Categorieën: Nieuws

Complete kerkenraad GKv Ten Boer treedt af na onenigheid over koers

De vijfhonderd leden van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Ten Boer moeten het sinds maandagavond stellen zonder eigen kerkenraad. Deze trad, volgens het Nederlands Dagblad, af na interne onenigheid over de te volgen koers binnen de kerk.

Volgens het kerkgenootschap is de leiding van de gemeente overgedragen aan de classis Appingedam. In een schriftelijke verklaring schrijft de aftredende raad: “Aan deze stap is een intense worsteling voorafgegaan om de koers van de kerk. (..)  De kerkenraad heeft zich jarenlang ingezet om de gemeente voor te gaan in een principieel-gereformeerd spoor. (..) Ondanks veel inspanningen is het niet gelukt om binnen de gemeente op één lijn te komen.”

De gemeente zit sinds februari 2015 zonder dominee door de interne strijd. Twee oud-predikanten maakten begin 2018 de overstap naar een hersteld-gereformeerde kerk (DGK), gevormd door verontruste vrijgemaakten. Volgens predikant Kees van Dusseldorp, die nauw betrokken is bij het kerkgenootschap, is het nieuws allemaal ‘nog erg vers’ en heeft de gemeente nu eerst behoefte aan rust.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • dit had bij wijze van spreken ook een nieuwsbericht uit het jaar 1541 kunnen zijn. Hoe is het mogelijk dat mensen anno 2019 zo serieus bezig zijn met 'interne strijd' binnen een kerk?

  • Helemaal mee eens, Willie!!
    Wat een " getuigenis" gaat hier van uit .....
    Kerkje " spelen" , onder het mom van " wij zijn vroom"

  • Ach kerkleden zijn ook mensen en niet vromer dan anderen. Bij een sportclub, politiek of school zitten besturen ook soms op andere koers. Jammer is dat er zoveel emotie bij blijft spelen, maar dat is ook passie enz. Je zou dan bij een kerk nooit gedoe mogen hebben omdat ze vromer zijn. Kerkmensen zeggen juist wij zijn niet perfect. Vrijgemaakt is ook niet meer rechtlijnig. Er zit wat verandering in en dan krijg je dit soms. Niet groter maken dan het is en ieder door blijven geloven waar je het zelf prettig vindt. Net als in het gewone niet kerkelijke leven.

  • 2 Petrus 1:19-21

    19 Bovendien bezitten we het woord der profeten, dat daardoor nog meer bekrachtigd werd; gij doet dus wèl, met er acht op te slaan als op een lamp, die schijnt op een donkere plaats, totdat de Dag gaat gloren en de Morgenster opgaat in uw harten. – 20 Toch moet gij vóór alles begrijpen, dat er geen enkele profetie der Schrift door eigenmachtige verklaring ontstaat. 21 Want nooit is er een profetie uitgebracht door de wil van een mens, maar onder de drang van den Heiligen Geest hebben mensen gesproken uit naam van God.

  • 2 Petrus 2:20-22

    20 Wanneer men immers door de kennis van Jesus Christus, onzen Heer en Verlosser, de besmetting der wereld is ontvlucht, maar er weer in verstrikt raakt en het onderspit delft, dan is voor zo iemand het laatste erger nog dan het eerste. 21 Want beter was het voor hen, de weg der gerechtigheid niet te hebben gekend, dan het heilig gebod, dat ze kregen wèl te kennen, maar het de rug toe te keren. 22 Voor hen blijft gelden, wat een toepasselijk spreekwoord zegt: ,,Een hond keert terug naar zijn eigen braaksel,’’ en ,,een schoongewassen zwijn wentelt zich weer in de modder.’’

  • Gelukkig is het toch een uitstervend slag volk. Ook in die zogenaamde hemel zal het steeds rustiger worden nu er steeds minder aanwas komt en men zich niet meer laat hersenspoelen.

  • Collectief als kerkenraad aftreden is een zwaktebod. De KO kent deze variant niet. Als een deel van de gemeente gegronde bezwaren heeft tegen het beleid van de kerkenraad, behoort men de zgn. kerkelijke weg te gaan. Een classisvergadering kan natuurlijk als kerkenraad optreden. Geen sterk verhaal. Ook blijkt nergens wat dan het verschil van inzicht is.

  • God bewaar me, OOG. Zit er in Ten Boer een olifant in een glas water of wordt er in Ten Boer van een mug een storm gemaakt?

    OOG, er zijn toch wel belangrijkere dingen in de gemeente Groningen! Of heeft onze burgemeester Koen Schuiling soms een negatief reisadvies voor Ten Boer afgekondigd?

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

6 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

6 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

9 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

9 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

9 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

12 uur geleden