Categorieën: Nieuws

Lefier over Pepergasthuis: ‘Gemeente Groningen gaat haar boekje ver te buiten’

Volgens woningcorporatie Lefier doet de gemeente Groningen er alles aan om bewust onwaarheden over Lefier via de media te verspreiden om hiermee de verkoop van het Pepergasthuis te voorkomen. Dat schrijft de corporatie vrijdag in een persbericht, als reactie op een persconferentie van de gemeente over de mogelijke verkoop van het huis.

“De gemeente gaat haar boekje ver te buiten en zet onze relatie zeer onder druk. Ontluisterend, onnodig en onterecht”, aldus Margriet Drijver, interim-bestuurder van Lefier. De gemeente gaat volgens Lefier voorbij aan haar eigen besluitvorming: “De gemeenteraad van Groningen heeft namelijk in 1990 het instituut van oppervoogdij beëindigd. De gemeente beroept zich hiermee op een instrument dat zij zelf 29 jaar geleden heeft afgeschaft.”

Behoud van sociale huurwoningen in het Pepergasthuis

De gemeente wil de 29 woningen van het Pepergasthuis beschikbaar houden voor de sociale huur en het hofje openbaar houden. “Uitspraken van de gemeente dat het pand een Bed & Breakfast, hotel of short stay zou kunnen worden is stemmingmakerij en volkomen onjuist”, benadrukt Drijver. “De gemeente Groningen houdt immers zelf zeggenschap over een monument en de gemeente is het bevoegd gezag voor bestemmingsplan, vergunningverlening en handhaving.”

Geschiedenis van het pand

Verhuurder Lefier heeft het plan de 29 hofjeswoningen en het kerkje van het Pepergasthuis in de binnenstad te verkopen. Het gasthuis werd honderden jaren geleden door pelgrims aan de stad geschonken. De laatste voogden deden het complete gerestaureerde gebouw inclusief interieur schilderijen en Statenbijbel over aan woningbouwvereniging Volkshuisvesting. Die club beloofde zorgvuldig beheer en tradities tot in lengte van jaren te respecteren.

 

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Als het geen B&B wordt, wat wordt het dan/wat voor invulling krijgt het Pepergasthuis dan, Lefier? Daarover lees ik niks in dit nieuwsbericht!

    Aangeven dat de Gemeente aan stemmingmakerij doet, maar niet aangeven wat het Gasthuis dan voor toekomst tegemoet gaat...??? Het zou mooi zijn als Lefier openheid van zaken geeft en niet alleen schreeuwt dat de Gemeente aan stemmingmakerij doet!!!

    Danny Grunn

  • 1. In het DvhN stond dat de toekomstige eigenaar niets mocht zeggen in de bezwaarperiode.|
    Dat is bizar, omdat juist in de bezwaar periode alle feiten op tafel moeten om alle belangen goed
    te kunnen afwegen.

    Dus heb ik het DvhN gebeld met de vraag hoe dit zit.
    Het duidelijke antwoord: "Lefier heeft dat opgelegd!"

    2. Zeer wel ingelichtte kringen meldden dat de dochter van de toekomstige eigenaar zich 'onlangs' bij
    de KvK heeft laten inschrijven voor een bedrijf met: Short Stay.

    Mevrouw Kiki

  • Kunnen beide partijen nou eens eerlijk zeggen wat de toekomst is van dit monument? Bevolking wordt vaak op het verkeerde been gezet. Vooralsnog heb ik grote twijfel over de eerlijkheid van Lefier. Aan wie wordt het verkocht??? Als het aan een verkeerde partij (commerciële) wordt verkocht, dan zie ik het somber in. Voor bepaalde partijen zijn altijd wel weer van die juridische sluipweggetjes te vinden. En de bevolking van Groningen heeft het nakijken.

  • Volkshuisvesting heeft destijds beloofd het gasthof in stand te houden zoals het is. Maar na een aantal fusies in woningcorporatieland denkt men hier vanaf te kunnen komen en er bovendien een leuke winst aan over te houden. Dat Lefier nu zo furieus reageert op de aangekondigde oppervoogdij geeft mij de indruk dat hier een open zenuw wordt geraakt. Blijkbaar ziet Lefier dit als een zwakke plek in haar verdediging. Goede zet dus van de gemeente.

Recente berichten

Aantal daklozen neemt toe, Stadspartij wil zo snel mogelijk gesprek

Het aantal daklozen is in de afgelopen vijf jaar toegenomen. De fractie van Stadspartij 100%…

2 uur geleden

Kerkhof Garmerwolde wordt biodiverser: “Nieuwe bomen en struiken en plaatsen van nestkasten”

In augustus gaat in Garmerwolde gestart worden om het kerkhof biodiverser te maken. Het gaat…

3 uur geleden

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

4 uur geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

13 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

13 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

14 uur geleden