Categorieën: Nieuws

“Door bezuinigingen minder sociale huurwoningen en leefbaarheid in wijken”

Door de verhoging van de Onroerend Zaak Belasting met acht procent worden er 250 sociale huurwoningen minder gebouwd en wordt er minder geld uitgegeven aan de leefbaarheid in de wijken.

Dat schrijven de gezamenlijke woningbouwverenigingen in een brief aan de gemeente Groningen De verhoging van de OZB kost de woningbouwverenigingen jaarlijks 900 duizend euro. De gemeente heeft het geld nodig om de begroting dekkend te krijgen.

De Groningse woningcorporaties schrijven dat er juist behoefte is aan meer woningen voor begeleid wonen, reguliere woningzoekenden, verwarde personen en voor mensen met een middeninkomens.

In de komende vijf jaar willen De Huismeesters, Lefier, Patrimonium, Wierden en Borgen, Woonborg en Nijestee ruim drieduizend nieuwe woningen bouwen, negenduizend woningen verduurzamen en de wijken verbeteren. De woningbouwverenigingen zijn bang dat ze nu beslissingen moeten nemen die vooral nadelig zijn voor mensen met een laag inkomen.

Andor Heij

Bekijk reacties

 • Mensen met een huurhuis hoeven niet te denken dat de woningbouw dat geld betaald want dat wordt gewoon doorberekend in huur, het vervolg daarvan is dat mensen met een huursubsidie een hogere toeslag krijgen.
  Overigens werden vroeger 'verwarde mensen' bij elkaar gezet en dat hete in de de volksmond een 'gekkengesticht', nu zeg ik niet dat dat de juiste oplossing is maar er short nogal wat aan de begeleiding/hulp of in de vorm van personeel tekorten om al deze verwarde mensen te helpen.
  Jarenlange bezuinigingen heeft de zaden doen ontkiemen, de gevolgen kennen we ondertussen.

 • Dat is 3600 euro per woning per jaar! Zeg 4% rente is dat de rente per jaar op een bedrag van 90.000 euro. Dat is ongeveer het bedrag dat bij sociale woningbouw per woning onrendabel er bij moet om aan alle duurzaamheidsregeltjes ed te kunnen voldoen. Dus ja het is aardig goed ingeschat. (Sommige mensen kunnen mooi babbelen , maar cijferkundige analytisch inzicht ontbreekt daarbij nog wel eens ;) )

 • Verdeeld over alle sociale huurwoningen in de stad gaat de OZB met nog geen 25 euro per woning per jaar om hoog. (23,86 volgens mijn grove berekening). Dat is een huurverhoging van 2 euro per maand wanneer volledig doorberekend. Dat is een relatief klein deel van de jaarlijkse huurverhoging. Met andere woorden de OZB verhoging is eenvoudig te compenseren en zo betalen ook huurders mee aan het in stand houden van de voorzieningen in onze stad. Dat geld komt dus sowieso weer in de wijken terecht.

 • In mijn jeugd werden 'gekken' weggestopt in bijvoorbeeld Wagenborgen. Nu is het not done om over dat soort oplossingen te spreken. Desondanks denk ik dat het voor heel veel patiënten en hun omgeving beter is om in zo'n afgeschermde situatie te wonen dan in een overvolle woonwijk met alle prikkels en onzekerheden.

 • Als je 's nachts met oorsuizen in bed ligt van al het lawaai voor de zgn. verbetering daarvan. Groene laserverlichting van de bouwwatch/wacht in je slaapkamer om een megalomane studentenflat te bouwen met huren van 900€/maand. Een woningstichting (Huismeesters) die een 'verbeterslag' uitvoert op sociale huurwoningen om huurdersrechten te ontduiken en vervolgens jaren later wél de term renovatie gebruikt. Je verontreinigde moestuin, die je eigenhandig hebt gesaneerd van o.m. asbest en beton(gaas) op de koop toe ruïneren. Een huis waarvan de kozijnen kraken als er een vrachtwagen door de straat rijdt. Toewijzingsbeleid van drugsverslaafden die tot diep in de nacht muziek draaien door boomboxen en hun afval over het balkon in je tuin flikkeren. En bovendien een vuilcontainer die eruit ziet als een stortplaats. En tot slot nog een inbraak en een poging tot. Praat me niet van leefbaarheid.

 • We moeten het commerciële vastgoed zwaar belasten. Welke bedoeld zijn onder andere als verhuur voor studenten. Dit is ook conform het beleid van Roeland van der Schaaf.

  De onderkant mag deze rekening niet betalen!

 • Aangezien het hier om sociale huurwoningen gaat die al tegen het huurplafond worden aangebouwd is er geen mogelijkheid tot extra huurverhoging. Zelfs met maximale sociale huur leggen de wbv's dus grof toe op deze nieuwbouw. En er wordt dus dan simpelweg minder van gebouwd omdat het financieel niet verantwoord is.
  Goedkoper en dus minder duurzaam bouwen zou wel enig soelaas kunnen bieden.

 • De huurverhoging geldt dus voor alle sociale huurwoningen.... De OZB voor alle woningen stijgt dus...Minder duurzaam bouwen is in je eigen voet schieten. Nieuwbouwhuizen mogen al niet meer op het gasnet worden aangesloten. Dan moet je wel een duurzame oplossing kiezen, wil je de bewoners (minima) niet met torenhoge energierekeningen opzadelen. Kortzichtig dus.

 • @Marc

  Maar de regeringen Rutte vond het ook ongewenst om aan inkomenspolitiek te doen. In dit geval met de energierekening, dus zal het elders vandaan worden geroofd om te compenseren, deze meevaller voor de minima.

  Ondertussen grijnst Rutte breedlachend, omdat zijn doel, de klimaatdoelen van Parijs wel zullen worden gehaald

Recente berichten

“Zondag veel zon, komende dagen volop zomer en hogere temperaturen”

De komende dagen gaan zomers verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

26 minuten geleden

Beoogd staatssecretaris Groningen wil net als voorganger veel vanuit regio werken

Beoogd staatssecretaris Eddie van Marum (BBB) wil net als zijn voorganger Hans Vijlbrief (D66) een…

3 uur geleden

Zomerse warmte in aantocht met tropische waarden richting het weekend: “Komt toch nog vrij plotseling”

Het wordt zomer. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. Op dinsdag en woensdag kan het 26…

4 uur geleden

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

6 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

7 uur geleden

Asfalteringswerkzaamheden in Beijum in volle gang, Amkemaheerd tot zondagochtend afgesloten

In Beijum wordt zaterdag druk gewerkt om de Amkemaheerd van een nieuwe asfaltlaag te voorzien.…

8 uur geleden