Categorieën: Nieuws

SP: “Belast de inwoners niet met extra kosten”

Niet de burgers maar de bedrijven moeten opdraaien voor de tekorten in de gemeentebegroting. Dat zegt de SP naar aanleiding van de presentatie van de gemeentebegroting.

“Het is duidelijk dat er de komende jaren flink bezuinigd moet worden”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. Uit de begroting blijkt dat vooral de burgers het voor de kiezen gaan krijgen. “De OZB gaat omhoog, er moet meer parkeergeld betaald worden en er komen minder voorzieningen.”

De SP vindt dit onredelijk. “Burgers krijgen te maken met een OZB-verhoging van acht procent, bedrijven met één procent. Wij vinden dat dit andersom moet. De economie werkt al jaren goed voor bedrijven. Het zorgt voor flinke winsten voor bedrijven terwijl de kosten voor bewoners stijgen en de lonen achterblijven.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Bedankt SP, hier win je stemmen mee. Dus ik moet straks gaan meebetalen aan tekorten in deze gemeente, mede veroorzaakt door onkunde van de bestuurders welke deze tekorten hebben veroorzaakt? Daar ben je lekker mee. Lijkt het jullie als SP geen beter idee om in het vervolg capabele bestuurders een stad te laten besturen om in de toekomst dit soort tekorten te gaan voorkomen? Iets met de tering naar de nering zetten? Dat moet een privaat bedrijf tenslotte ook.

  • Nee je betaalt extra gemeentelijke lasten omdat de landelijke overheid het vertikt de gemeenten voldoende geld te geven voor hun taken. De twee hoogste tarieven voor de inkomstenbelasting zijn te laag. Die moet je gebruiken om de welvaart te spreiden.

  • De voorspelbare reflex van de SP, op het moment dat de verslaggever de vraag voorlegt of bedrijven zich niet een keer bedenken of ze in de stad Groningen zullen gaan investeren, als ze geconfronteerd worden met hogere lasten. Je moet je afvragen of je die bedrijven wilt, die hier puur en alleen komen voor extreme winstmarges, is het antwoord van de SP.
    Bedrijven komen niet voor een extreme winstmarge, maar vooral omdat een gunstig ondernemersklimaat een eerste stap is om te voorkomen dat je binnen een paar jaar failliet gaat. Bovendien zullen de gevestigde bedrijven die hogere belasting simpel doorberekenen aan de klant. Dus die betaalt uiteindelijk alle extra lasten.

    Ook het verwijt dat de overheid onvoldoende geld geeft om de broek zogezegd op te kunnen houden mist elke onderbouwing. Begin maar eens met het doorspitten van de 97 miljoen subsidie, die klaarblijkelijk ook voor de SP een hete aardappel lijkt te zijn. Die 36.000 euro voor het supportersproject van FC Groningen is immers maar een druppel op de gloeiende plaat.

  • Er zijn veel overheids taken en vooral zorgtaken overgeheveld naar gemeenten en het geld/budget wat de landelijke overheid daarvoor nodig had en nu naar de gemeenten gaat is daarbij wel flink gekort!
    En dan veranderen ze ook nog eens de tegels.
    WMO tarief niet meer inkomens en vermogend afhankelijk maar voor iedereen €17,50 per 4 weken.

    De gemeenten zijn daarbij ook zelf deels schuldig omdat dit in overleg met de VNG Vereniging van Nederlandse Gemeenten (onder leiding van Joritsma VVD) en de overheid is besproken.
    En dat duidelijk is besproken dat er minder geld naar gemeenten zou gaan omdat het op die manier uiteindelijk goedkoper zou kunnen volgens de overheid en de VNG.

    De VNG had moeten afspreken dat het geld langzaam minder zou kunnen worden als uit de praktijk zou blijken dat dat ook werkelijk zo zou zijn.
    En dat er ook meer geld bij moet als de regels worden aangepast en daardoor de kosten hoger worden.

    En als na een aantal jaren evalueren blijkt dat het niet goedkoper gaat dan had het of terug naar de landelijke overheid moeten gaan of het budget NIET moeten verlagen maar juist verhogen!

  • Hoe haal in godsnaam in je hoofd om een bedrijf met 71 miljoen te financieren, om daarmee Joost van Keulen een baan te bezorgen als het zgn bedrijfsleven! Bovendien riekt dit naar staatssteun!

  • @Sjoerd, Je reactie lijkt direct uit de SP koker te komen. zonder inhoudelijke uitleg heeft het vooral het kenmerk van ongefundeerde stemmingmakerij.

  • @Sjoerd, in het artikel waarnaar je verwijst, noem je zijn beslissing om zijn functie neer te leggen en een baan in het bedrijfsleven te nemen de reinste corruptie van de zuiverste vorm!!! We gaan er werk van maken !" Je verwijst naar de mening van Middenweg, die terecht stelt dat dit voeding geeft aan voor wat hoort wat. Dat is natuurlijk heel wat anders dan dan jouw botte redenatie dat hier sprake is van corruptie van de zuiverste vorm. Daarbij komt dat dit artikel reeds 5 maanden geleden hier is geplaatst, dus je enige referentie is een artikel van 5 maanden geleden. Waaruit blijkt dat er ook maar een greintje waarheid in je aantijgingen zit. Is er door een of meer van de politieke partijen in de gemeente Groningen een onderzoek naar gevraagd. Zonder bevestiging ga ik ervan uit dat dit niet is gebeurt.

    @Evert Jan, onderbouw eens dat punt dat de SP in deze dan heeft.

  • de komende 3 jaren moet 128 mio bezuinigd worden, dus de rook weet nu al hoeveel de woz dan gaat stijgen..

Recente berichten

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

12 minuten geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk Helperzoom

Bij een verkeersongeluk zondagavond op de Helperzoom is een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

1 uur geleden

Leutje Festival is voor en door bewoners: “Laagdrempeligheid en gemoedelijkheid is onze missie”

Het Leutje Festival dat zondag op het Bernoulliplein plaatsvond is een groot succes geworden. Leonie…

3 uur geleden

Canadese tieners staan stil bij vrijheid in Bevrijdingsbos: “Zorgelijk als je niet weet wat de Holocaust is”

In het Bevrijdingsbos is zondagmiddag uitgebreid stilgestaan bij Bevrijdingsdag. Bij de activiteiten waren ook tieners…

4 uur geleden

Voorbereidingen lustrumeditie Swim Challenge in volle gang: “Recordaantal doet mee aan training”

De tiende editie van de Groningen Swim Challenge gaat op 31 augustus plaatsvinden. De voorbereidingen…

5 uur geleden

Be Quick 1887 pakt thuis drie kostbare punten

Be Quick 1887 deed vanmiddag goede zaken in de vierde divisie D. Op de vertrouwde…

5 uur geleden