Categorieën: Nieuws

Gemeente moet bijna 30 miljoen euro bezuinigen

De gemeente Groningen moet volgend jaar 30 miljoen euro bezuinigen en de drie jaren daarna in totaal 128 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting die de gemeente donderdag presenteerde.

De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat met 8 procent omhoog, de verbouwing van het stadhuis wordt wellicht uitgesteld, het parkeren op straat wordt uitgebreid en duurder, en er wordt 2,5 miljoen euro bezuinigd op de gemeentelijke organisatie. Ook het onderhoud in de openbare ruimte wordt minder. De rioolheffing daalt en de afvalstoffenheffing blijft gelijk.

Het gemeentebestuur moet flink snoeien, vooral omdat het rijk met minder geld over de brug komt. De gemeente komt 40 miljoen euro tekort op haar wettelijke taken. Dat komt omdat de salarissen van ambtenaren stijgen, omdat de vergoeding uit het gemeentefonds onvoldoende is, en omdat er een tekort is op de bijstand en jeugdhulp.  Daar mogen volgens het college de sportvoorzieningen, de zwembaden en bibliotheken niet de dupe van worden, en dat geldt ook voor de invoering van de basisbaan.

Verder gaat de omschakeling naar duurzame energie in de wijken een tandje lager en komt er geen parkeergarage voor, in de plannen voor het stationsgebied Zuid. Ook wordt minder gedaan aan het onderhoud van wegen en groen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Was er niet een plan gelanceerd om in het Stadspark meer voetpaden en fietspaden aan te leggen? Dat terwijl de huidige al niet goed onderhouden (kunnen) worden. Dat belooft dus wat met al die bezuinigingen op onderhoud wegen en groenvoorzieningen!

  • LOL, maar al die 'prestige projecten' moesten doorgaan en natuurlijk ook al die afscheidsfeestjes en langdurige werkbezoeken naar verre oorden . Uiteindelijk draait de burger op voor al die faalbaasjes.

    En dan het volgende punt, bij vervanging van de riolen dit jaar en afgelopen jaar zijn de stoeptegels in de stad allemaal losgemaakt door ze bij de hoek met een ijzer op te wrikken met als gevolg dat vele tegels een stukje hoek zijn kwijtgeraakt.
    Door dat stukje hoek mist krijgt regen/water de kans om makkelijk onder de tegels te komen waardoor je snel scheef en omhoog stekende tegels krijgt en dat kan tot valpartijen leiden met letsel.
    En aangezien de gemeente verantwoordelijk is voor het gehele wegdek/stoep en zelfs de uitstekende boomstronk kunnen ze claims verwachten al zijn hier wel een paar regels aan verbonden. Dus wat doet de gemeente, die gaan maar snoeien in het wegdek en groen onderhoud.

    https://letsel.info/gestruikeld-over-stoeptegel/

  • Bezuinigen is je uitgaven verminderen. Inkomsten verhogen (zoals ozb en parkeertarieven) is dat dus niet.

  • Haha, hoelang wordt er nu al bezuinigd in Groningen? Doen ze toch iets niet goed op het gemeentehuis. Misschien wat minder ambtenaren?

  • De lokale politiek heeft heel lang oogkleppen op gehad. Egoïstisch zelfs. Door prestigeprojecten uit de grond te stampen. Vroeger werden onze sociale uitkeringen betaald door de landelijke overheid. Waardoor de lokale politiek ook deze (egoïstische) keuzes heeft kunnen maken. Tegenwoordig is dit op het bordje gelegd van de gemeenten. Waardoor men nu zichzelf tegenkomt in de lokale politiek. Er zijn namelijk tekorten op het gemeentefonds. Den Haag heeft voor de duur van 2 jaren, de uitkeringen voor de migranten voor de volle 100% vergoed. Dit termijn is inmiddels aan het aflopen. Waardoor de tekorten oplopen. Daar ligt de angel. Het krijgt nu ook zijn neerslag op andere beleidsterreinen. Men ijvert nu voor heel veel woningbouw in Groningen. Omdat het mes dan aan 2-kanten snijdt. Dus ook ook voor de werkgelegenheid. Maar goed is het niet. Regeren is vooruitzien. Waar de werkeloosheid altijd al groot is geweest, door een gebrek aan werkgelegenheid. Niets tegen migranten, maar je kan je afvragen of je dit wel zal willen in een Groningen, waar het altijd al kwakkelen is geweest bij een gebrek aan werkgelegenheid. En de druk daartoe alsmaar toeneemt op onze uitkeringen. En wat nu dus op het bordje van de gemeenten komt. Het is de verklaring op de tekorten.

  • Al vele weken ligt straten her en der in de binnenstad open, en het einde is niet in zicht. De hoek Zwanestraat-Boteringestraat leek vorige week eindelijk klaar, alles was weer keurig bestraat, maar enige dagen geleden werd dezelfde hoek weer opengemaakt, en nu zijn staan er vooral mensen in werkkleding rondom de put, en lijken daar wel iets te doen, maar wat dat moet zijn is onduidelijk. Dit soort dubbel werk kost de gemeente natuurlijk veel geld. Misschien wordt het tijd dat de politiek zich daar eens over buigt.

  • Beter opletten Wasserman, bij de zwanestraat worden de kabels van Enexis vervangen. Daar heeft de gemeente niks mee te maken.

  • Haal het maar weer bij de inwoners... Wat een graaicultuur, bezuinig eerst maar eens bij de Gemeente zelf, minder personeel, minder flauwekulletjes, minder kosten maken.

Recente berichten

Podcast Grote Markt 1: Twee jaar “Superlinks 1”, hoe staat het ervoor?

Twee jaar na de verkiezingen  praten Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout  in de podcast…

11 minuten geleden

CAO-akkoord voor 120 duizend schoonmakers en glazenwassers

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De…

53 minuten geleden

Donar begint woensdag aan play-offs voor landstitel

De spelers van Donar beginnen beginnen woensdagavond aan de laatste serie wedstrijden voor het landskampioenschap.…

2 uur geleden

Raad van State: gaswinningsbesluit 2023-2024 was niet goed gemotiveerd

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat heeft niet gemotiveerd waarom het Groningenveld in…

3 uur geleden

Drie ontwikkelaars stappen uit project Reitdieptoren

De bouw van de Reitdieptoren, bij de Reitdiephaven en Hoogeweg, gaat voorlopig nog niet van…

7 uur geleden