Categorieën: Sport

Supportersvereniging FC Groningen: ‘Schaf dat Friese volkslied maar af’

John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen, is niet blij met de beperkingen die supporters van de FC aanstaande zondag tijdens de ‘derby van het noorden’ opgelegd krijgen. “Wat zal normalisatie in het Fries betekenen?” vraagt de voorzitter zich hardop af.

Na wat ongeregeldheden afgelopen seizoen werd besloten dat FC Groningen minder vrijheid kreeg toegewezen wat betreft het vervoer naar Heerenveen. Het overgrote deel van de supporters zal met de bus moeten afreizen naar Friesland, terwijl mensen die met de auto gaan hun kaart in Hoogkerk moeten wisselen. Daarnaast werd bekend dat een spandoek niet het stadion in mag omdat Heerenveen bang zou zijn voor vuurwerk.

In een column op de website van de supportersvereniging laat De Jonge duidelijk weten niet blij te zijn met met de manier waarop SC Heerenveen met de FC Groningen-supporters om gaat. Vorig jaar ging er weliswaar iets fout, met het gooien van een fakkel, maar volgens De Jonge is dat probleem adequaat aangepakt en doet Heerenveen alsof alle problemen maar van één kant komen.

Volgens De Jonge gaat Heerenveen voorbij aan het feit dat er vanalles werd gedaan om de Groningers tegen te werken het stadion in te gaan met geweld tot gevolg. Zo zou volgens de voorzitter een steward een wapenstok van een politieagent hebben gepakt om op een supporter van FC Groningen in te slaan, zouden supporters zijn opgesloten en werden expres veel minder toegangspoortjes open gelaten zodat veel supporters pas in de rust binnen waren.

Fries volkslied

“Wat ons betreft moeten we dat dan ook maar afschaffen,” staat in de column over het Friese volkslied. “Ik weet ook niet hoe. Ik vind persoonlijk dat we ook geen rekening te hoeven houden met hun zogenaamde volkslied en traditie. Als zij zelf zo ongastvrij zijn, hoe kan je dat dan verwachten van je gasten?” Laat John de Jonge in een reactie weten.

Om het goede voorbeeld te geven sluit De Jonge zijn column af met de belofte te pleiten voor vrij vervoer als SC Heerenveen in april 2020 naar FC Groningen komt. “En keurig worden ontvangen met een kopje koffie en een koek, uiteraard,” aldus de voorzitter van de supportersvereniging.

De complete column is hier te lezen.

Wouter Holsappel

Bekijk reacties

 • @ Sjoerd.

  Vaak met je eens, maar wat je nu schrijft is grote onzin. Staan H*erenveen-supporters ook bij uitwedstrijd tegen zeg Sparta ook in een rij naar het Zuid-Hollandse volkslied te luisteren? Nee. Ondanks dat er bij Sparta waarschijnlijk meer Zuid-Hollanders spelen dan Fraizen bij H*erenveen. Sinds vertrek van Vlap speler er namelijk nul bij H*erenveen. Maar hele volksliedgebeuren zou ook met Friese spelers nergens op slaan.

  Als zij de Groningen supporters als vuil behandelen is dat helemaal voor de FC-spelers een reden om tijdens nationalistische nepmomentje voor de wedstrijd gewoon de warming up voort te zetten. Gaat bij Nederlandse voetbalfans in het algemeen, en die van de FC in het bijzonder met gejuich ontvangen worden.

 • @VSH

  Bedoelde daar niets mee, maar het moment met Leo Beenhakker doemde ineens op toen ik dit las. Vervolgens erop gaan Google-len. Dit bleek in 1998 al geweest te zijn. 21jaar geleden! 'Genegeerd' was een betere woordkeuze. Ook een beetje moe als de dag al zolang is verstreken.

 • Friesland is geen land en is dat ook nooit geweest, het is gewoon gecreëerde folklore mogelijk gemaakt door Riemer van der Velde. Het is overigens geen verplichting om daar te gaan staan op een rijtje waarbij slechts één provincielied wordt gespeeld.
  Friezen zijn ook misplaatst trots op hun Friese blonde jongens wat in feite gewoon nazaten zijn van de Noormannen en hun verkrachtingen.

 • Het enige dat ik graag zou willen omtrent het Friese Volkslied is dat ook het volkslied van de provincie van de uitploeg wordt gedraaid.

  Niet tegelijkertijd, want dat wordt zo'n herrie.

