Categorieën: Nieuws

PvdA: pilot moet zorgen voor lagere huren van dure woningen

Groningen moet een landelijke pilot krijgen om de uit de pan gerezen huurprijzen omlaag te brengen. Daarvoor pleit de raadsfractie van de PvdA.

Via de pilot zou in Groningen de zogenoemde geliberaliseerde huurgrens flink omhoog gaan. Daardoor wordt voor meer woningen een lagere huurprijs mogelijk. “Bijbouwen alleen is niet genoeg,” zegt raadslid Maarten van der Laan. “De overheid moet ingrijpen in de huurmarkt en zorgen voor een eerlijke verdeling van de woningen.”

Nu vallen woningen met een huur tot 720 euro onder het puntensysteem waarmee de hoogte van de huren wordt gereguleerd. Verhuurders van woningen boven dat bedrag mogen zelf weten wat zij vragen. Daarom wil de PvdA dat voortaan woningen tot 1500 euro onder het huurpuntensysteem vallen. De gemeente kan dit niet afdwingen en daarom vraagt de PvdA het gemeentebestuur om voor een pilot aan te kloppen bij de minister.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Ga ook regelen ausgelernte om bij koop van een woning de koper te verplichten daar minimaal 2 jaar zelf te wonen. Lag laten staan is niet toegestaan.

  • Dat werkt alleen maar verloedering in de hand. Geen enkele verhuurder kan of wil zich permitteren geld toe te leggen op zijn investering of bezit en verplicht zijn huurder subsidiëren. Zelfs een over-altruïstische PvdA'er geeft nog liever geld aan iemand die het echt nodig heeft dan aan een willekeurige huurder.

    Doe het dan niet voor rekening van een willekeurige verhuurder maar geef meer inkomstenbelasting aftrek op huur naarmate je minder verdient. Je nodigt dan mensen uit om meer aan huur uit te geven en daar stimuleer je de juist huurmarkt mee en trek je dus nieuwe investeringen aan. Denk aan Den Uyl. Had hij niet de hypotheekrenteaftrek ingesteld?

  • In aanvulling: wat je aan de huurder geeft gaat in de lagere belastingschalen eraf maar komt er als extra belasting op bv-resultaat bij de verhuurder weer bij. Partikuliere verhuurders zouden de huurders dan alleen voor aftrek in aanmerking mogen komen als het pand onder tbs naar box 1 is gebracht. De staat zal er nauwelijks op verliezen of zelfs op verdienen. Als het echt om eerlijker verdeling van de woningen gaat, is meer huursubsidie naar de laagste inkomens veruit de eerlijkste en minst schadelijke manier.

  • Pas op hoor!

    Want sociale huurwoningen zijn juist tot een bepaalde categorie onderverdeeld als betaalbare huurwoningen voor de onderkant. Op het moment, dat alle 'huurwoningen' in hetzelfde puntensysteem meedoen, zal dit onderscheidt vervagen en de huidige zgn sociale huurwoningen op zijn beurt kunnen worden gekenmerkt als vrije sector. Oftewel het uiteindelijk opdoeken van de sociale huursector.

    Bovendien heb ik in de loop der tijden een achterdocht gekregen van de PvdA als rechts neoliberale partij. Dit hebben ze zelf gecreëerd.

  • @WisdomOfCrowdsAdept

    De hypotheekrenteaftrek kwam voort vanuit de paarse regering jaren 90 om het eigen woningbezit te stimuleren. Naar mijn inziens leefde Joop den Uyl al niet meer

  • Een dergelijke ingreep zal naar verwachting beleggers afschrikken of iig Groningen minder aantrekkelijk maken om huizen te verhuren aan starters/gezinnen.

    Mijn vraag aan de PvdA is waarom het idee om beleggers een overdrachtsbelasting te laten betalen van 10% geen gevolg krijgt (Henk Nijboer)?
    En waarom betalen de woningcorporaties nog steeds verhuurdersheffing? Laat ze dit geldt maar verplicht investeren in nieuwe woningen en samenwerking met de gemeenten.

Recente berichten

Pro-Palestina demonstranten laten zich horen bij lustrum Rijksuniversiteit

Pro-Palestina demonstranten hebben zich dinsdagmiddag flink laten horen tijdens de opening van het lustrumfeest van…

1 uur geleden

A28 komend weekend dicht tussen Julianaplein en Groningen-Zuid

De A28 is vanaf vrijdagavond het hele komende weekend dicht vanaf het Julianaplein tot aan…

2 uur geleden

Universiteit en Gaza-activisten praten officieel niet met elkaar, maar kibbelen online wel over en weer

Zowel de Pro-Palestijnse activisten als het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de afgelopen dagen…

2 uur geleden

Groningen City Club: aantal bezoekers stad daalt met 15 procent

De Groningen City Club maakt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de stad door…

4 uur geleden

Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Een 23-jarige Algerijn gaat vijftien maanden in het cachot voor een reeks van zeven inbraken…

4 uur geleden

Politie zoekt ‘de waarheid’ achter mishandeling op fietspad Brailleweg

'De waarheid achterhalen'. Dat is het doel van de politie met een getuigenoproep rond een…

4 uur geleden