Categorieën: Nieuws

‘Grootste deel van de winst gaat terug naar de zorg’

Zorgaanbieder Team 050 is bezig met een plan om de winstoverschotten weer te investeren in de zorg. Afgelopen week werden over deze overschotten vragen gesteld in de gemeenteraad.

GroenLinks en ChristenUnie zagen in een groot rapport van Follow the Money dat vijf Groninger zorgaanbieders meer dan tien procent winstmarges hebben. Volgens Gerben Brandsema, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is dat een kwalijke zaak: ‘Dat is publiek geld en dat geld moet naar waar het hoort. Zorgbedrijven die flink winst willen maken, moeten maar ondernemer worden en niet gaan werken in de zorg. Wij zeggen niet per definitie dat de vijf organisaties slecht bezig zijn, maar we zijn benieuwd naar de redenen achter de winstoverschotten.’

Team050

Zorgaanbieder Team050 is blij dat de discussie op gang is gekomen, zegt directeur Lisette Sloot: ‘We vinden het enorm goed dat er kritisch gekeken wordt door de gemeente naar de grote winstmarges in de zorg. Bij ons komen de winsten voornamelijk uit slimme kostenbesparing.’ Deze kostenbesparingen komen onder andere door lage tarieven en een ‘platte organisatie’, dus zonder te veel directeuren en onderdirecteuren. De zorgaanbieder zegt mee te willen denken hoe dit breder toegepast kan worden bij zorgaanbieders in de stad.

Team050 geeft aan graag een groot deel van hun winst te herinvesteren in de zorg. Momenteel is het bedrijf druk bezig om hier een plan voor te maken. ‘We gebruiken een gedeelte voor de groei van het bedrijf, maar het grootste gedeelte willen wij terug laten vloeien naar de groepen die dat enorm hard nodig hebben. We kijken nu hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen.’

Casper Slotboom

Bekijk reacties

  • Dat zijn mooie woorden maar wat is er van waar en vanaf wanneer zijn er mee bezig, stond dit al in de beleidsstukken? of zijn ze het opgestart sinds de commotie. Waarom is er niet van te voren naar klanten gecommuniceerd wat er met de eventuele winst zou gebeuren.

  • Bezig met een plan, bezig met een plan. Waarom ging de winst nu al niet naar de zorg? Waar gaat die nu dan, wanneer gaat die naar de zorg, en waarom kan het niet direct?

  • Zorgleveranciers moeten streven naar maximalisering van verspilling en kosten want daar zit je (verborgen) winst en tekorten leiden tot toekenning van meer vergoeding. Je hebt natuurlijk altijd wel eens naïeve clubjes die denken dat het normaal werkt in zorg maar die draaien vanzelf bij of ze worden uitgekotst.

    Hoe desastreus en failliet kan overheidsbeleid wezen?

Recente berichten

Automobilist botst tegen boom op Bedumerweg, bestuurder gewond

Bij een verkeersongeluk zondagmiddag op de Bedumerweg is een automobilist gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

49 seconden geleden

Bevrijdingsvuur gearriveerd in Stadspark

Het Bevrijdingsvuur is zondagmiddag gearriveerd in het Stadspark. In het Stadspark vindt zondag het Bevrijdingsfestival…

22 minuten geleden

NK Jeugdschaken in Hoogkerk ten einde: “Tot op de laatste dag bleef het ongemeen spannend”

Het NK Jeugdschaken dat dit jaar in Hoogkerk werd gehouden is ten einde. De toernooiorganisatie…

56 minuten geleden

Politie kijkt terug op rustige Bevrijdingsnacht met kleine incidentjes

Bevrijdingsnacht is in Groningen rustig verlopen. De politie hoefde, op wat kleine incidenten na, niet…

2 uur geleden

Groningen Atletiek pleit voor bouw sporthal: “Indoorlocatie zou van grote meerwaarde zijn”

Groningen Atletiek pleit voor de bouw van een sporthal waar indooratletiek bedreven kan worden. Wethouder…

5 uur geleden

“De vermissing stopt pas als de vermiste is gevonden, dat is mijn drijfveer”

Waar zijn de lichamen van de vijftien geëxecuteerde stakers die begraven zijn op Appèlbergen? Dat…

5 uur geleden