Categorieën: Nieuws

Aanloopverlies Warmtestad fors hoger

Het aanloopverlies over 2019 van Warmtestad valt fors hoger uit dan verwacht, geen 0,9 miljoen maar volgens de huidige prognose 2,75 miljoen Euro.

Er was vooraf rekening gehouden met een aanloopverlies over 2019 van 0,9 miljoen Euro. De prognose is nu bijgesteld naar een aanloopverlies over 2019 van 2,75 miljoen Euro. De definitieve jaarcijfers over 2019 worden eind april 2020 verwacht.

Aan het einde van 2019 is duidelijk geworden dat het verlies groter wordt dan begroot. Dat komt onder meer doordat het aansluiten van nieuwe klanten vertraging heeft opgelopen doordat bouwprojecten later zijn opgeleverd. Verder was het weer warmer dan gemiddeld en is er daardoor minder warmte geleverd.

Daarnaast zijn de kosten hoger dan begroot door de extra kosten voor personeel en de inkoop van energie.

WarmteStad heeft in opdracht van de aandeelhouders, de gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen, in de loop van 2019 maatregelen genomen om de voorspelbaarheid van de financiële positie te verhogen.

Er is een verbeterplan financiën ingevoerd met een maandelijkse financiële rapportage; er is een nieuwe
projectmanager aangesteld om de bouwwerkzaamheden in Paddepoel te coördineren en er is een nieuwe financieel controller aangesteld.

De volledige brief van het college over Warmtestad staat hier.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • voordat dit nieuws bekend werd waren er al klanten die piepten over te hoge energielasten. eens kijken of deze monopolist (overstappen naar andere leverancier kan niet) de duimschroeven zover durft aan te draaien dat er niemand meer in een nieuwbouwhuis met energie van deze succesvolle leverancier wil/kan wonen.

  • Matthias Gijsbertsen zag de bui vanzelfsprekend allang aankomen en is vroegtijdig uit eigen beweging vertrokken, bedankt Matthias!

  • Dit zou wel eens de doodsteek voor het project kunnen zijn. Warmtestad is niet ontwikkeld om particulieren individueel aan te sluiten, althans dat lees ik in sommige artikelen. Het is dus bedoelt voor flat bewoning, en met name voor flats die in eigendom zijn bij woningcoöperaties. Het is dus de herinvoering van blokverwarming, die destijds ook door de bewoners als veel te duur werd beschouwd. Het is een Nutsbedrijf dat voor 50% in eigendom is van het Waterbedrijf Groningen en 50% van de gemeente Groningen. Dit betekend ook dat de burgers van de gemeente Groningen uiteindelijk voor de financiële tekorten zullen opdraaien.

    Nu blijkt dat burgers veel meer gaan betalen voor hun energie, lijkt het mij dat men massaal zal afhaken. Pechvogels zijn degenen die er al in zijn getrapt, en die hebben gewoon pech gehad. Ook als je in een flat van een woningcoöperatie woont, kan je niet gedwongen worden om met een dergelijke transitie akkoord te gaan.

  • En dat terwijl men alle de maximale tarieven aan de gebruikers doorrekent. De inkoop van energie betekent dus ook dat CO2 reductie die het zou moeten opleveren niet gehaald wordt. Stekker er uit!

  • Blijkbaar zijn de heren ambtenaren en politici minder goede ondernemers dan ze zelf dachten. Hoogstwaarschijnlijk is de uitkomst straks dat niet alleen de klanten van Warmtestad, maar alle inwoners (linksom of rechtsom) de portemonnee mogen trekken om mee te betalen aan dit fiasco. Van mij mag de boel morgen failliet en opgedoekt. En stuur maar een claim richting de SODM.

  • Dit soort projecten brengen nu eenmaal hoge risico's met zich mee. Een beetje jammer dat de geothermie niet door kon gaan door de laffe houding van SodM.

  • Als de winter niet zo zacht was geweest dan had er toch nog veel meer energie ingekocht moeten worden? Hoe durft deze Groen Links wethouder dan te beweren dat het tekort kleiner was geweest bij een strenge winter? Groen Links... het blijft een grap :D

Recente berichten

De eredivisie kleurt weer Groen Wit, Avondje Euroborg in foto’s

Wat een avond in de Euroborg, met de twaalfde man er vol achter stormde de…

3 uur geleden

Stralend weekend in het vooruitzicht; temperatuur stijgt na het weekend door, de kans op regen en onweer ook

Voor Groningen ligt een stralend weekend in het vooruitzicht. De temperatuur komt beide dagen boven…

7 uur geleden

Beeld: Feest in de Euroborg en in de binnenstad na promotie FC Groningen

In Groningen was het vrijdagavond alom feest na de promotie van FC Groningen, terug naar…

8 uur geleden

Kermis gaat eerder dicht in afwachting van toestroom euforische voetbalfans

De gemeente Groningen heeft de kermisexploitanten op de Meikermis opgedragen om de attracties vrijdagavond om…

8 uur geleden

De Trots van het Noorden is terug: FC Groningen promoveert na finale tegen Roda JC

FC Groningen heeft het geflikt. De Trots van het Noorden speelt volgend jaar weer waar…

9 uur geleden

Donar moet beslissingswedstrijd spelen

Donar heeft vrijdagavond teleurstellend de uitwedstrijd verloren van BAL. In Weert werd het 85-71. (meer…)

9 uur geleden