Categorieën: Nieuws

Beweging stimuleren in ‘arme’ wijken brengt zorgkosten omlaag

Uit onderzoek van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG blijkt dat ‘arme’ wijken met een bevolking die meer beweegt in het algemeen  lagere zorgkosten heeft dan een vergelijkbare wijk waar minder wordt bewogen. Voor de ‘rijkere’ wijken is dit verband minder duidelijk.

De resultaten toonden aan dat de gemiddelde zorgkosten aanzienlijk lager zijn in wijken met meer leden van sportverenigingen, ongeacht of het een arme wijk is of niet. Ook laten de resultaten zien dat lichaamsbeweging juist in armere wijken kan leiden tot veel lagere zorgkosten.

Volgens de onderzoekers is hieruit is te concluderen dat wanneer er beleid wordt ontwikkeld gericht op het stimuleren van (lidmaatschap van) sportclubs de zorgkosten in alle sociaaleconomische groepen kan verlagen en kan het verhogen van lichamelijke activiteit specifiek effectief zijn in armere wijken.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • En dan haalt de gemeente Groningen net dit jaar de financiële vergoeding van €20 per jaar op lidmaadschap van sportverenigingen uit de Stadjerspas; een pas die juist bedoeld is om de sociaal zwakkeren tot sport te motiveren. En het aantal keren gratis zwemmen in de gemeentelijke zwembaden is ook al ver wegbezuinigd binnen de Stadjerspas. Ik denk dat gemeente hiermee de bezuinigingsdoelen op langere termijn wel met gemak gaat halen en zijn doel om armoede vroegtijdig te voorkomen ook wel....

  • En de 'rijkeren' drinken heel veel alcohol. Hetgeen heel veel zorgkosten met zich meebrengt. Volgt hiermee de enquête en de medische specialisten in eenvandaag van gisteravond. Droogleggen als remedie!

    Las ook gisteren, dat de universiteiten tegenwoordig fabrieken zijn, omdat de wetenschap vandaag de dag in dienst staan van de politiek voor een agenda. Een kritiek dat binnenuit komt.

  • Het kost enige moeite om de echte bron van dit onderzoek te traceren, en dan blijkt het niet over alleen Groningen te gaan maar over geheel Nederland.
    Bron RUG: https://www.rug.nl/news/2020/01/lower-health-care-costs-in-neighbourhoods-with-more-sports-clubs-members
    Citaat uit het RUG artikel: De afgelopen decennia zijn de kosten voor gezondheidszorg aanzienlijk gestegen waardoor de betaalbaarheid van de zorg een grote uitdaging is. Dit citaat zegt m.i. veel over de bedoelingen van de opdrachtgevers.

    De financiering en ook de opdrachtgevers zijn Menzis and De Friesland Zorgverzekeraars. Volgens de onderzoekers zouden beide zorgverzekeraars niet direct betrokken zijn bij het onderzoek. Het doel van dit onderzoek wekt bij mij de indruk erop te zijn gericht , om de bevolking in zogenaamde arme wijken in de toekomst dwingend te kunnen sturen in hun maatschappelijke leven, door hun verzekeringspremie en recht op zorg te laten afhangen van hun gedrag in relatie tot hun gezondheid.
    Bron onderzoek: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743519304128#as0005

  • Wasserman heeft weer eens een mooi complot ontdekt, denkt hij.
    Eerlijk gezegd vind ik het wel een mooi streven om mensen te stimuleren om een gezonder leven te leiden. Dat maakt je heel wat gelukkiger en actiever.

  • Mensen zowel ideologisch als fysiek in een keurslijf gevangen houden maakt deel uit van de grondslag waarop het socialistische gedachtegoed gefundeerd is. Ik noem bijvoorbeeld de Donorwet, die het principe van grondwettelijke (artikel 11) recht op lichamelijke integriteit op de vuilnisbelt heeft gegooid. Partijen als D66 en GroenLinks ook wel de grachtengordelelite genoemd, zijn intern allang van mening dat een kleine intellectuele elite het volk behoort te leiden. Het oprekken van het algemeen belang om verplichtingen aan de burgers te kunnen opleggen daarvoor hebben ze dan ook dit soort rapporten nodig.

    (Kautsky Die Revision) " De leden van de intelligentsia zijn geroepen om de arbeiders te onderrichten en te leiden, omdat alleen zij de socialistische waarheden kunnen doorgronden. 'Het moderne socialistisch bewustzijn kan alleen op grond van diep wetenschappelijk inzicht ontstaan. [...] Dit bewustzijn kan in de klassenstrijd van het proletariaat alleen van buitenaf worden ingebracht. "

Recente berichten

Eerste gierzwaluwen weer in Stad gesignaleerd: “Skrieeh, skrieeh”

De gierzwaluw is weer in de stad gearriveerd. Met het mooie weer van de afgelopen…

22 minuten geleden

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden er in de stad verschillende activiteiten plaats.…

1 uur geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

1 uur geleden

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

9 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

9 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

12 uur geleden