Categorieën: Nieuws

Woonvisie: 225 sociale huurwoningen per jaar erbij

Het aantal sociale huurwoningen in de gemeente Groningen zal de komende jaren toenemen met 225 woningen per jaar. Dat blijkt uit prestatieafspraken die de gemeente met zes woningcorporaties heeft gemaakt.

De afspraken met Nijestee, Lefier, De Huismeesters, Patrimonium, Woonborg en Wieren & Borgen worden op 9 december ondertekend. De gemeente denkt nog na over regels op het gebied van volgordebepaling, urgenties en voorrangscriteria.

Speerpunten zijn de wijk- en dorpsvernieuwing, de betaalbaarheid voor de huurders, het versnellen van de nieuwbouw en het verduurzamen van de woningvoorraad.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Leuk zo'n afspraak maar wie gaat wat waar bouwen? En welke huizen worden wanneer verduurzaamd? Er dienen specifieke afspraken gemaakt te worden waar je als huurder de corporatie ook kunt aanspreken, in plaats van een algemeen ambitieniveau wat waarschijnlijk toch niet gehaald gaat worden.

    Woningbouwverenigingen vinden dubbel glas op de bovenverdieping nog steeds een comfortverbetering in plaats van een noodzakelijke isolatiemaatregel. Ze leven nog in de vorige eeuw. Mensen gebruiken hun huizen anders dan voorheen. Slaapkamers zijn ook verblijfsruimten en niet alleen slaapruimtes. Gasprijzen zullen de komende jaren alleen maar hoger worden terwijl de inkomens van de minima nauwelijks mee groeien. De huren zijn al zo vaak opgehoogd dat voor veel huizen geen verhoging meer mogelijk is om de verduurzaming te betalen. Dat moet uit de bestaande huren worden opgebracht. Die zijn hoog genoeg.

  • Wat een indrukwekkend aantal! Dat zal de wachtlijsten verkorten voor woningzoekenden! 225 woningen is een absoluut lachertje, als het niet zo triest was, zeker gezien het feit dat een heel groot deel van de woningvoorraad dat al is verkocht door de corporaties.

  • 225? Waarom geen 224 of 226? En welke corporaties gaan er een halve woning bouwen aangezien 225 niet deelbaar is door 6? Vragen vragen...

  • Dolores. Na tien jaar zijn het er 2250.

    K. het is een streefgetal. Het hoeft niet precies 225 te zijn en ook niet elke corporatie bouwt evenveel woningen. Niet zo moeilijk doen.

  • @Marc. Je moet toch iets verzinnen om de tijd voor ze te doden of zullen ze fulltime bezig zijn en het te druk hebben met die 225 woningen?

  • Advies voor woningzoekenden, schrijf je tijdelijk in als aankomend student in deze gemeente, heb je binnen afzienbare tijd woonruimte, afgaande op de recent gebouwde rendementsdozen is daar telkens bij aanvang van een nieuw studiejaar geld en onderdak voor geregeld.

  • De 225 sociale huurwoningen is bedoeld om het balans op de woningmarkt op orde te houden. Niet om in te lopen. Het gaat hierbij om minstens 225 sociale huurwoningen met een mogelijke uitloop naar 235 sociale huurwoningen per jaar.

  • @K. Vaak

    Don't shoot the messenger ;-)

    Het is een percentage waar men op zinspeelt. Uiteindelijk mag er maar 20% van de totale woningvoorraad uit sociale huurwoningen bestaan. Het stamt uit 2011. Dit vraagt gigantisch om problemen.

    Anekdote; Dat dit in 2012 nogal een tweestrijd binnen de lokale PvdA teweeg heeft gebracht. Het linkse kamp versus het rechtse kamp binnen de PvdA. Zelfs Tichelaar moest eraan te pas komen, om iedereen tot bedaren te brengen. De man is later zelf beticht van fraude! Uiteindelijk moest de toenmalige voorzitter Boekholt aftreden. Omdat deze vanuit het linkse kamp dwars lag. Op tal van onderwerpen. Toen alle neuzen weer de rechtse kant opstonden, kon dit kamp van de PvdA het beleid van de rechtse coalitie Rutte II (PvdA/VVD) mplementeren.

Recente berichten

Toentje zoekt steun om vers en gezond eten naar Voedselbanken te krijgen

Er ligt steeds minder verse groente in de schappen van de Voedselbank. Een slechte zaak,…

13 minuten geleden

Joost uit Haren kan niet meer douchen en koken in zijn eigen huis door alle origami: ‘Het gaat nooit vervelen’

Joost Langeveld uit Haren is al twintig jaar bezig met origami. Door deze 'uit de…

1 uur geleden

Koning Snacks neemt afscheid van kraam in Ulgersmaborg en neemt intrek in voormalig pand Cafetaria Doornbos aan Paterswoldseweg

Snackkraam Koning Snacks sluit zijn deuren op maandag 13 mei aan de Akeleiweg in Ulgersmaborg.…

2 uur geleden

Mishandeling en steekpartij bij Hoofdstation, minderjarige raakt gewond

In de nacht van donderdag op vrijdag, rond middernacht, is een minderjarige jongen uit Roden…

2 uur geleden

GSb doet na een tien jaar weer mee aan universiteitsverkiezingen: ‘Het moet gewoon democratischer’

De Groninger Studentenbond (GSb) doet komende maandag, voor het eerst in tien jaar, weer mee…

4 uur geleden

McDonald’s Herestraat tijdelijk ontruimd na gebruik pepperspray

De McDonald's aan de Herestraat was donderdagavond korte tijd ontruimd omdat er met pepperspray was…

14 uur geleden