Categorieën: Nieuws

Overleg met minister over eindexamens

Minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs gaat maandagmiddag in gesprek met de onderwijsbonden over de eindexamens. Dat meldt de NOS.

Het overleg staat om 15.00 uur geplanned. Aanleiding voor het gesprek zijn de onduidelijkheden. Leerlingen in het voortgezet onderwijs zouden zich op dit moment moeten buigen over de schoolexamens. Het cijfer dat uit deze examens rolt vormt de helft van het uiteindelijke examencijfer. Vorige week liet minister Slob weten dat deze examens gewoon door kunnen gaan. Wel zouden de regels rond deze examens versoepeld worden waardoor scholen de ruimte krijgen om de toetsen op een aangepaste manier af te nemen. De onderwijsbonden vinden dat niet duidelijk genoeg en gaan om die reden maandagmiddag in gesprek met de minister.

De andere helft van het eindcijfer wordt bepaald door de centrale eindexamens. Afgelopen weekend gingen stemmen op om deze examens niet door te laten gaan. Directeur Hans Wildeboer van het Bornego College in Heerenveen stelde op persoonlijke titel voor om de examens maar een jaartje over te slaan. “Wij kunnen in deze onzekere tijd niet van leerlingen verwachten dat zij zich normaal voorbereiden op hun eindexamen”, aldus Wildeboer. “Kinderen zitten thuis omdat de scholen gesloten zijn, ouders die zich grote zorgen maken. Sla het dit jaar maar over.” Zijn boodschap kon op flink wat sympathie rekenen vanuit het onderwijsveld.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Waarom doen ze de examens niet gewoon in kleine klassen waar de juiste maatregelen getroffen kunnen worden? Je hoeft toch niet met alle leerlingen in een zaal te zitten.

  • Vraag jezelf het volgende af, zeker in het episch centrum van de corona:" hoeveel besmettingen is het diploma waard?"

  • Ik werk op een huisartsenpost dus in de 1e lijn. De ministers hebben hun mond vol met het aan het werk houden van de mensen in de 1e lijn. Nu moet mijn dochter morgen schoolexamen doen en ze moet dan met de bus en de tram en vervolgens op de school zitten om haar examen te maken waarna ze weer na huis moet met tram en bus. Ik zelf neem samen met mijn kinderen thuis alle benodigde maatregelen om de kans op besmetting te voorkomen en dan wordt op deze manier alsnog de besmettingskans omhoog geschroefd. Mijn dochter zit met stress omdat het leren moeilijk gaat mede door de onduidelijkheid, en ik zit met stress omdat ik me afvraag waar de regering mee bezig is. Ik wil graag blijven werken en doe het met liefde maar kom op zeg, dit is niet de manier om de ouders in kwetsbare beroepen te helpen. Integendeel.

  • Laat het cijfer wat een leerling tot 23 maart 2020 staat voor een vak gelden als eindcijfer. Heeft de leerling genoeg punten om het diploma te verkrijgen, uitreiken en afsluiten. Bij onvoldoende punten kan die kleine groep leerlingen alsnog een eindtoets doen en dan bij geslaagd of niet geslaagd afsluiten. Zo beperk je het bezoek tot een kleine groep leerlingen die dan nog de school moeten bezoeken en leraren die aanwezig moeten zijn.

Recente berichten

‘Zondag zonovergoten, ook komende dagen veel zon”

Het is de komende dagen aantrekkelijk voorjaarsweer. De zon laat zich vaak zien en de…

5 uur geleden

PKC’83 speelt zich vrijwel veilig na winst op GVAV Rapiditas

PKC'83 won zaterdagavond de stadsderby tegen GVAV Rapiditas met 2-1. PKC speelde zich daardoor bijna…

6 uur geleden

Gorecht houdt zicht op nacompetitie na zege op FC Lewenborg

Door een 4-2 overwinning zaterdagmiddag op laagvlieger FC Lewenborg houdt Gorecht nog zicht op een…

6 uur geleden

Helpman wint topper tegen Groen Geel in 3C

Na de Clash van FC Groningen op vrijdagavond stond zaterdagmiddag de Kraker van Corpus op…

7 uur geleden

Verlengingsperiode seizoenkaarthouders FC start aanstaande maandag

Seizoenkaarthouders van FC Groningen kunnen vanaf maandag 12.00 uur hun seizoenkaart verlengen. Men ontvangt hier…

7 uur geleden

Vreedzaam protest op Broerplein bij Academiegebouw

Een groep van zo'n 150 tot 200 personen demonstreerde zaterdagavond op het Broerplein bij het…

8 uur geleden