Categorieën: Nieuws

‘Meer mensen moeten een fijne tijd kunnen hebben op de Grote Markt’

In 2023 wil de Gemeente Groningen de herinrichting van de Grote Markt in de Stad afgerond hebben. Stadsbouwmeester Jeroen de Wilgen ziet het vernieuwde plein voor zich als een ontmoetingsplek, met veel ruimte voor voetgangers.

“We gaan de Grote Markt een grote opknapbeurt geven. We willen gewoon dat meer mensen hier een fijne en leuke tijd kunnen hebben”, zo stelt De Wilgen. “Als je nu zo om je heen kijkt, hier op de Grote Markt, zie je dat het ‘klimaat’ hier eigenlijk niet geschikt is voor hen. We hopen dan ook dat dit een plek wordt waar je goed kunt lopen en je jezelf als voetganger op je gemak voelt.”

Uit een interactief onderzoek, uitgevoerd tijdens Let’s Gro 2018, bleek dat ook de bezoeker van de Stad deze inrichting graag terugzien op de Grote Markt.  Hoewel het onderzoek, ook volgens de onderzoekers zelf, niet representatief was voor alle inwoners van de Stad, kwamen meer groen op de Grote Markt en meer ruimte voor voetgangers duidelijk naar voren als gewilde thema’s voor de Stad.

Mirre van de Klok

Bekijk reacties

  • Nah ...doei bussen ..
    Lekker allemaal lopen vanaf de diepen ring ..
    Scheelt weer een heleboel "stik"..stof
    Toch ?

  • Ze worden eindelijk wakker, de Grote Markt moet een verblijfplaats worden en geen knooppunt meer van Openbaar Vervoer. En betaalbaar, ook gezellige bankjes waar je niet meteen wat moet bestellen, met schaduw.

    Met het nieuwe plan voor de V&D pand kan het al met al wel wat worden. Had wel liever een historische Oostwand gezien die niet naar voren was gebouwd.

  • Dat kan alleen, als de Grote Markt bereikbaar blijft en dan alleen per TRAM. Wat men ook probeert, een autorijder stapt nooit over op een bus.

  • Zolang HET MONSTRUM zijn schaduw werpt over de Grote Markt helpt geen boom en/of fontein er aan mee om er iets gezelligs van te maken. In plaats van minder kroegen worden er nog meer terrassen gemaakt.
    Leuk als je zonder geld op je bankje onder een boom zit en moet kijken naar al die drinkers om je heen terwijl het water van een fontein over je voeten klettert

  • Hoi, de nieuwe rooilijn is de historische lijn. Na de verwoesting in de tweede wereldoorlog is de oostgevel juist meters naar achter verplaatst.

  • Ten eerste moeten de terrassen aan die zuidzijde veel opener naar de markt toe. Weg met die berlijnse muur. Maak de looproute niet meer tussen de terrassen en de zuidzijde maar voor de terrassen langs. Dan kunnen ze ook een stuk terug. Die lelijke parasols hoeven ook niet meer want men zit al in de schaduw van de panden. Idealiter krijgen Het markthotel en Merckt ook een terras.

  • Hallo @Adrien, over de naald die maar niet uit je veeltelangspeelplaat wil: Het Forum gaat vanaf de grote Markt gezien zo'n beetje geheel verscholen achter de nieuwe oostwand aan de markt. Nauwelijks te zien.
    Dat is de realiteit.

    Bomen, fontein, een nieuw plein, terrassen, het is allemaal bevorderlijk voor de sfeer in een binnenstad.
    Ook een realiteit.

    Ook met een minimuminkomen moet het mogelijk zijn om af en toe eens op een terrasje te gaan zitten,
    hoe moeilijk het leven met weinig geld ook is weet ik uit ervaring.
    Uit die slachtofferrol.
    Naar een positievere realiteit.

  • Als er al iets aan openbare zitgelegenheid gaat komen zal dit niet van harte worden ontvangen door de aanwezige horeca. Helemaal omdat ook de overgang van Poelestraat naar de Grote Markt gedomineerd wordt door de in1e instantie nog als markthal in gebruik zijnde nieuwbouw.
    Die willen allemaal voorkomen dat men eigen meegenomen eet- en drinkwaren zittend op een bankje gaat nuttigen. Denk persoonlijk dat je een duidelijke scheiding moet gaan realiseren tussen de horecamuur en de publieke ruimte. Iets wat zou kunnen door bomen als scheiding te gaan planten.

  • Merel,
    Ik heb het over HET MONSTRUM waarvan de naamsbekendheid steeds maar toeneemt.
    Uw genoemd gebouw ken ik niet.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

59 minuten geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

7 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden