Categorieën: Nieuws

Raadsfracties willen nieuwe maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken

De gemeenteraadsfracties van PvdA en de SP zullen aanstaande woensdag voorstellen indienen die huisjesmelkers opnieuw onder strengere regels moeten stellen.

De raadsfractie van de Partij van de Arbeid zal woensdag een voorstel indienen waarbij de hoge energierekening van slecht geïsoleerde woningen middels huurverlaging verhaald wordt op de eigenaar van het pand. “Huisjesmelkers voelen nu geen prikkel om hun woningen te verduurzamen”, zegt raadslid Krista Boogaard. “De huur wordt toch wel betaald. Isoleren? Niet nodig, de energierekening is voor de huurder. Wij willen deze particuliere verhuurders stimuleren om hun woningen wel energiezuinig te maken. Verhuurders die nu al hun verantwoordelijkheid nemen hebben dan niets te vrezen. Voor hen verandert er niets.” De maatregel moet gelden voor huurwoningen tot 1500 euro.

Volgens de SP zijn andere vervolgstappen noodzakelijk. Zo pleiten de socialisten voor een verhuurdersinspectie, het invoeren van het individuele huurcontract en een woonplicht. Ook de SP gaat deze voorstellen woensdag indienen. “”De dreiging van een mogelijke inspectie moet verhuurders aanzetten tot het naleven ganse regels,” aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Met de verplichting van een individuele contract voor alle huurders versterken we hun positie en maken we rechten afdwingbaar.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Je kunt het nog makkelijker maken, bij de kleinste fout alle vergunningen intrekken. (dan maak je ze mak anders niet)
    Alle huisjesmelkers gebruiken hun panden tevens als onderpand voor aanschaf van andere panden, als er in de maandelijkse 'cash flow' een dipje komt is het zo afgelopen met deze stad parasieten.
    Je kunt de panden van de huisjesmelkers het beste zien als een dominostenen.

  • Remote ook gekeken worden of de huur . Volgens het puntenstelsel, niet te hoog is.
    De huur is vaak de grens van de huursubsidie grens en word daardoor bepaald en niet voor wat verhuurd is!
    Daardoor word er onterecht teveel huursubsidie uitgekeerd ten faveure voor de verhuurder.

  • Veel beter is het huurders die het kunnen betalen te laten betalen wat er gevraagd wordt en overige huurders financieel te ondersteunen. Wonen genereert dan veel meer geld en trekt investeringen aan. Al binnen enkele jaren verzacht je dan al het tekort en - met de verdere juiste voorwaarden - hef je dan op een termijn van een jaar of 10 het woningtekort op. Het levert ook de hoogste woonkwaliteit. Met de WOZ-belasting hou je vervolgens de zaak betaalbaar als die uit zichzelf al niet genoeg omhoog gaat.

  • De energiekosten in mindering brengen in de huurprijs. Maar er is geen regelgeving voor, en die kan alleen maar door de overheid worden gemaakt. Je hoeft geen expert te zijn, om te zien dat dit een te eenvoudige voorstelling van zaken is. Heel sympathiek, maar ik denk dat dit proefballonnetje meer bedoelt is om kiezers te trekken dan dat de SP en PvdA zelf denken dat het realiteitsgehalte heeft. De oplossing de vergunning intrekken zoals ik hier lees, en waar moeten dan de huurders heen. Overigens de grootste huisjesmelker in ons land is zelfs lid van de koninklijke familie, althans hij is voor die titel meerder malen voor genomineerd door de SP.

  • Woningstichtingen zijn ook huisjesmelkers. Ze sjoemelen met energielabels en een groot deel van hun woningen hebben achterstallig onderhoud en schimmel. Maar ja, dat wil de PvdA en hun wethouder niet weten. Want diezelfde woningstichtingen moeten nieuwe woningen bouwen.

Recente berichten

Aardbeving met kracht van 1.8 op schaal van Richter bij Kommerzijl

Bij Kommerzijl (Westerkwartier) heeft maandagnacht een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het om een beving…

40 minuten geleden

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

12 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

13 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

16 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

18 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

18 uur geleden