Categorieën: Nieuws

Protestactie boeren bij Hoofdstation zorgt voor verkeerschaos

De ‘broodjesactie’ op het Hoofdstation kreeg dinsdagmiddag bijval van zeker dertig boeren op tractoren.  De actie zorgt voor flinke vertraging voor zowel het auto- als het busverkeer rond het Hoofdstation.

De tractoren staan, achter elkaar, geparkeerd op een van de noordelijke rijbanen van de Stationsweg. Volgens een gemeentewoordvoerder is plek voor zo’n 28 trekkers bij het Hoofdstation. Dat is maandag afgesproken met de demonstrerende boeren.

De situatie is volgens gemeentewoordvoerder Hans Coenraads toch wat uit de hand gelopen, maar probeert de gemeente het beste ervan te maken. “De politie houdt de boel in de gaten. We proberen het verkeer in goede banen te leiden.”  Volgens de boeren is de actie om 17.00 uur afgelopen.

Voor Qbuzz kwam de actie van de boeren onverwacht. “Dit was niet bij ons aangekondigd. We hebben de actie aangemeld bij de politie, want deze actie gaat nog de hele dag invloed hebben op de dienstregeling. Reizigers moeten rekening houden met een flinke vertraging,” aldus Michel van der Mark, woordvoerder bij Qbuzz.

De Groningse broodjesactie, onder de toepasselijke naam ‘Boeren blijven broodnodig’ duurde van 12.00 tot 17.00 uur. Ze gaven daarmee steun aan de demonstrerende boeren in Den Haag.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Tuurlijk zijn de boeren ziedend ..

    Na wat te hebben ingelezen.

    Kent u het verhaal van de SuikerUnie in Groningen dat op last van Brussel (EU) moest sluiten? Zodat andere continenten ook de mogelijkheden zouden krijgen om suiker te produceren, zonder daarin enig hinder te krijgen van de concurrentie uit Groningen. https://www.hanze.nl/assets/kc-noorderruimte/duurzame-monumenten/Documents/Public/CaseStudiesER/Groningen%20Suikerfabriek.pdf

    Hetzelfde is ook met de Boeren het geval. Het draait niet alleen om het zgn stikstofprobleem. Onze Boeren produceren ook te veel. (En produceerden te veel) Waardoor andere lidstaten geen kans krijgen op de Nederlandse markt. Vandaar het inkrimpen van onze veestapel. En dus niet alleen vanwege het stikstof. Je mag als lidstaat dus ook nooit dominant. zijn binnen de EU!

  • Kijk als je melkpoeder gaat produceren enkel en alleen om dit richting China te exporteren kun je dat wel af gaan schaffen. Als je de met de producentie van waterkippen wilt gaan stoppen, heb je mijn zegen, evenzo waar het om de varkensfabrieken gaat. Maar om nu een bedrijfstak welke voor onze voedselvoorziening zorgt rucksichtloos te willen gaan halveren dat gaat mij te ver.

    wereldwijd minder inwoners door geboortebeperking en niet enkel in dit land, maar in de hele wereld zal dat de enige oplossing bieden waar het om milieuvervuiling, schaarste van (drink)water en voedselvoorziening gaat, al het overige is en blijft pappen en nat houden.

  • @Middenweg: Die sector is de afgelopen decennia geëxplodeerd. Halvering brengt ons dan waarschijnlijk weer op het niveau van 20 jaar geleden (?) Lijkt me niks mis mee.
    In dat geval wordt er alsnog voldoende geproduceerd. En wat mij betreft stellen we gewoon weer een minimumprijs in, zodat agrariërs en veehouders gewoon een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Marktwerking maakt meer kapot dan je lief is....

  • Boeren hebben mijn sympathie. Ondernemers sowieso die nog de ballen en het lef hebben om te knokken tegen een compleet doorgeslagen en een landverradende overheid en regering die stelselmatig probeert ondernemers (ook burgers!) het leven en de vrije handel onmogelijk te maken en daarbij schijnbaar de handel wil overhevelen naar landen als bijv. de Oekraïne.
    Vind daarbij de discussie rond stikstof een dikke duim verhaal, te ver gezocht en een bal die op niemand mag worden gespeeld en typisch een marketing-achtig bedenksel van brainstormende anti eigen volk overheid en regering.

  • Ga je nu eerst eens verdiepen in de materie Appie. Boeren doen meer als koeien weiden en melken. Dat de melkveebedrijven in enkele jaren explosief zijn gegroeid, komt door de EU welke enkele jaren geleden de wetgeving m.b.t. het melkveebedrijven heeft gewijzigd, waardoor de Rabo haar kans schoon zag om iedere boer welke dit wilde te voorzien van de nodige hypotheken om nieuwe stallen te gaan bouwen om zo hun melkproductie uit te kunnen gaan breiden. Door de overbevolking van de laatste decennia in dit land is de vraag naar waterkip en varkensvlees explosief gestegen, dit nog afgezien van de expor van ditzelfde van varkens afkomstig product wat vroeger vlees werd genoemd. (Ik heb geen idee hoe je dit product nu zou moeten benoemen, het lijkt op vlees, maar daar is alles ook wel mee gezegd) Er bestaan ook landbouwbedrijven welke er voor zorgen dat jij vandaag en morgen te vreten hebt, wil jij die ook allemaal gaan halveren? Beetje holle kreten slaken net als enkel anderen dagelijks doen op dit forum welke verder niets te doen hebben, is wel erg gemakkelijk, maar voegt niets toe aan deze discussie.

  • Ja hoor, Einde van NL... het is natuurlijk allemaal weer een complot hè.
    Je onderbuikretoriek is weer erg voorspelbaar.

  • Enkele decennia geleden, toen de sector nog veel kleiner was, hadden we ook eten....en AOW. Overigens is veel wat er in NL geproduceerd wordt bestemd voor de export, dat eten we hier dus niet. Ik ben zelf opgegroeid in een klein boerendorp in Drenthe. En ik heb het zien gebeuren: Bedrijven die vroeger 1 schuur hadden staan hebben er nu 5 of meer. Veel bedrijven zijn echt explosief gegroeid. Wat de reden daarvoor ook moge zijn, het is niet vreemd te veronderstellen dat er grenzen zitten aan die groei. Ergens houdt het op. Of gaat het ten koste van andere zaken.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

9 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

10 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

12 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

13 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

15 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

15 uur geleden