Categorieën: Nieuws

De Week van de Alfabetisering is begonnen

Voor de meeste mensen lijkt het misschien heel normaal: Lezen, taal, schrijven, rekenen en computervaardigheden, maar toch zijn er nog veel mensen die hier moeite mee hebben. Stichting Lezen en Schrijven wil tijdens de week van de alfabetisering, die deze week plaatsvindt, zich inzetten voor deze mensen.

Johnny Groenboom heeft ook moeite met taal en met computervaardigheden. Om dat te veranderen heeft hij een cursus taal- en computervaardigheid gevolgd. ‘Dat is allemaal zo mooi afgelopen, dat ik zelfs afgelopen jaar leerling van het jaar geworden ben, in de buitencategorie lezen en schrijven.’ Zegt Johnny. Niet alleen Johnny heeft dit probleem, in de gemeente Groningen hebben bijna 17.000 mensen problemen met alfabetisering. ‘Wij proberen daar zoveel mogelijk aan te doen om het aantal omlaag te brengen.’ Zegt Simone van Leusden die docente is op het Alfa College.

Tweedejaars leerlingen van het Alfa College hebben in opdracht van de gemeente bepaalde producten ontwikkeld. Zo heeft de projectgroep van Dagmar een folders en flyers gemaakt. ‘Gemeente Groningen had al flyers, alleen daar stond veel te veel tekst op dus hebben wij ervoor gezorgd dat er veel minder tekst in staat, zodat het voor iedereen makkelijk begrijpbaar is.’ Zegt Dagmar.

Kimberley Blaak

Bekijk reacties

  • Ik denk zelf dat het probleem in Groningen nog veel groter is dan wordt geschat. Niet goed kunnen lezen en schrijven is altijd al een probleem geweest in stad én ommeland. Als je daarbij de laaggeletterden ook meetelt, kom je toch al gauw op een 30 tot wel 40 % van de inwoners!! Gelukkig doet de gemeente veel door zg. taalcafe's in achterstandswijken neer te zetten. Laaggeletterdheid komt met name voor in het noord-oosten van de stad (Lewenborg, Beijum, Selwerd, Indische buurt en Oosterpark).

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

7 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

10 uur geleden