Categorieën: Nieuws

Politie Noord-Nederland bereidt zich voor op eventuele lockdown

De politie Noord-Nederland bereidt zich sinds enkele dagen voor op een eventuele lockdown. Vanwege de coronacrisis is er een SGBO actief. Dat meldt de Leeuwarder Courant zaterdagavond.

SGBO staat voor Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden. In dit SGBO Corona-team zijn leidinggevenden van verschillende specialismen binnen de politie vertegenwoordigd. Momenteel worden er verschillende scenario’s uitgewerkt. Behalve Noord-Nederland hebben ook andere politieregio’s zo’n speciaal team actief. Dat dit gebeurt is niet heel bijzonder. Om de communicatie en coördinatie makkelijker te maken wordt bij grote evenementen of calamiteiten vaker een SGBO opgestart. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de protesten van de boeren.

Volgens Piet Dol die de algemeen commandant is van het noordelijke coronateam wordt er op dit moment gewerkt aan verschillende scenario’s die mogelijk op termijn gaan spelen. Eén van die scenario’s is een lockdown. Dit betekent dat het net als in Spanje verboden wordt om nog de straat op te gaan. De politie zal bij zo’n situatie gevraagd worden om handhavend op te gaan treden. In de uitwerking van de plannen wordt daarbij onder andere gekeken naar de personele bezetting bij de politie en wat er moet gebeuren als steeds meer agenten ziek worden door het coronavirus.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • nou hou je hart maar vast dat word dikke drama let maar op
    en dan moet er op alles - ( lockdown ) anders gaat het nooit weg !

    dus dan iedereen thuis ! lijkt mij hoor beetje apart nogmaals er klopt iets niet

  • Wellicht is het verstandig om maskers per direct verplicht te stellen, om te beginnen. Dit hebben we in China al vele weken geleden gezien. Wie op een gegeven moment zonder masker buiten kwam, werd aangevallen door mede burgers (zijn filmpjes van). Dorpen barricadeerden zichzelf in met stenen muren recht over de straat, hoger dan ze zelf waren. Dat zegt wat.

    Wie geen masker heeft, die moet maar iets improviseren (iets is beter dan niets), of moet binnen blijven. Naaiclubs / bedrijven direct aan het werk, gooi er maar geld tegenaan. Tegelijkertijd kan dan ook al het niet essentiéle verkeer sterk ontraden worden, of misschien direct verbieden. Mogen mensen nog naar winkels / moestuinen / essentiëel werk ? Hoe wordt dit gecontroleerd ?

    《Het lijkt er op dat mensen nu alweer vergeten zijn dat ze een week of twee geleden net deden alsof het griep was, terwijl het al lang duidelijk was dat dit een ramp is. Dat heeft veel mensen op het verkeerde been gezet. Die leugen campagne van de massa media moet worden onderzocht.》

  • Een volledige lockdown is absurd. Dat kan gewoon niet. De ontelbaar vele alleenstaanden moeten toch eten en wassen.
    Hoeveel mensen delen bepaalde dingen niet? B.v. computers. Natuurlijk is het goed, dat je zoveel mogelijk thuisblijft en natuurlijk is het onverstandig, parken, (bouw)markten , speeltuinen en natuur e.d te mijden, maar er zijn dringende situaties, waarin je soms naar iemand anders moet. Daar moet een mogelijkheid voor blijven. Bovendien helpt het volgens deskundigen niet. Zodra alles weer open gaat, breekt het weer uit. Tel uit je winst en luister naar de RIVM (Jaap van Dis)

  • Lockdown geen zin? Ongeveer elke deskundige kijkt verbijsterd naar het halfslachtige optreden van Nederland. Of het nu toonaangevende Italiaanse, Chinese, Amerikaanse, Belgische of Britse deskundigen zijn. Ze zien het als een zeer riskant pokerspel (Frits Abrahamse)

    Je kunt in twee of drie weken lockdown heel veel winst pakken. Denk aan beademingsapparatuur die door TU's en hoogwaardige industrie geproduceerd kunnen produceren, waardoor IC-capaciteit flink omhoog kan. Denk aan vliegtuigladingen vol mondkapjes uit China halen. Denk aan opzetten van eigen productielijnen voor mondkapjes. Denk aan de curve sterk afbuigen. Denk aan testcapaciteit vergroten. Denk aan spoedcursusen voor medici die op IC's kunnen meehelpen. Denk aan het onderzoek naar de anti-virale middelen die een vlucht nemen. Denk aan onderzoek naar de vraag wanneer mensen besmettelijk zijn; lijkt er sterk op dat Van Dissel er compleet naast zat met niet presymptomatische besmettelijkheid. Denk aan onderzoek naar hoe lang mensen na laatste ziektedag nog besmettelijk zijn (Van Dissel één dag, WHO 14 dagen). Denk aan eventuele anti-virale werking die de zomer kan bieden. Denk aan zeer positieve verhalen van beheerste Duitse toponderzoekers over een vaccin in de herfst. Denk aan verbeteren van handenwas-discipline.

    Alleenstaande. Supermarkten blijven in lockdown gewoon open. En een in een gezin gedeelde computer is geen onderdeel van lockdown-maatregelen.

    Ongelooflijk dat in de grootste crisis van na WOII, mensen uit politiek-electorale overwegingen een minder populaire alarmistische politicus geen "gelijk" met lockdown willen geven. Idiote polarisatie die maakt dat hypothetisch (!!!) mensen liever niet zien dat hun politieke tegenstander een middel tegen pak-em-beet kanker zou uitvinden.

    Die lockdown komt er. Teveel egocentrische Nederlanders die niets geven om gezondheid van zwakke/oude medemens. Helaas.

    (Verder zijn wij zonder lockdown behalve de Gekke Henkie ook de paria/gebeten hond in omringende landen. Die zijn verre van blij met onze mitigatie-experiment)

Recente berichten

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

4 uur geleden

“Maandag opklaringen en wolkenvelden, komende dagen droog met op Hemelvaartsdag zonnige perioden”

De komende dagen gaan droog en wisselend bewolkt verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn er…

5 uur geleden

Blikschade bij verkeersongeluk op Europaweg

Bij een verkeersongeluk op de kruising Europaweg met de Sontweg zijn zondagavond de automobilisten van…

5 uur geleden

Bevrijdingsfestival kijkt terug op geslaagde editie (foto’s)

Bevrijdingsdag 2024 zit erop. Op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark was Froukje de laatste artiest…

6 uur geleden

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

7 uur geleden

Grieken vieren Pasen in Noorderplantsoen met dans, eten en drinken

Terwijl wij het Paasfeest al achter ons hebben liggen, vindt Pasen dit weekend plaats in…

8 uur geleden