Categorieën: Nieuws

Gemeente stevent op jaarlijks tekort van 35 miljoen af

Bij de gemeente Groningen dreigt een tekort van 35 miljoen euro. Dat zegt D66 wethouder Paul de Rook in het Algemeen Dagblad

De Rook zegt het zeer vreemd te vinden dat het economisch erg goed gaat, maar dat de gemeentes fors moeten bezuinigen: ”Het kan niet zo zijn  dat op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken. Volgens mij maak je dan als overheid een heel slechte beurt.’’ De gemeentes krijgen er de laatst jaren steeds meer taken van het Rijk bij, maar het geld dat er bij hoort komt niet.

De problemen spelen volgens De Rook vooral in de steden buiten de Randstad: ”In Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda vallen de hardste klappen.’’ Er wordt nog uitgezocht hoe dit kan. De Rook hoopt dat het Rijk alsnog extra geld gaat vrijmaken. Dinsdag is Prinsjesdag en wordt de rijksbegroting bekend gemaakt.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Maar er werd in het rommelige coalitieakkoord toch nog gespeculeerd op financiële meevallers? En geen woord over de tientallen miljoenen die naar allerlei prestige projectjes van de achterban zijn gesmeten? Ook zonder de landelijke overheid is er jaar in jaar uit aan financieel wanbeleid gedaan... Bedankt vooral Haren en Ton Schroor voor het achter laten van deze puinzooi!

  • Het rijk maakt mooie sier met overschotten door de gemeente op te zadelen met allerlei regelingen waarvan de kosten slecht in de hand te houden zijn.

  • Misschien had deze gemeente de laatste jaren een iets kleinere broek aan moeten gaan trekken en nu dan gewoon de riem een gaatje verder aantrekken.

    Er komen de komende jaren nog veel meer tekorten aan, ben benieuwd met hoeveel procent de OZB de komende jaren gaat stijgen

  • "Nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken"
    Ik denk dat we hier nog wel een paar andere dingen kunnen bedenken, waar ze over na mogen denken.

    afscheidsfeestjes, megalomane bouwprojecten, overdekte ringwegen en fietspaden, rare projecten in de stad
    Er zijn plannen om in Vinkhuizen een bussluis op te knappen waar al meer dan 20 jaar geen bus langs komt, om maar eens wat te noemen.

  • Ik heb ook stellig de indruk, dat de lokale politici een luxe hebben, doordat er inmiddels ook een projectgroep is geformeerd voor het ontwikkelen van een nieuw cultuurcentrum, wat dus d'Oosterpoort gaat vervangen. Kosten van ver boven de 100 miljoen

  • Wat te denken van de ambitieuze plannen voor de verbouwing van het stadhuis ( >15 miljoen).
    Lijkt mij heel verstandig daar voorlopig de stekker uit te trekken.

  • Dat is ook onbegrijpelijk Marie. Ze hadden deze nieuwe aanmeldingen van waterschappen moeten integreren in Hefpunt. Waarom je hiervoor een totaal nieuwe organisatie moet oprichten is ook onbegrijpelijk. Hefpunt functioneerde goed. Ook de Software. Althans ik heb er nooit geen problemen mee gehad. Behalve dan, dat de gemeentelijke belastingen van Groningen nog steeds separaat liepen via 2 organisaties. Vreemd en ingewikkeld!. Bovendien is er nog niet zo lang geleden een bestuurder voor 9 ton afgekocht!

  • Het probleem is dat de rijksoverheid er niet in slaagt om budgetten tijdig uit te geven. Hierdoor blijft er op rijksniveau elk jaar vele miljarden over en krijgen gemeenten automatisch minder geld.
    Een andere reden is dat gemeenten veelbextra taken hebben gekregen maar dan wel met een veel lager budget dan voorheen toen provincie of rijk die taken zelf uitvoerden.
    Projecten als het Forum of een nieuw cultuurcentrum hebben een veel beperktere invloed.

Recente berichten

Broedvogelpopulatie in moeras- en zoetwatergebieden stijgt

Het aantal broedvogels in Nederland stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Sovon.…

6 minuten geleden

Laatste trainingen FC Groningen voor promotiewedstrijd tegen Roda JC openbaar in de Euroborg

De eerste selectie van FC Groningen traint komende woensdag- en donderdagochtend in Euroborg. Beide trainingen…

2 uur geleden

Organisatrice afvaldumpingen op A7 moet tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan taxichauffeur uit Stad

De 30-jarige vrouw uit Oldehove, die in de zomer van 2022 afvaldumpingen organiseerde op de…

2 uur geleden

OM wil Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Het Openbaar Ministerie wil dat een 23-jarige Algerijn zeker vijftien maanden in het cachot verdwijnt.…

3 uur geleden

Boek over Grote Markt in de maak: gemeente zoekt verhalen en foto’s

Ter gelegenheid van de afronding van de nieuwe Grote Markt is de gemeente bezig met…

3 uur geleden

Willeke Alberti keert terug op het podium tijdens Roze Zaterdag in Stad

'Homomoeder' Willeke Alberti keert bij uitzondering terug op het podium. Op zaterdag 22 juni staat…

4 uur geleden