Categorieën: Nieuws

Lange wachtrijen bij Forum Groningen, 21 duizend bezoekers

“De rij is nog langer dan net”, aldus een jonge vrouw. Toch neemt ze met haar gezelschap plaats bij de honderden, misschien wel duizend wachtenden om een kijkje te nemen in Forum Groningen in het hart van de stad. 21 duizend mensen kwamen uiteindelijk binnen.

Het cultuurcentrum werd vrijdagmiddag iets na vijf uur geopend. Dat gebeurde zonder hoogwaardigheidsbekleder, omdat het forum volgens de directie een plek moet zijn voor iedereen. Iedereen kon 24 uur lang een kijkje nemen. Vrijdagavond bedroegen de wachtrijen al meer dan een uur.

Foto Andor Heij. Wachtrij bij Forum Groningen

Zaterdag was dat niet anders en liep dat zelfs soms op tot twee uur. Maar velen hadden het er voor over. Er was een programma samengesteld waar de bezoekers heen konden, maar velen vergaapten zich aan de zalen in het gebouw en keken op het dak over de stad en provincie Groningen heen.

“We hadden natuurlijk gehoopt dat er veel mensen zouden komen in het openingsweekend, maar dat het er zovelen zouden zijn, hadden we nooit gedacht. We zijn werkelijk overrompeld door het bezoek en de enorme hoeveelheid positieve reacties. Dank Groningen!”, aldus Dirk Nijdam, algemeen directeur van Forum Groningen.

Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl Opening Forum.

Het bezoekersaantal van 21 duizend had veel hoger kunnen zijn, maar dat liet de capaciteit van het Forum niet toe. Velen maakten dan ook bij het zien van de wachtrij rechtsomkeer. “Zo nieuwsgierig ben ik ook weer niet”, aldus een man die met zijn gezin weer richting de Grote Markt gaat. “Ik bekijk het gebouw wel een andere keer”.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • En vooraf allemaal vreselijk schelden op dat, veel te dure, afgrijselijke gebouw!!!
    En nu met meer dan 24.000 mensen (waarvan vast een groot gedeelte van de scheldende mensen bij hoorden) op de stoep staan!!
    Beetje hypocriet?

  • Zullen de Groningers die in de rij staan denken dat het een tijdelijk object is? Of zijn dit wachtrij hobbyisten.

  • Wat een mooi gebouw!

    Een paar veiligheids-minpuntjes en dat zijn:
    1. de boxen met verlichting op het "dak", geplaatst vlak voor de glaswand, juist waar gelopen wordt.
    Een klein jongetje knalde met z'n hoofd op de betonvloer , nadat hij struikelde over zo'n obstakel. De bonk op de grond klonk doodeng. Snel iets aan doen.
    2. Het "podium" op de begane grond heeft hele grote treden, waar kinderen vanaf duikelen op de betonvloer.
    3. Een trapleuning aan de open zijde van de trappen naar het "dak". Snel aanbrengen voor er ongelukken gebeuren.

    • Adrien,
      we begrijpen ergens wel dat je gefrustreerd raakt als je reactie op een bericht over het Forum niet meteen geplaatst wordt – hoewel die reactie min of meer gelijk is aan je ongeveer duizend eerdere reacties over dit thema. Even geduld s.v.p., het is weekend, het komt vanzelf. Toch willen we je adviseren om wat meer variatie aan te brengen. Je wordt echt niet geloofwaardiger als je jezelf constant blijft herhalen....

  • Heb gisteravond geluisterd naar de reacties van de bezoekers.
    Wat in elk geval zeker is dat de opvattingen van de bezoekers van het Forum nogal afwijken van de mening van een groepje regelmatige reageerders die hier pretenderen namens velen te spreken en de gevolgde procedure in twijfel trekken.
    Het lijkt er op dat de Stadjers het gebouw in hun hart hebben gesloten na aanvankelijk wat afwachtend of negatief geweest te zijn.
    De inrichting van het gebouw en de grote open ruimte zijn adembenemend en het uitzicht over de stad is schitterend. Een bezoekster vergeleek het met Parijs. Maar dat is natuurlijk overdreven, zo mooi is Parijs ook weer niet.
    Wat uiteindelijk de betekenis van het gebouw is zullen we nog even afwachten.

  • De Bochel van Groningen, te hoog om over te struikelen, te laag en te fantasieloos om indruk te maken. Een zoveelste Groningse faal project waar jaarlijks miljoenen publiek geld op toegelegd moet worden.

  • Gezien het jarenlange gekrakeel rondom het Forum is het niet vreemd dat velen een kijkje nemen. Dat heet nieuwsgierigheid (vooral naar het uitzicht, zo hoor ik). Maar een bezoek aan het Forum betekent nog niet dat men het mooi vindt en er een voorstander van is/moet zijn. Nog even afwachten dus of al die nieuwsgierigen vaste bezoekers worden of eendagsvliegen blijken te zijn. Succes van het Forum is hieraan niet af te leiden.

    Overigens krijg je bij een bezoek het binnenste van het gebouw in hapklare brokken te verwerken (de menselijke maat), wat iets anders is wanneer je het van buitenaf als één massief geheel over je heen krijgt. En waarom mag een criticus niet binnen kijken?

    Er is één groep die wel onvoorwaardelijk lyrisch over het Forum zal zijn: de dak- en thuislozen die op koude dagen overal heerlijk in de talloze gezellige huiskamerhoekjes kunnen bijkomen, opwarmen en bijslapen. Moet kunnen, want het Forum is er voor alle Groningers. Toch?

  • Het blijft toch een hoogst merkwaardig fenomeen, dat alle zuurpruimen en azijnpissers zich altijd lijken te concentreren in reactiegedeeltes van nieuwssites. En dan ook nog eens met altijd het zelfde dreinerige deuntje.
    Luister, stelletje zeurpieten: Het Forum staat er. Daar kan je met je gezever niets meer aan doen. De tijd zal leren hoe de relatie van het gebouw met de gemiddelde Groninger zich gaat vormen.
    Het wordt tijd om een ander onderwerp te vinden om over te jammeren en te mopperen. Misschien kan je dat dan ook ergens anders gaan doen met elkaar. Op het dak van het Forum wellicht. Daar zie je het tenminste niet.

Recente berichten

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege bouw loopbrug Passerelle

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

1 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

2 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

4 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

4 uur geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

5 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

5 uur geleden