Categorieën: Nieuws

Ontslagen hoogleraar RUG voelt zich ‘verbitterd en beschadigd’

RUG-hoogleraar Joost Herman, die door RUG werd ontslagen en aangeklaagd voor het wegsluizen van 1,2 miljoen euro aan universiteitsgeld, heeft geen dubbeltje daarvan in eigen zak gestoken. Dat schrijft de ‘verbitterde en beschadigde’ Herman vrijdag in een verklaring aan oud-collega’s, zo stelt de Universiteitskrant.

“Ik heb niet de 1,2 miljoen euro in mijn eigen zak gestopt, zoals in vrijwel elke serieuze krant wel wordt bericht,” aldus Herman. Volgens de ontslagen hoogleraar zorgde de ‘ logge bureaucratische machine’ en verschillende diensten binnen de RUG ervoor  dat het programma moeilijk uitvoerbaar was. “Door de benodigde betalingen van welke aard ook zelf in de hand te houden, leverde dat ons de enig werkbare slagvaardigheid om het programma in al zijn complexiteit draaiende te houden’, schrijft Herman in zijn verklaring.

Maar Herman laat het er niet bij zitten: “Ik zal mij dan ook tot het uiterste verzetten tegen het ontslag en de schadevergoedingsvordering. Indien ik dat niet doe, is mijn beroepsmatige leven in elk geval beëindigd en zal ik mezelf niet meer in de spiegel kunnen aankijken.”

Herman en twee andere medewerkers hadden de stichting Network on Humanitarian Action (NOHA) opgericht. Er was twijfel over de financiering er van. De stichting stond ingeschreven op het adres van de faculteit, maar de subsidies en collegegelden kwamen niet bij de RUG terecht, maar gingen naar de stichting. Ook had de RUG geen banden met de stichting. De stichting zou studenten willen helpen in crisisgebieden.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Bij de sportvereniging is in zo'n geval toch altijd de penningmeester er met het geld vandoor gegaan. Hier is dus een klein excuus mijnerzijds op zijn plaats. In de oprichtingsakte handelsregister (KVK) wordt overigens nergens de naam SNG genoemd. Op 13 januari schreef de Ukrant , op deze manier kon één van de medewerkers forse bedragen aan onkosten declareren en extra betalingen doen aan zichzelf, andere medewerkers en externen zonder enig toezicht. Voorzitter van de stichting NOHA; Herman Joost zegt nu daarover, dat de betalingen buiten de RUG om om gingen de bureaucratie van de universiteit te vermijden, en dat leverde ons de enig werkbare slagvaardigheid op om het programma in al zijn complexiteit draaiende te houden, zo schrijft Herman in zijn verklaring. Je krijgt er bijna tranen van in de ogen.!

    Ik ben dan ook benieuwd naar de rol van de penningmeester. Is die onder druk gezet misschien, of heeft die naar eer en geweten gedacht dat dit gebruikelijk en legitiem was, en hoe zit het met nummer drie van het bestuur. Hermans heeft besloten dat de aanval de beste verdediging is, en kiest voor de slachtofferrol die weliswaar fouten heeft gemaakt, maar allemaal voor het goede doel.

Recente berichten

Deelnemers strijden om de felbegeerde Kunstbende Awards in De Oosterpoort

Deelnemers hebben dinsdag in De Oosterpoort gestreden om de Kunstbende Awards. Het ging om een…

4 seconden geleden

Brandweer bevrijdt kat die vastzit achter ventilatierooster

Brandweerlieden hebben dinsdagavond een kat bevrijd die vast was komen te zitten achter een ventilatierooster.…

44 minuten geleden

Donar stunt in geweldige wedstrijd tegen Antwerpen

Donar heeft dinsdagavond voor 3700 toeschouwers in een spektakelstuk gewonnen van Telenet Giants Antwerp. De…

44 minuten geleden

Kleintje Voetbalkamp Groningen strijkt neer in Haren: “Bij ons is iedereen gelijk, er zijn geen indelingen op niveau”

Voetbalkamp Groningen is deze week neergestreken op de velden van Be Quick in Haren. Het…

54 minuten geleden

Gruno’s Postharmonie bereidt zich voor op 4 mei: “Het klinkt gek maar het is ons mooiste optreden”

Op 4 mei wordt de stille tocht van het Joods Monument aan de Hereweg naar…

2 uur geleden

Jacht stuurloos op Reitdiep, brandweer haalt materialen uit schroef

De Groninger brandweer moest dinsdagavond in actie komen op het Reitdiep. Daar was een jacht…

3 uur geleden