Categorieën: Nieuws

SP krijgt bijval van PvdA en D66 in Tweede Kamer voor onderzoek naar Lelylijn

Een deel van de Tweede Kamer steunt de motie die SP-Kamerlid Cem Laçin donderdagmiddag indiende bij het Kabinet om een nieuwe haalbaarheidsonderzoek te starten naar de Lelylijn. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Laçin vraagt de regering in zijn motie om, samen met de regio, de mogelijkheid voor de spoorlijn in kaart brengt. Volgens Laçin. biedt de lijn Lelystad-Heerenveen-Groningen grote kansen voor woningbouw en werkgelegenheid: “Een toegezegde buslijn wordt ,ook door de regio, niet gezien als serieus alternatief.”

Laçin wil daarom dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven, samen met de Lelylijngroep en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken, een serieus onderzoek start: “Waar verbeteringen van een spoorverbinding naar Zandvoort voor het Formule 1-feestje van pandjesprins Bernhard zo gepiept zijn, wordt de Lelylijn tot nu toe weggeschoven. Laat dit kabinet bewijzen dat het er niet voor een handjevol mensen is, maar zich ook wil inzetten voor Noord-Nederland.”

De motie kreeg in ieder geval steun van D66 en PvdA’er William Moorlag uit Winsum: “Als ik over de Veluwe reis, is de reisduur op dit moment nog korter dan als ik via Zwolle en de Hanzelijn naar Den Haag reis. Daar doe ik precies vier minuten langer over. Het is gewoon een schande dat wij binnen een klein land als Nederland nog zulke lange reistijden hebben.’’

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Den Haag gaat never nooit investeren in een nieuwe spoorlijn. Je wordt aan het lijntje gehouden tot er weer een excuus is om het weer afgeblazen wordt.

  • Het is schandalig, dat die spoorlijn er nog niet ligt! Het is toch te gek voor woorden, dat een zeer logische doortrekking nog steeds niet gerealiseerd is? Bovendien zijn grotere plaatsen als Drachten en Emmeloord niet op het spoorwegnet aangesloten. Dat kan echt niet in 2019!

  • We hadden de bisschop van Munster gewoon zijn gang moeten laten gaan. Dat waren we nu van Duitsland , waar alles veel beter is geregeld in de infrastructuur

Recente berichten

Aantal daklozen neemt toe, Stadspartij wil zo snel mogelijk gesprek

Het aantal daklozen is in de afgelopen vijf jaar toegenomen. De fractie van Stadspartij 100%…

2 uur geleden

Kerkhof Garmerwolde wordt biodiverser: “Nieuwe bomen en struiken en plaatsen van nestkasten”

In augustus gaat in Garmerwolde gestart worden om het kerkhof biodiverser te maken. Het gaat…

3 uur geleden

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

4 uur geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

14 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

14 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

14 uur geleden