Politie Noord-Nederland bereidt zich voor op eventuele lockdown

nieuws
Foto: Andries Oord

De politie Noord-Nederland bereidt zich sinds enkele dagen voor op een eventuele lockdown. Vanwege de coronacrisis is er een SGBO actief. Dat meldt de Leeuwarder Courant zaterdagavond.

SGBO staat voor Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden. In dit SGBO Corona-team zijn leidinggevenden van verschillende specialismen binnen de politie vertegenwoordigd. Momenteel worden er verschillende scenario’s uitgewerkt. Behalve Noord-Nederland hebben ook andere politieregio’s zo’n speciaal team actief. Dat dit gebeurt is niet heel bijzonder. Om de communicatie en coördinatie makkelijker te maken wordt bij grote evenementen of calamiteiten vaker een SGBO opgestart. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de protesten van de boeren.

Volgens Piet Dol die de algemeen commandant is van het noordelijke coronateam wordt er op dit moment gewerkt aan verschillende scenario’s die mogelijk op termijn gaan spelen. Eén van die scenario’s is een lockdown. Dit betekent dat het net als in Spanje verboden wordt om nog de straat op te gaan. De politie zal bij zo’n situatie gevraagd worden om handhavend op te gaan treden. In de uitwerking van de plannen wordt daarbij onder andere gekeken naar de personele bezetting bij de politie en wat er moet gebeuren als steeds meer agenten ziek worden door het coronavirus.