Categorieën: Nieuws

95 euro voor appen op de fiets? ‘Eigen schuld, dikke bult!’

Sinds 1 juli is het niet meer toegestaan om te fietsen met een telefoon, anders krijg je een boete van 95 euro. De reacties hierop zijn verschillend.

Sinds vannacht twaalf uur is het dus niet meer toegestaan om te fietsen met een telefoon, of elk ander apparaat dat communiceert, in de hand. Dit is vanaf 1 juli verboden. Als de politie toch iemand betrapt kost dat de fietser 95 euro. Het gaat dus niet alleen om bellen op de fiets maar om het bedienen van een apparaat.

Douwe Dirk van Dijken van politie Noord Nederland heeft wel een oplossing om de navigatie op de telefoon te kunnen blijven gebruiken. Een houder voor de telefoon op het stuur is wel toegestaan, af en toe het scherm aantikken, is dan ook geen probleem. Als er grotere handelingen uitgevoerd moeten worden op de telefoon moet hiervoor wel worden stilgestaan.

Passanten die werden gevraagd naar deze nieuwe regel reageerden erg afwisselend, van ‘Ik vind het wel iets streng zo’n hoge boete, het is je eigen keuze’ tot  ‘Je ziet ze tegenwoordig gewoon met de telefoon in de hand, het verstand er niet bij en maar een hand aan het stuur’.
Niet alle ergernissen in gingen over de telefoon, ook wordt er gesproken over een algemeen tekort aan aandacht en communicatie in het verkeer, denk aan het niet uitsteken van de hand en tegen de verkeersstromen inrijden. Toch geven weinig mensen aan deze nieuwe maatregel als overbodig te beschouwen.

Alexander T

Bekijk reacties

 • Zeer terecht, die boetes. Het werd hoog tijd. Het is aan de orde van de dag, dat je bijna omver wordt gereden door die onverlichte fietsen.

 • Hatstikke goed dit verbod! Ik als 41 jarige erger me dood aan voornamelijk jongeren tot 30 jaar die op de fiets (maar ook in supermarkten) veelal met niets anders bezig zijn dan die stomme smartpones in de handen hebben en scrollen en tikken..

  Doodziek wordt je ervan!

  Ik moet geregeld in m'n remmen knijpen omdat zo'n smartphone-zombie zijn of haar harses er weer niet bij heeft.. Het zijn net drugs-junkies op zoek naar continue bevrediging en voldoening..

  Doodziek word ik ervan! En die boete van 95eu? Die mag wel omhoog naar minstens 150eu per overtreding! En bij 3 bekeuringen/overtredingen één week celstraf!!

  Aanpakken die zooi! Kop erbij in het verkeer!

 • ff een weekje flink bekeuren, nog wat berichten van mensen die al append in het ziekenhuis zijn beland en daarna hoor je er niks meer van.

 • De mevrouw op 0:46 noemt het "haar eigen keuze". Ik vraag mij af, zou haar visie op hoe deel te nemen aan het verkeer een hele individualistische kijk zijn of juist niet?

 • Door softies als Danny gaat dit land naar de filistijnen.
  3x betrapt: een hand er af. Dan leren ze het wel.

  En mensen die op hun mobiel kijken in een supermarkt moet je gewoon gelijk opsluiten, ook niet weer vrij laten. Het moet maar eens voorbij zijn met dat softe beleid hier.

 • Appen in de auto is al jaren verboden en toch zie je om de 5 minuten een automobilist met telefoon in de hand en ogen op het scherm gericht voorbijrazen. Als dat al niet te handhaven is, wat hebben nieuwe verboden dan voor zin?

 • Je kunt op de eerste dag ook waarschuwen en vanaf dag 2 pas beginnen met boetes uitdelen? Komt ook ten goede aan het aanzien van de boa's en politie lijkt mij?

 • laten ze maar minder jagen op snorfietsen want een auto loopt ook 200 km en een moter net zo gewoon aannde snelheid houden maar afijn vervelen zij zich ook niet hahaahahha

Recente berichten

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

2 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

3 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

4 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

4 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

5 uur geleden

LHBTIQ studentenvereniging Ganymedes bestaat 15 jaar

Tijdens het radioprogramma de OOG Ochtendshow spreken we met mensen uit de LHBTIQ gemeenschap in…

5 uur geleden