Categorieën: Nieuws

“Groninger zorginstellingen maken veel te veel winst”

GroenLinks en de ChristenUnie vinden het onwenselijk dat vijf Groninger zorgaanbieders een winstmarge hebben van meer dan 10 procent. De partijen hebben vragen gesteld aan het college van B&W.

Uit een onderzoek van Follow the Money, KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio blijkt dat 174 zorginstellingen in Nederland meer dan 10 procent winst maken en gemiddeld zelfs 20 procent. Volgens de onderzoeksjournalisten is 2,2 procent gebruikelijk.

Van die zorginstellingen komen er vijf uit Groningen. Dat zijn volgens GL en CU Joling Thuiszorg B.V., Team 050 B.V., Martinizorg BV., La Hacienda B.V. en Stichting Assagioli. Beide partijen willen weten of de gemeente contracten heeft met deze zorgaanbieders. Ook vinden de fracties dat het geld dat naar deze organisaties gaat daadwerkelijk voor zorg gebruikt wordt.

De onderzoeksjournalisten constateerden ook dat controles op de zorginstellingen ontbreken en dat niet kan worden nagegaan door gemeenten of zorgverzekeraars dat declaraties terecht ingediend worden. GL en CU willen weten of dat in Groningen ook het geval is.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Het zou dus betekenen dat de thuiszorg wanneer dit als nutsvoorziening via een nieuw op te richten kruisvereniging gaat worden uitgevoerd, er enkel en alleen al op de thuiszorg minimaal 10% zou kunnen worden bespaard. Nu houden dit soort bureaus welke hierboven staan vermeld, zich ook bezig met hulp bij ouderen in het kader van de WMO, waarschijnlijk worden daar nog hogere marges op toegepast. Ik maak als mantelzorger van dichtbij mee hoe deze bureaus declareren en wat deze de voor hen werkende veelal ZZP`ers aan uurloon betalen, daar zit inderdaad een enorm gat in wat onder het mom van overhead en bedrijfskosten bij de zorgverzekeraars wordt gedeclareerd.

    Een trieste ontwikkeling met dank aan de privatisering

  • Als.je word geboren maken ze al misbruik van je ....leven tot aan de dood maken ze misbruik van je ....lig je tussen 4 planken verdienen ze nog op je welkom in nederland ....wanneer gebeurd er toch iets in nederland en al die instantie aanpakken zoals jeugdzorg waar miljoenen zijn verdwenen ....maar het kan allemaal in dit land alles word onder tafels en stoelen geschoven ....en wij als burger maar dik betalen en vooral de oudere die aan hun lot worden over gelaten maar afijn nederland is een laf land laat alles maar gebeuren

  • En ga je bij bepaalde zorgbedrijven hoger in de Holdingstructuur, dan kom je dus bij durfinvesteerders uit die geen enkele binding hebben met de zorg, maar afstoten wat financiel niet rendabel is! Gemeenten wordt wakker en kijk waar je zaken mee doet en zorg dat gemeenschapsgeld bij het juiste doel komt! Doe zaken met organisatie die ‘normale’ noodzakelijke winsten maken voor de continuïteit en fatsoenlijke overheadkosten hebben. Dit kun je vastleggen in aanbestedingen en dan ook checken of ze zich er aan houden. Weten met wie je zaken doet in vitale dienstverlening als dienaar en beschermer van je burgers.

  • Dit soort ondernemers is heel slecht voor het aanzien van de gehele zorg.

    Hier kun je de cijfers zelf bekijken: https://github.com/kroncrv/datasets/blob/master/2019-zorgbedrijven/zorginstellingen_winst_2017.csv

    Ook de accountants van deze ondernemingen hebben zitten te slapen, winsten die in vergelijking met voorgaande jaar opeens 3x tot 10x zo veel zijn moeten verantwoord worden in de boeken of toegelicht worden. Allemaal niet gedaan want daar hebben deze onderzoekers naar gezocht en op gesorteerd. Deze ondernemingen en hun accountants hadden deze exorbitante winsten niet onderbouwd of toegelicht in hun jaarrekeningen. Heel slecht!

    Kijken wat 2018 brengt.

  • Ik heb zo'n donker bruin vermoeden dat de zorginstellingen de 'buffer' drogreden van stal gaan halen.

  • Vergeet hierbij niet dat het personeel het werk vaak correct uit voert maar dat zij vaak worden onderbetaald. Hierdoor maken veel bedrijven ten koste van het personeel meer winst

Recente berichten

Hier gaat Herepoort de komende vier maanden mee aan de slag bij de zuidelijke ringweg

Na een grote stremming in het komende weekend begint aannemerscombinatie Herepoort komende maandagochtend aan 'fase…

2 uur geleden

Geen treinen tussen Europapark en Assen door overwegstoring (opgelost)

Tussen Assen en Groningen Europapark reden woensdagmiddag geen treinen door een overwegstoring. (meer…)

2 uur geleden

Politie publiceert camerabeelden van bekladding en vernielingen Academiegebouw

De politie heeft woensdagmiddag camerabeelden naar buiten gebracht van de bekladding van het Academiegebouw, eerder…

3 uur geleden

Hoofdsteward FC Groningen Sjouke Noordenbos ‘Ik loop meer kilometers dan de gemiddelde voetballer’

Link050 is de vrijwilligersvacaturebank van de gemeente Groningen. Op de website van link050 staan alle…

3 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; van Drachten naar Haren kan nog wel

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert komende vrijdag…

4 uur geleden

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

7 uur geleden