 • Het is mij een raadsel waarom sommigen de Friezen de folklore van het Friese volkslied niet gunnen. Waar maak je je druk om?
  Allemaal kinderachtig opgeklopte pseudorivaliteit.
  Om over het kinderachtige gedoe om de naam Heerenveen niet voluit te willen schrijven maar niet te spreken. Bij een puber zou ik het nog kunnen verklaren, voor een volwassene is het wel erg kinderachtig en kleinzielig gedrag.

 • Nou Jack, zo'n raadsel is dit niet. De feiten zijn alom aanwezig. Ook Jenny Douwes doet het via twitter, als het maar even kan, Groningen op de hak nemen.

  Maar, dat je sinds jaar en dag een vete moet blijven uitvechten jegens een persoon op dit forum is ook kinderachtig te noemen. Doet graag een beroep op je relativerend vermogen

 • @ Realjack.

  Zoals beloofd krijg jij je jaarlijkse reactie weer van mij. Pseudorivaliteit? Volgens mij kom je nooit in het Hitachi stadion, maar je had het toch over een agressieve sfeer bij een thuiswedstrijd van de Groningen tegen H*erenveen? Dit terwijl je decennia terug naar wedstrijden in Engeland zegt zijn te gaan.

  Make up your mind old buddy!

 • @ Sjoerd.

  Ik maak me echt niet druk om die oude krabbelaar. Ergens wel vleiend dat ik iemands obsessie ben.

  Over die enge Jenny Douwes. Is ook prima. Dankzij dat mens komen voor meerderheid van Nederlanders verborgen hypernationalisme van de Fries goed voor het voetlicht. Wanen zich op basis van een denkbeeldige geschiedenis wel het uitverkoren volk.
  En het liefts zouden de ze Groninger identiteit weggepoetst zien om hun wat lachwekkende Magna Frisia weer in ere hersteld te zien. Hierbij vergeten ze dat sowieso de Stad, Gorecht en Westerwolde altijd Saksisch (Drents) geweest zijn. En wat @Doe over Noormannen schrijft. Friezen wanen zich ook een aan Noormannen verwant volk. Terwijl de realiteit was dat Noormannen tot Friezen stonden als de VOC tot de Javaan.
  Op tv altijd die lachwekkende Viking spandoeken bij H*erenveen. Ook nog met die historisch gezien foute horens op de helmen. Hadden de praktische Vikingen niet. Zat bij gevechten (wat ze af en toe zeker deden) in de weg. 19e eeuws verzinsel.

 • @VSH
  Het is echt niet meer dan wat opgeklopte tegenstellingen en rivaliteit met af en toe een agressief randje. Zowel in Heerenveen als in de Euroborg hebben we dat gezien.
  Puberaal gedrag van adolescenten.
  In de jaren ‘80 was er bij een aantal Engelse clubs een belachelijk agressieve sfeer ontstaan door een aantal malloten. De normale supporters baalden ook toen behoorlijk van die figuren.
  Dat is in Groningen ook het geval, wanneer het zogenaamd fanatieke deel van de aanhang de bocht uitvliegt dan baalt de rest daar ook van.
  Ik vraag me wel af wat het je kan schelen, je hebt meerdere keren gezegd dat je nooit meer bij FCG zou komen en een seizoenkaart van Emmen zou nemen...

Recente berichten

Ongeval tussen automobilist en motorrijder op kruising Stettinweg en Wismarweg

Op de kruising Stettinweg/Wismarweg was donderdagmiddag een aanrijding tussen een auto en een motorrijder. Dat…

29 minuten geleden

Waterpompen tussen Damsterdiep en Eemskanaal voorlopig uit

Waterschap Noorderzijlvest heeft de noodpompen van het Damsterdiep naar het Eemskanaal uitgezet. De pompen werden…

1 uur geleden

Amkemaheerd krijgt deels nieuw asfalt op zaterdag 22 juni

Een gedeelte van de Amkemaheerd is op zaterdag 22 juni tijdelijk afgesloten voor verkeer wegens…

2 uur geleden

Brand in leegstaand pand aan Friesestraatweg

De brandweer rukte donderdagmiddag uit voor een brand in een leegstaand pand aan de Friesestraatweg.…

2 uur geleden

Doelman Dirk Jan Baron jaar langer bij FC Groningen

Doelman Dirk Jan Baron heeft zijn contract bij FC Groningen met een jaar verlengd. (meer…)

3 uur geleden

Prentenboeken voor kinderen met taalachterstand

Een groot deel van de kinderen die opgroeien in kwetsbare Groningse wijken heeft een taalachterstand,…

4 uur geleden