Categorieën: Nieuws

Gemeente schakelt Citrix uit, veel formulieren niet beschikbaar

De gemeente heeft de software van Citrix vrijdagavond uitgeschakeld ‘om zo de veiligheid van het computernetwerk te garanderen’.  Veel formulieren zijn daardoor niet beschikbaar.

‘Dat betekent dat een paar formulieren op de site tijdelijk niet werken. Bijvoorbeeld het formulier om een uitkering aan te vragen’. Medewerkers van de gemeente kunnen niet meer vanaf huis inloggen. ‘Verder kunnen wij gewoon onze dienstverlening voortzetten’, schreef de gemeente vrijdagavond. ‘De afgelopen dagen bleek dat er een lek in de software zat. Zodra het bedrijf de software heeft aangepast, zullen wij de Citrix-software weer activeren’.

Tientallen andere gemeenten en ook de Tweede Kamer en het UMCG gingen de gemeente Groningen al voor. Zij volgen hiermee het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum op.

De website van de gemeente meldde dit weekend bij het onderdeel aanvragen bijstandsuitkering: Onderhoud website. Tot en met zondag 19 januari zijn veel formulieren niet beschikbaar. In de loop van zondag werd deze tekst aangepast: Tot nader bericht zijn veel formulieren niet beschikbaar.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Lekker laat ook ..

    Half december hebben onderzoekers van Citrix dit lek al ontdekt, waarin Nederland in het bijzonder al werd genoemd als veelgebruiker van dit softwareprogramma.

    Dus niet de afgelopen dagen!

    Het lijkt erop dat Citrix de gebruikers en ook de overheden actief daarin heeft benaderd. Waarom men nu pas dit besluit neemt, blijft een raadsel.

    https://www.ptsecurity.com/ww-en/about/news/citrix-vulnerability-allows-criminals-to-hack-networks-of-80000-companies/

  • Het hele ict gebeuren en digitalisering wordt opgehemelt door overheid terwijl er steeds meer fout gaat en gevaren groter worden. Goeie hackers leggen zo alles plat.

  • Citrix is een zeer groot aan de beurs genoteerd Amerikaans bedrijf met een trackrecord van gaten in haar software, dit keer zit het probleem de Application Delivery Controller en de Netscaler Gateway. ( NetScaler Gateway levert beveiligde toegang op afstand tot virtuele desktops en applicaties ) juist bij deze applicatie moet alles op 100 procent werken en het is dan ook onvoorstelbaar dat daar beveiligingsgaten inzitten.

  • Er is gewoon te weinig kennis bij de overheid om iets goeds en veilig neer te zetten. Komt bij de Europese verplichte aanbestedingen en bedrijven die daar misbruik van maken in combinatie met onkundige (misschien wel corrupte) hogere ambtenaren (ASML, Capgemini en IBM bijvoorbeeld). Ook werkt de bureaucratie/ambtenarij en politiek (die ieder jaar de regels aanpassen) niet mee.

    Maar ook bij commerciële bedrijven die niet perse in de ICT zitten worden investeringen op (veilig) ICT gebied op een laag pitje gezet omdat het vooral een dure investering is die zich niet op korte termijn vertaald naar winst.

  • Geweldig is het om te zien dat achteraf allerlei ‘deskundigen’ precies weten wat anderen niet goed doen.

  • Toevallig wist ik dit RealJack in december al. Vanuit mijn beroepsgroep als ZZP 'er, maar niet dat de impact zo groot was in Nederland en de doeleinden waarvoor het werd gebruikt.

  • @RealJack We worden nog wel eens gebrieft als er ergens ICT-problemen zijn. Maar heb geen klanten die dit systeem gebruiken, waardoor het ook automatisch aan mij is voorbijgegaan. Totdat het ineens weer opdoemt in de media.

Recente berichten

‘Zondag zonovergoten, ook komende dagen veel zon”

Het is de komende dagen aantrekkelijk voorjaarsweer. De zon laat zich vaak zien en de…

4 uur geleden

PKC’83 speelt zich vrijwel veilig na winst op GVAV Rapiditas

PKC'83 won zaterdagavond de stadsderby tegen GVAV Rapiditas met 2-1. PKC speelde zich daardoor bijna…

4 uur geleden

Gorecht houdt zicht op nacompetitie na zege op FC Lewenborg

Door een 4-2 overwinning zaterdagmiddag op laagvlieger FC Lewenborg houdt Gorecht nog zicht op een…

5 uur geleden

Helpman wint topper tegen Groen Geel in 3C

Na de Clash van FC Groningen op vrijdagavond stond zaterdagmiddag de Kraker van Corpus op…

6 uur geleden

Verlengingsperiode seizoenkaarthouders FC start aanstaande maandag

Seizoenkaarthouders van FC Groningen kunnen vanaf maandag 12.00 uur hun seizoenkaart verlengen. Men ontvangt hier…

6 uur geleden

Vreedzaam protest op Broerplein bij Academiegebouw

Een groep van zo'n 150 tot 200 personen demonstreerde zaterdagavond op het Broerplein bij het…

7 uur geleden