Categorieën: Nieuws

GroenLinks vreest meer overlast door vliegoefeningen boven Groningen

GroenLinks is bang dat plannen van het Rijk om het laagvlieggebied voor defensie te vergroten, gaan zorgen voor veel overlast. Daarom dient de fractie woensdag een motie in bij de Provinciale Staten van Groningen om hier tegengas aan te geven.

In de plannen van het Rijk wordt het laagvlieggebied vanaf 2023 van de luchtmacht boven Groningen en de Groninger Wadden uitgebreid, met onder andere aansluiting op gebieden in Duitsland.  Boven de Waddenzee, Friesland, Drenthe en het Noordwesten van Groningen ligt nu al een laagvlieg-corridor  GroenLinks Statenlid Arjen Nolles zegt hierover: “Van inwoners hoor ik van de overlast. In de avonduren komen urenlang vliegtuigen over. De te verwachten overlast vanaf 2023 is veel groter. Het gaat dan niet alleen om een veel groter gebied boven Groningen, maar met de nieuwe F-35 Joint Strike Fighter wordt ook gevlogen met een straaljager met een veel hogere geluidsbelasting.”

Voor de Statenvergadering van woensdag 8 oktober heeft GroenLinks samen met 50+ een motie-debat aangevraagd over de kwestie. Nolles: “Het is belangrijk om nu te laten weten waar we staan. Het liefst laten we een unaniem geluid horen vanuit Provinciale Staten. Hoe breder we samenwerken, hoe sterker we staan.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Blijkbaar is het niet genoeg als alleen degenen die onder de rook van Schiphol wonen overlast ondervinden van vliegtuigen, maar moet langzamerhand het hele land eraan geloven.
    Vliegwaanzin.

  • Er wordt al decennialang gevlogen boven het wad en Noord Nederland. Nu er over uitbreiding van deze oefenvluchten wordt geschreven, nu blijken er plotseling lieden op te staan welke en nooit hebben geweten dat deze vliegoefeningen er al waren en daar nu bij voorbaat hinder van denken te gaan ondervinden.

    Beetje als de Greta Thunberg aanhangers, veel roepen, maar niet beseffen waar het werkelijk om draait

    Rare mensen zijn dit toch.

  • Nieuwe oorlogen (hopelijk krijgen we die niet) worden achter toetsenborden uitgevochten, niet meer met schiettuig.
    Daarbij, doe die oefeningen lekker boven je eigen huis, als je je druk maakt om de defensie in nederland.

  • @Middenweg ..

    In de jaren 70 was dit een volkomen normaal beeld, dat straaljagers met regelmaat boven de stad dit soort vliegoefeningen hielden, maar toen was het leven nog rustig en overzichtelijk. Tegenwoordig worden we opgejaagd door meerdere factoren. Ook het autoverkeer is sindsdien enorm toegenomen. Binnenkort mogen we de miljoenste auto verwelkomen in dit kikkerlandje. De benzineauto staat nog steeds nummer één. Er overlijden in dit land meer mensen aan fijnstof, dan rokers. En toch blijft de roep om meer grijs asfalt onverminderd doorgaan. En zijn de rokers paria! Bouwen we steeds meer woningen om iedereen een onderdak te bieden. Waardoor ook dit soort overlast op termijn zal toenemen. Omdat iedereen als een hutje en mutje op elkaar gaat wonen. Met de toekomstvisie van de stad, zal elk stukje groen op termijn verdwijnen. Niets is er meer, waartoe je kan vluchten voor een beetje relatieve rust. En dan komen dit soort factoren er ook nog bij van het vliegverkeer. Het enige is dan nog het stadspark. Een onderwerp, dat vanaf 16.30 uur op de agenda staat in de raad 'voortgang herijking visie Stadspark'

  • @Middenweg: Als je je niet tijdig laat horen, dan is het te laat. Daar kunnen heel veel mensen in de omgeving van Schiphol - inmiddels ook Lelystad - over meepraten. Anderen gaan echt geen rekening houden met jouw belangen.
    En het feit dat iets al decennialang plaatsvindt houdt niet in dat het goed is.Wat is de meerwaarde van deze brandstofverspilling en luchtvervuiling?

