Categorieën: Nieuws

Paarden tijdens Groningens Ontzet verdwijnen van drafbaan

Het Peerdenspul tijdens het Groningens Ontzet op 28 augustus verdwijnt van de drafbaan in het Stadspark.

De paarden moeten plaats maken voor het dansfestival Hullabaloo. Het dansfeest zou een grotere aantrekkingskracht hebben. De hippische evenementen gaan naar de Ossenmarkt. Bijna alle activiteiten, uitgezonderd de dressuur, kunnen daar ook gehouden worden.

Harrie van Ham, voorzitter van Vereniging van Volksvermaken Groningen, snapt dat het Groningens Ontzet gemoderniseerd moet worden en is blij dat Peerdenspul voor de paardenliefhebbers behouden blijft.

Jan Peutz, bestuurslid van Volksvermaken reageerde wel teleurgesteld, omdat er een einde komt aan 161 jaar traditie. Maar Peutz zag het aankomen en heeft wel begrip voor het besluit. .

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Oude tradities kun je best veranderen wanneer de tijd er om vraagt. De paarden op de Ossenmarkt is een prima alternatief voor de renbaan.
    En zo zijn veegpieten natuurlijk ook een prima alternatief voor zwarte pieten.

    De tijd schrijdt voort en tradities veranderen.

  • Ehm Sjaak,

    In het verleden werd de paardenkeuring ook op de Ossemarkt gehouden. Wat Veegpieten en Zwarte Pieten hiermee van doen hebben ontgaat mij volledig.

  • enzo maken ze alles kapot !!! en de mensheid maakt alles kapot en het gaat al erger worden... sinterklaas feest weg kerst en ga zo maar door gewoon gestoord dit straks op koninginnedag de rommelmarkjes weg omdat afrika niks heeft zo is er altijd wel een domme smoes om alles kapot t' maken (DOM LAND)

  • Wat een breinkots Edwin. Er verandert wat. Er komt wat nieuws. Stilstand is achteruitgang. Ga mee met de tijd, dan ben je gelukkiger.

  • Nou, d'r is geen stoffiger feest dan Gronings Ontzet. Waar in Leiden bij het Leidens ontzet het net Koninginnedag is, rennen er hier wat paardjes rond en staan er wat kerels te touwtrekken op de Vismarkt. Afgelopen jaar kon je een kanon afschieten in de binnenstad zonder iemand te raken.

    Het zal de tijdsgeest zijn, maar 20-25 jaar geleden was het druk en gezellig in de stad. Vuurwerk bij het station en massaal de binnenstad in en de kermis over. Het was voor kermisexploitanten de meest lucratieve kermis van het jaar zo'n beetje en het was een partij gezellig. In de polonaise door de Gelkingestraat en de Poelestraat, net als tijdens de afsluiting van de landenweek, Groningen haar eigen feestweek, die ook al ter ziele is gegaan. In de afgelopen jaren is het vuurwerk al meermaals verbannen naar het Stadspark, waardoor er veel minder mensen in de binnenstad waren en recent is de kermis al eens weggepromoveerd naar de Ossenmarkt, waar werkelijk, terecht, ook geen hond kwam.

    Dat met die paarden is traditie en mooi voor sommige mensen, maar ik geloof niet dat het gros van de bevolking daar nou echt nog op zit te wachten. Er staan geen rijen tot voor in het Stadspark in ieder geval. Ik vond het wel prima juist. Paardenrennen op een paardenrenbaan, je verzint het niet. Het lijkt bijna de meest logische plek daarvoor. En in de binnenstad is het feest, zoals het hoort. Maar dan moet je in de binnenstad wel iets aanbieden. Maar zodra je geluid produceert op de Ossenmarkt heb je tegenwoordig al klagende mensen die een evenement proberen tegen te houden. Op de Grote Markt ook geweest. Brallende mensen die een appartement op de Grote Markt kopen en vervolgens last hebben van de kermis en vinden dat de kermis (ook een heul lange tradies) maar naar buiten de stad moet. Misschien moet je dan daar niet gaan wonen?

    Maar goed, ik snap deze beslissing ergens en ik denk dat het voor weinig mensen een gemis is en er heel veel mensen blij zijn met dergelijk festival. Aan de andere kant vind ik het jammer, want de mensen die nog in de binnenstad kwamen lok je zo naar het Stadspark. Het duurt dan niet lang denk ik voordat het vuurwerk ook weer in het Stadspark is en het Gronings Ontzet een feestje is wat alleen daar nog gevierd wordt, terwijl de kermisexploitanten om 23 uur de hut kunnen sluiten. Ik zeg: breng die dan ook maar naar het Stadspark en maak er een groot gratis festival van.

    Maar wat ik echt vind is dat het Gronings Ontzet weer een echt binnenstadfeest zou moeten zijn met overal podia, muziek, kermis en vuurwerk. Dan kunnen de paardjes blijven waar ze zich thuisvoelen, ver van alle lawaai en feestende mensen.

  • Het onderbuikgilde wordt wel weer heel opgewonden, met het cliché uiteraard 'er mag ook niets meer in dit land'.

Recente berichten

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt er zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende…

2 uur geleden

CDA en Stadspartij willen voetbalkraker op groot scherm: “Dit wordt een legendarische dag”

De wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC komende vrijdag moet te zien zijn op een…

2 uur geleden

Oekraïners bakken tientallen taarten voor Bevrijdingsfestival: “Geld inzamelen voor schoolspullen in Oekraïne”

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark hebben zondag de mogelijkheid om taart te kopen.…

3 uur geleden

Handhavers waarschuwen bezoekers Noorderplantsoen voor alcoholverbod: “Boete is zonde”

Handhavers van de gemeente Groningen waarschuwen via sociale media dat er in delen van het…

4 uur geleden

Nieuwe zoektocht naar lichamen vijftien geëxecuteerde stakers Appèlbergen

Dit voorjaar is er een nieuw onderzoek gestart naar de vijftien vermiste lichaam van geëxecuteerde…

5 uur geleden

Honderden euro’s geboden voor kaartjes voetbalkraker Groningen tegen Roda JC

Op Marktplaats wordt er fanatiek geboden op kaartjes voor de voetbalwedstrijd FC Groningen tegen Roda…

6 uur geleden