Categorieën: Nieuws

SP: ‘Ook Groningen moet schulden sneller kwijtschelden’

De gemeenteraadsfractie van de SP stelt voor om, in navolging van Arnhem, ook in de gemeente Groningen de schulden van mensen kwijt te schelden die al lang van hun schuld proberen af te komen, maar bij wie dat nog niet is gelukt.

De raadsfractie komt met het voorstel nadat de Gemeente Arnhem donderdag eenzelfde voorstel aannam, waardoor zo’n 1400 inwoners minder of niets meer hoeven terug te betalen. In deze gemeente gaat dit om mensen die teveel uitkeringsgeld hebben ontvangen, leenbijstand hebben gekregen of om inwoners die al drie jaar lang tevergeefts met een betalingsregeling van hun schuld proberen af te komen.

De fractie stelt voor om de kosten voor dit initiatief te betalen door het rekeningresultaat in te zetten. Dat is geld dat overblijft of niet uitgegeven wordt, maar wel begroot was, waardoor elk jaar een aantal miljoen euro overblijft. “Op deze manier kunnen vele Groningers met een schone lei beginnen, kunnen mensen eerder beginnen met werk of activering en geeft de gemeente Groningen het goede voorbeeld in de richting van andere schuldeisers,” zo stelt fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Wat gaat de gemeente doen aan die mensen die keurig hun huishoudboekje volgen, geen schulden maken, geld uitgeven voor een goede economie?
    Die mensen betalen namelijk altijd de hoofdprijs als het om belasting gaat. Misschien zouden die mensen ook een fijne kerstbonus kunnen ontvangen uit de pot waar nu schuldenaars mee worden geholpen, de pot waar ze hoogstwaarschijnlijk zelf een bijdrage aan hebben moeten leveren.

  • Joop helemaal mee eens er is zoveel geld al verspilt en idd geef de mensen een bonus dat alle mensen leuke kerst kunnen vieren maar de gemeente plukt liever de mensen met de belachelijke hoge bedragen overal voor groningen is een van de duurste qua belastingen enz enz

  • Heel slecht plan van de SP. Op deze manier wordt slecht gedrag beloond, en goed gedrag gestraft.

  • Huurtoeslag, zorgtoeslag, kwijtschelding, voedselbank, kledingcontainer, schuldsanering, etc etc. Mensen met schulden worden al genoeg geholpen. Laten ze mensen maar belonen, die hard werken en netjes alle rekeningen op tijd betalen.

  • Ga er als overheid nu eerst eens voor zorgen dat de hoge ziektekostenverzekering weer terug wordt gebracht naar het niveau van het vroegere ziekenfonds waarbij je een verplchte en een particuliere verzekering kende.
    M.a.w. maak er weer een overheidsvoorziening van, want als je kijkt naar de opbouw van schulden, zie je vaak dat er een achterstand is ontstaan in en bij de ziektekostenverzekering, de huur en bij de energiebedrijven.
    Bij het verstrekken van een bijstandsuitkering zou je er als uitkerende instantie vooraf de huur, energie en ziektekosten van af moeten gaan halen en wat er overblijft uit gaan keren.

  • Nou, vroeger kreeg ik altijd voorrang met mijn particuliere zorgverzekering. Dat is er niet meer bij.

    Dat had vroeger nog wel gekund Middenweg, maar tegenwoordig met de liberalisering met verschillende aanbieders op het gebied van Gas, Elektra, zorgverzekering, lijkt mij dit een complexe situatie. En bovendien kan het tegenwoordig ook niet meer, wegens de privacywet.

  • Dus hoe denk je dat mensen met geld om leren gaan als al hun rekeningen hun uit handen worden genomen door de gemeente Middenweg? Dit zou ik alleen met notoire wanbetalers doen de bewezen hebben niet met geld te kunnen omgaan. Het is nogal vernederend om automatisch als wanbetaler te worden aangewezen als je in de uitkering zit.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

2 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

4 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

4 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

5 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

7 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

7 uur geleden