Categorieën: Nieuws

RIVM: “Een eventuele lockdown hangt af van het gedrag van mensen”

Of Nederland in een eventuele lockdown terecht komt is vooral afhankelijk van het gedrag van de bevolking. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM zaterdag in een interview met nieuwswebsite nu.nl.

Afgelopen weekend werd door het kabinet een groot pakket aan maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Scholen werden gesloten, de horeca ging op slot en sportverenigingen moesten stoppen met hun activiteiten. Of het daar bij blijft? “Ik hoop van wel”, zegt Van Dissel. “Of er maatregelen bij komen hangt af van het gedrag van de mensen. Als je kucht moet je niet denken ‘het zal wel niks zijn’, maar moet je gewoon thuisblijven. Op die manier ben je niet een risico voor anderen.”

Lockdown
Alle maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zijn er op gericht om het contact tussen mensen te verminderen. “Als het nodig is kunnen we dit nog verder uitbreiden. Winkels kunnen bijvoorbeeld gesloten worden. Het openbaar vervoer kunnen we tot stilstand brengen. Of we kunnen er voor kiezen dat iedereen thuis moet blijven. Je gaat dan steeds meer van sociale onthouding naar een lockdown.”

“Ik zie mensen samenklonteren in het Noorderplantsoen”
Een vergelijkbare oproep werd vrijdag op deze website al gedaan door een bezorgde Stadjer. Zij liet weten zich ernstig zorgen te maken over de mensen die niet naar de adviezen van het RIVM luisteren. “In het Noorderplantsoen zie ik met dit mooie weer mensen samenklonteren, ik zie auto’s vol met mensen uitstappen bij de bouwmarkten en ik zie kappers triomfantelijk melden dat zij wél open zijn.” Haar boodschap is vergelijkbaar met de oproep van Van Dissel: ‘stop voorlopig even met de leuke dingen doen’.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • nu snap ik waarom ze zeggen we moeten het met z’n allen doen . Want nu kunnen de heren zeggen, de bevolking gaat maar van alles doen . Weer het weg schuif systeem. Wil je echt voor de gezondheid van de mens staan . LOCKDOWN!! Dan zal je geen mensen meer zien in parkjes , of massaal in de bouwmarkten !!
    Dus niet nu zeggen van het ligt aan de bevolking . Jullie willen het toch zo , iedereen neemt z’n maatregelen , maar ja je mag er nog gewn uit.
    Dus straks is het de schuld van de bevolking van Nederland . Wat een vies spelletje .

  • Het gedrag van vele mensen is wel duidelijk, ze handelen niet volgens het protocol en hebben compleet schijt aan wat hen opgedragen wordt.
    De virologen zijn het zelfs niet met elkaar eens wat de beste oplossing is, en laten we ophouden over die cijfers want elk land land gebruikt haar eigen methodes voor cijfers. ( er zijn landen waar iemand die al op sterven lag door ander leed bij het corona virus doden optellen en er zijn landen waar ze dat niet doen, er zijn landen waar ze weinig testen en er zijn landen waar ze veel testen waardoor de cijfers niet meer bruikbaar zijn om een betrouwbare statistiek op te maken.)

  • En dan hier in Zeeland vandaag. Op een kluitje lopen naar en van het strand en bos.
    Droeftoeters, denken echt dat het maar een griepje is. Dat is het niet.
    Wees verstandig en blijf thuis. Dat zeggen ze niet voor niks.
    Als we allemaal thuis blijven alleen naar buiten gaan als het echt nodig is duurt het misschien een half jaar maar anders misschien wel anderhalf jaar.
    Neem je verantwoordelijkheid en luister naar de adviezen en volg ze op

  • Deze maatregelen gaan niet ver genoeg vooral jongeren trekken zich er niets van aan supermarkten laten veel te veel mensen te gelijkertijd binnen en houden zich zelf te weinig aan de regels ook op de bouwplaatsen werken te veel mensen te dicht bij elkaar en tijdens de schafttijden zitten de keten vol

  • Ja vindt ik ook ik ben zelf ook nog wel soms buiten de hond uit laten of nog ff dat boodschapje halen maar ik denk lock down ik zeg doen zijn we er allemaal eerder van af

  • Sluit eerst de bouwmarkten en andere non-food maar. Dat kun je ook online bestellen. De stort alleen nog op afspraak. Markten in de open lucht zijn niet te controleren dus die ook niet meer. Leg de alcoholverkoop aan banden (ik zag vanavond allemaal mensen met kratjes slepen, die gaan dat vast niet alleen opdrinken). Gelukkig is de droge lucht en de zon niet bevorderlijk voor de verspreiding van het virus. Behalve dat mensen naar buiten gaan en met zijn allen naar de zelfde plekken ook nog. Denk na!

  • @Gon hoe kan je dat zeggen, het is nog geen twee weken sinds 9 maart... angstvallig hoe wij verder precies de lijn van Italië volgen qua doden..

Recente berichten

Het Heelal Deze Maand: de beste tijd om sterren te kijken

De sterrenhemel is voor veel mensen erg interessant en dat geldt zeker voor sterrenkundige Jeffrey…

4 minuten geleden

PKC’83 profiteert van straf die WKE’16 van KNVB kreeg: Twee punten in mindering

De KNVB heeft voetbalvereniging WKE'16 uit Emmen een straf van twee punten in mindering gegeven.…

24 minuten geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg hoort tien maanden cel eisen

Het Openbaar Ministerie wil dat een 34-jarige man uit Muntendam tien maanden celstraf krijgt. De…

35 minuten geleden

Schoenenwinkel Sacha in Stad gaat dicht

Het filiaal van schoenwinkel Sacha aan de Guldenstraat gaat sluiten. Dat werd dinsdag duidelijk, nadat…

56 minuten geleden

Grote stroomstoring in Oud-Noord deels opgelost (update)

De buurt Oud-Noord van de stad Groningen werd aan het eind van dinsdagochtend getroffen door…

1 uur geleden

Oprit vanaf Van Ketwich Verschuurlaan tot eind juli dicht; omwonenden hebben mogelijk overlast

Aannemerscombinatie Herepoort is maandag begonnen met het definitief inrichten van de oprit vanaf de Van…

2 uur geleden