Categorieën: Nieuws

Rechter legt bomenkap langs Zernikelaan stil

De rechtbank heeft de gemeente Groningen bevolen om de kap van 92 bomen langs de Zernikelaan voorlopig stil te leggen, zo meldt DvhN. De gemeente begon woensdag met de kap, maar moest hier een dag later mee stoppen.

De bestuursrechter kwam tot het besluit omdat de gemeente de besluitvorming niet heeft voorgelegd aan een directeur of het college van burgemeester en wethouders. Het kapbesluit werd namelijk ondertekend door een teamleider, die zelf de inschatting maakte dat de kap niet gevoelig zou liggen. Het bezwaar tegen de kap werd ingediend door de stichting Bomenridders Groningen.

De bomen mogen niet gekapt worden totdat de rechtbank een definitieve uitspraak doet, dit duurt zeker zes weken. Mogelijk blijven de bomen zelfs langer staan, omdat tijdens het broedseizoen voor vogels helemaal geen bomen gekapt mogen worden.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Als uit de uiteindelijke uitspraak blijkt dat de bomen gewoon gekapt kunnen worden de Bomenridders aansprakelijk stellen voor de vertragingskosten wegens het broedseizoen. Je mag overigens wel kappen in het broedseizoen, maar dan moet je eerst uitzoeken of er geen nesten zijn in de bomen. Ook die kosten verhalen.

  • @Marc. Of je de bomenridders nu sympathiek of onsympathiek vindt, je kunt ze hiervoor natuurlijk niet aansprakelijk stellen. Wel de gemeente, die wettelijke procedures negeert.

  • Ik heb de indruk dat Marc nog steeds niet begrijpt dat welwillende burgers in een rechtsstaat leven.
    Misschien is een goede cursus bestuursrecht een oplossing?

    Het aan flarden zagen van die rechtsstaat levert - voor iedereen !!! - dictatuur op.

    Ik heb zojuist een DvhN artikel van 26 oktober 1995 gevonden.
    Dat is dus 25 jaar geleden.

    http://www.dekrantvantoen.nl
    De titel is:
    "Bomen na uitspraak snel gekapt."

    Mevrouw Kiki

  • @Marc. De vertraging is niet de oorzaak van de Bomenridders, maar is veroorzaakt door een fout van de gemeente bij het naleven van de geldende wet- en regelgeving. Wat mij betreft mogen al de vertragingskosten verhaald worden op de gemeente of de betrokken ambtenaar/teamleider.

  • Volgens mij zit vriend Marc momenteel in een reactionaire fase, getuige zijn reacties van de afgelopen tijd.

  • toch wat meer aandacht voor "al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit" in deze door groenlinks (een amalgaam van psp, cpn, ppr en evp) aangestuurde gemeente. weliswaar enigszins onder dwang, maar toch..

  • Als je van te voren weet dat je bezwaar of beroep zal worden afgewezen en de procedures misbruikt om uitstel van executie te bewerkstelligen ben je bezig met het onnodig op kosten jagen van de samenleving. De gemeente mag dit gewoon op deze manier doen, aangezien er al een goedgekeurd raadsvoorstel is voor dit plan. Dit zijn gewoon achterhoedegevechten en een rechter die de letter van de wet hanteert. Regels zijn belangrijker dan belangen in de ogen van de rechtsspraak. Een noodzakelijk kwaad.
    Het valt me ook op dat de bomenridders/wachters alleen in het geweer komen als er bomen verdwijnen voor nieuwe infrastructuur of een pleintje. Je hoort ze niet over kap van bomen die zogenaamd niet veilig zijn, en dat zijn er veel en veel maar. Het lijkt er op dat ze meer voldoening halen uit het dwars zitten van projecten dan uit het daadwerkelijk beschermen van de bomen.

  • Mee eens 'Embo' !

    Marc praat over het algemeen poep op dit forum.. Niet serieus nemen die gast, hij vult z'n dag met het (over het algemeen) plaatsen van bullshit- danwel inhoudsloze en/of on-onderbouwde reacties op OOGTV.NL, waarschijnlijk genietend van een uitkering..!

    ?

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

5 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

5 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

5 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

7 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

8 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

9 uur geleden