Categories: Nieuws

RUG: ‘Fries verdient evenveel aandacht van onderwijsminister als het Nederlands’

Vier hoogleraren aan Nederlandse universiteiten hebben Minister Van Engelshoven vrijdagmiddag gevraagd om de aanbevelingen die de KNAW heeft gedaan over Neerlandistiek ook op het Friese taalonderwijs toepasbaar te maken.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) bracht afgelopen herfst een rapport uitgebracht over de toestand van de Neerlandistiek aan Nederlandse universiteiten. Vanwege de dramatische daling van het aantal studenten Nederlands (van 600 in 2009 naar nog maar 200 in 2018) had de minister de Akademie gevraagd om een analyse van het probleem, en een voorstel om de instroom van studenten te vergroten.

De hoogleraren Fries aan Nederlandse universiteiten vinden dat Nederland ook een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor het Fries. Ze vragen daarom om de voorgestelde maatregelen ook op het Friese taalonderwijs van toepassing te maken. Ook vragen ze specifiek gegarandeerde financiering voor tenminste één volledige bachelor en masteropleiding en een tegemoetkoming voor onderwijsmasters en de beperking van het inschrijfgeld voor een tweede master.

De open brief is ondertekend door prof.dr. Goffe Jensma (RUG) prof.dr. Arjen Versloot (UvA) prof.dr. Hans Van de Velde (UU) en prof. dr. R.H. Bremmer (Leiden).

Tom Veenstra

View Comments

  • Belachelijk. Een dialect verheffen tot taal in ons kleine land. Laat iedereen gewoon normaal goed ABN spreken in dit land. dan is er al veel verbeterd.

  • Het Fries is een prachtige taal! Het kunnen gebruiken van een lokale taal of dialect Is prachtige, een genot. Het is iets belangrijks in onze cultuur. Als je die gebruikt met familieleden of vrienden waarmee je bent opgegroeid Kun je soms iets zeggen wat je niet in het Nederlands kunt uitdrukken. Het is alsof die mensen dan dichter bij je zijn. Voor mij was en is het een genot dat ik altijd met mijn grootouders en ouders, zussen en broers, oom en tantes, vriendinnen en vrienden in het Gronings heb kunnen communiceren.

Recent Posts

Nieuw RDW-kantoor voor tolheffing geopend langs A7 bij Hoogkerk

Langs de A7 bij Hoogkerk is woensdagmiddag een nieuw kantoor van de RDW geopend, waar…

5 minuten ago

Zeven Stadjers beëdigd als Tweede Kamerlid, drie nieuwkomers leggen eed of belofte af

Zeven inwoners van de gemeente Groningen legden woensdagmiddag de eed (of verklaring en belofte) af…

23 minuten ago

Rondzwevend zwerfvuilexpositie in Oosterparkwijk

In de straten van de Oosterparkwijk wordt veel zwerfvuil gevonden. In het wijkcentrum bij Van…

34 minuten ago

“Geruchten over sluiting kartonfabriek Hoogkerk gingen al langer, maar dit is nooit leuk”

Een aderlating wil men het niet noemen, maar de dorpsvereniging noemt het erg jammer dat…

39 minuten ago

Kerstkaarten voor eenzame ouderen

Niet iedereen heeft mensen om zich heen waarmee ze de kerstdagen kunnen doorbrengen. In de…

53 minuten ago

Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet, gevolgen voor winkels in Stad onduidelijk

Sports Unlimited Retail, het bedrijf achter sportwinkels Perry Sport en Aktiesport (die nu geleidelijk worden…

1 uur ago