Categorieën: Nieuws

Jouke de Vries: “Moeten we niet nadenken over een extra onderwijsjaar op alle niveau’s?”

Misschien wordt het tijd om na te gaan denken over een extra onderwijsjaar voor alle niveau’s. Die vraagt stelt Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen op persoonlijke titel op zijn Twitter-profiel.

Aanleiding voor de opmerking is de coronacrisis. Fysiek onderwijs wordt sinds drie weken niet meer gegeven en de schoolgebouwen blijven nog zeker tot en met 6 mei gesloten. In plaats daarvan wordt er momenteel digitaal onderwijs gegeven. “Misschien is het goed om een extra onderwijsjaar in te stellen”, schrijft De Vries. “Daarmee bedoel ik dat schooljaar 2019-2020 dan 2020-2021 wordt. Dat zou veel problemen oplossen!” Volgens De Vries doen we in dit land veel te gespannen over doeleinden en targets. De opmerking heeft het afgelopen etmaal tot een flinke discussie geleid.

“Niet wenselijk”
“Ja, maar Jouke, we zijn toch met z’n allen juist best wel goed bezig om geen tijd te verliezen via ons online onderwijs?”, schrijft Ramses Wessel. Ook Sanne Brusje is kritisch: “Dus kinderen die nu in groep 2 zitten niet naar groep 3? Lijkt me in veel gevallen echt niet wenselijk. Hetzelfde geldt voor een groot deel van de groep 8’ers die echt al klaar zijn om stap naar het voortgezet onderwijs te maken.” Vincent Brouwer sluit zich daarbij aan: “Tegelijkertijd ontneem je een groep mensen de kans aan hun droom te beginnen. Puur als voorbeeld: mijn zoon wil dolgraag naar een opleiding van Defensie en heeft niets met het voortgezet onderwijs. Doet nu ‘examen’ havo, zou dan een jaar extra moeten wachten. Wat doe je deze mensen aan?”

“Even de druk van de ketel halen”
Toch krijgt De Vries ook steun. “Waarom niet. Even wat druk van de ketel halen”, schrijft Charlotte Pavillon. “Ik had het er vandaag met een collega nog over. Als ik zie wat nu gevraagd wordt van docenten (zeker met kinderen) en van studenten. Ik maak momenteel dagen van zestien uur.” Paul Smit is het daar mee eens: “Ja, gewoon opnieuw beginnen. Maakt alles makkelijker en minder gehaast.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Een tussenjaar of een jaar opnieuw doen? Wat een vreselijke ramp! Kun je beter met het leven ophouden! Droom voor eeuwig gesloopt!

    (Degene die wil dat zijn zoon het leger ingaat mag hopen op een jaar extra bedenktijd. Oorlog is altijd een belangenstrijd tussen rivaliserende clubjes oude rijken machtige mannen. Een strijd waarbij de levens van ontiegelijk veel jongemannen worden geofferd. Vandaar dat ook zoveel ex-militairen met PTTS rondlopen. Ze voelen dat ze misbruikt zijn).

  • In reactie op VSH. Voor de goede orde, ik wil niet dat mijn zoon bij defensie gaat werken, dat wil hij zelf en ik ondersteun hem daarin van harte. Gelukkig is defensie zo veel meer dan alleen oorlog voeren. Uiteraard zou wereldvrede legers overbodig maken, en tot die tijd ben ik ongelofelijk trots op de mannen en vrouwen die willen werken aan vrede en veiligheid.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

34 minuten geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

2 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

3 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

4 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

6 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

6 uur geleden