    Gelukkig weet jij het beter dan Greta en de overgrote meerderheid van alle wetenschappers, die hetzelfde zeggen als zij. Ik hoop dat je gelijk hebt, maar ben bang dat de roze bril die je schijnbaar draagt geen goede representatie van de werkelijkheid geeft.Het vervelende is dat we daar pas achter zullen komen als het te laat is.

  • Turkije is begonnen met de 'Operation Peace Spring' in Noord-Syrië. En als Amerika en Rusland dit verder zullen escaleren, dan is de derde wereldoorlog een feit.

    Alle ingrediënten zijn aanwezig. Ook gelet op de onrust in Duitsland vanochtend. Het kan in de wereld niet zo blijven doorgaan. Overal is het chaos.

    Die vliegoefeningen zijn uiteindelijk met een reden. Maar waarom Turkije niet de NAVO uitgeknikkerd! Met rassen schreden worden de regels van de NAVO door Turkije overtreden.

  • @Appie,

    Misschien kun jij je wellicht vinden in het betoog van Greta, nog afgezien van het feit dat zij autistisch is en aan Asperger lijd een goed geacteerde speech, maar met een vader als acteur is dat ook niet zo verwonderlijk. Een speech welke enkel hetgeen wat hier al decennialang speelt opnieuw onder de aandacht heeft gebracht. Ik hou mij liever bij de realiteit, wil je werkelijk iets structureels gaan bereiken dan zul je het aantal mensen op deze planeet minimaal met een derde moeten gaan verminderen. Dit gaat echt niet gebeuren, getuige het feit dat enkel al in Afrika de bevolking de komende 30 jaar met 800 miljoen toe gaat nemen. Hoe wil je die extra monden gaan voeden als er nu al teveel CO2, stikstof en fijnstof deze wereld ingeblazen wordt?
    Ik hoop dat jij en Greta mij daar een antwoord op gaan geven, ik zou het echt niet weten.

    Waar het om Schiphol gaat, dat is enkel uit economisch belang voor een x aantal vliegmaatschappijen en een 70.000 directe banen. Je kunt het aantal vluchten simpel met 1/3 verminderen door vanaf morgen € 500,00 per persoon aan vliegtax te gaan heffen. Van mij mag het, evenals de kerosine net zo te gaan belasten als alle andere brandstoffen. Zie dit echter niet snel gaan gebeuren.

    Maar goed als Rusland aan de deur klopt, iets waar een deel van de bevolking in Nederland en Europa bang voor schijnt te zijn, dan zou je wensen dat er nog mensen zouden zijn welke een gevechtsvliegtuig konden besturen en voldoende geoefend hadden met dit type vliegtuig.

  • Dat oefenen kan vast en zeker met zo goed in een simulator.
    Het probleem van overbevolking, dat je terecht aansnijdt, doet niets af aan het feit dat we moeten stoppen onze atmosfeer als vuilnisbak te gebruiken.
    En een heffing van 500,- aan vliegtax? Als dat dé oplossing is om het aantal vliegbewegingen sterk te verminderen dan moet dat maar. Uiteindelijk moeten natuurlijk alle vliegtuigen gewoon op groene waterstof gaan vliegen. Liefst morgen, maar dat lijkt me moeilijk haalbaar. Dan maar overmorgen :)

Recente berichten

‘Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien’

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

3 uur geleden

“Het kan niet zo zijn dat er geen jongerenwoningen in Stadshavens komen”

In de nog te realiseren wijk Stadshavens moeten ook jongerenwoningen komen. Dat vindt de fractie…

3 uur geleden

Bewoners Hoornsediep balen dat groen plaats heeft gemaakt voor parkeerplekken: “Egels en hazen zijn verdwenen”

Bewoners aan het Hoornsediep en de Rivierenhof balen. Hun groene omgeving heeft in de afgelopen…

4 uur geleden

Automobilist schept scooterrijder op Griffeweg

Bij een verkeersongeluk op de Griffeweg is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt een…

5 uur geleden

Student & Stad wil kabelgoot voor opladen elektrische auto’s toch mogelijk maken

Ondanks dat de wethouder vorige maand negatief adviseerde wil de fractie van Student & Stad…

5 uur geleden

Forum organiseert deze zomer weer Rooftop Cinema: “Op 45 meter hoogte onder de sterrenhemel films kijken”

Forum Groningen organiseert deze zomer wederom Rooftop Cinema. Op verschillende dagen in de zomermaanden kunnen…

7 uur geleden