Categorieën: Nieuws

Niet vijf, maar drie bomen gekapt op Akerkhof

Voor de herinrichting van het Akerkhof worden niet vijf, maar drie bomen gekapt. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

In maart vorig jaar stemde de gemeenteraad vóór herinrichting van de plek. Daarvoor zouden vijf van de elf bomen moeten sneuvelen,. Tegen de kap is bezwaar gemaakt en dat wordt op 12 december a.s. door de rechtbank behandeld.

Mede door een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de bomen, en door het coalitieakkoord met meer aandacht voor groen, heeft het college besloten twee bestaande bomen alsnog in het ontwerp in te passen. Die bomen zijn nog goed gezond. Het gaat om een eik en een iep, beide aan de zijde van de Brugstraat. De overige drie bomen zijn ziek of van matige kwaliteit en worden gekapt. Daardoor komt er volgens de gemeente meer daglicht, en dat is ook beter voor het gras en de onderbeplanting.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Dat mag natuurlijk ook niet van de bomengekkies (ridders). Ondertussen worden vanaf morgen langs het Platvoetspad een monumentale rij bomen gekapt waar ik niemand over hoor. (Het fietspad dat loopt van de voormalige paddepoelsterbrug naar de Platvoetsbrug over het Reitdiep.) De energie kan beter besteed worden aan een nieuw kapbeleid waarbij behoud voorop staat, in plaats van rigoreus kappen van hele bomenrijen zoals aan de Peizerweg of een paar jaar geleden in de Hortensialaan. Maar men vind het belangrijker voor een paar bomen op een prominente plek op te komen dan aandacht te besteden aan industrieterreinen en buitengebied. Terwijl een boom daar net zo belangrijk is als een in de binnenstad.

  • Jammer, het was beter geweest om het een wat zonniger en lichtere plek te maken dan nu. Alles onder de bomen groeit slecht. Een wat opener en zonniger plek zou het heel wat aantrekkelijker maken.
    Het zou veel beter zijn om een aantal treurige bomen aan de zuidkant van de Vismarkt te vervangen en extra bomen te planten. Dan verbeter je pas echt iets.

  • OOGTV redactie toon ons aub dat aangepaste plan!

    ===

    Ik heb onlangs - via wonderlijke wegen - het STAB advies gekregen, dat is opgesteld in opdracht van de rechtbank.
    B&W weigerde het mij te geven.

    Ik heb het heel snel doorgebladerd en het nog niet gelezen.
    a. Ik heb de indruk dat de STAB niet gekeken heeft naar de negatieve gevolgen bij aanleg van de plantenbakken.
    b. Ik heb ook niet de indruk dat de STAB heeft gekeken naar de cultureel historische waarde van deze locatie en dat deze locatie van oudsher een begraafplaats is.

    De mededeling dat het kappen van de Bomen beter is voor het gras en de onderbeplanting is vreemd, aangezien er geen gras meer overblijft.

    Mevrouw Kiki

    PS ZEER SCHOKKEND!
    Op dit moment is onder leiding van GroenLinks wethoudster Glimina Chakor door het gehele kwetsbare Noorderplantsoen diepe sporen ONDER de Bomen gereden.
    Met ernstige bodemverdichting bij de Monumentale Bomen tot gevolg.
    Louter om bladeren weg te halen.

  • Bij het begrip 'matige kwaliteit' gaan bij bij onmiddellijk de alarmbellen af. Wat is dat eigenlijk?
    Gaat dan om gezondheid of gaat dat om beeldkwaliteit?

    Hier https://www.dvhn.nl/groningen/Gemeente-mag-bomen-kappen-bij-Groninger-Der-Aa-kerk-24133052.html1 staat dat het om een 'matige kroonkwaliteit' gaat en dat ze niet 'goed groeien'.

    'Matige kroonkwaliteit': ze zijn dus niet ziek maar zien er wat minder voluptueus uit dan anderen bomen.
    Niks aan de hand dus.

    'Goed groeien': ze groeien blijkbaar minder hard dan andere bomen. Maakt niet uit want ze groeien!
    niks aan de hand.

    Gewoon laten staan dus, onderhoud plegen en deze bomen pamperen en ze nog vele jaren een prettig bomenleven toewensen.

  • Dan is het protest gelukkig nog ergens goed voor geweest, net als de gemeenteraad is de foto impressie ook van matige kwaliteit, er zijn geen schaduwen en de 'bijgeplakte personen' hebben een ander licht waardoor het extra nep lijkt. ( categorie/niveau bak en braad )

  • Dit is niet het enige. Ook het monumentale hekwerk zal verdwijnen!

    In 2022 zijn er weer verkiezingen. De partijen zullen in zwaar weer komen!

    Terwijl men het vaak niet begrijpt, het waarom men wordt afgestraft! Onthoudt dit moment!

  • Ik vind deze gemeente / dit college op zijn minst van matige kwaliteit, om het woord 'ziek' maar niet in de mond te nemen. Wat mij betreft gaat de bijl in het college, maar niet meer in onze bomen. Kappen met kappen! Tegel eruit, boom erin! En terrassen zijn er al genoeg in deze stad. Meer is niet beter.

  • Yéah, wat een winst, ben bijna in jubelstemming. Not! Kom daar bijna dagelijks langs en er is werkelijk geen spoortje van ziekte te bekennen in die bomen. En dan het aanplantbeleid van de gemeente, dat is FC KnuddeGro(ning)enL. Er zijn blijkbaar nog heel veel mensen die je uit moet leggen dat een klein, kortgesnoeid boompje véél minder CO2 omzet dan een oude reus. Ach, laat ze maar begaan, ze zullen het wel beter weten.

  • Mars door de instituties van de '68-ers betekent ook stedenbouw alla Ceausescu. Misantropie de norm. In combinatie met de wens van de VVD dat een centrum gereduceerd moet worden tot een koop, vreet en zuipoord betekent de hel voor Groningen.

    Meer bomen in het centrum (en stad) zou trouwens een goede referendumvraag zijn.

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden