SP krijgt bijval van PvdA en D66 in Tweede Kamer voor onderzoek naar Lelylijn

nieuws
Foto Andor Heij

Een deel van de Tweede Kamer steunt de motie die SP-Kamerlid Cem Laçin donderdagmiddag indiende bij het Kabinet om een nieuwe haalbaarheidsonderzoek te starten naar de Lelylijn. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Laçin vraagt de regering in zijn motie om, samen met de regio, de mogelijkheid voor de spoorlijn in kaart brengt. Volgens Laçin. biedt de lijn Lelystad-Heerenveen-Groningen grote kansen voor woningbouw en werkgelegenheid: “Een toegezegde buslijn wordt ,ook door de regio, niet gezien als serieus alternatief.”

Laçin wil daarom dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven, samen met de Lelylijngroep en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken, een serieus onderzoek start: “Waar verbeteringen van een spoorverbinding naar Zandvoort voor het Formule 1-feestje van pandjesprins Bernhard zo gepiept zijn, wordt de Lelylijn tot nu toe weggeschoven. Laat dit kabinet bewijzen dat het er niet voor een handjevol mensen is, maar zich ook wil inzetten voor Noord-Nederland.”

De motie kreeg in ieder geval steun van D66 en PvdA’er William Moorlag uit Winsum: “Als ik over de Veluwe reis, is de reisduur op dit moment nog korter dan als ik via Zwolle en de Hanzelijn naar Den Haag reis. Daar doe ik precies vier minuten langer over. Het is gewoon een schande dat wij binnen een klein land als Nederland nog zulke lange reistijden hebben.’’