“Groninger zorginstellingen maken veel te veel winst”

nieuws
Foto: Sarcifilippo via Pixabay (CC0)

GroenLinks en de ChristenUnie vinden het onwenselijk dat vijf Groninger zorgaanbieders een winstmarge hebben van meer dan 10 procent. De partijen hebben vragen gesteld aan het college van B&W.

Uit een onderzoek van Follow the Money, KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio blijkt dat 174 zorginstellingen in Nederland meer dan 10 procent winst maken en gemiddeld zelfs 20 procent. Volgens de onderzoeksjournalisten is 2,2 procent gebruikelijk.

Van die zorginstellingen komen er vijf uit Groningen. Dat zijn volgens GL en CU Joling Thuiszorg B.V., Team 050 B.V., Martinizorg BV., La Hacienda B.V. en Stichting Assagioli. Beide partijen willen weten of de gemeente contracten heeft met deze zorgaanbieders. Ook vinden de fracties dat het geld dat naar deze organisaties gaat daadwerkelijk voor zorg gebruikt wordt.

De onderzoeksjournalisten constateerden ook dat controles op de zorginstellingen ontbreken en dat niet kan worden nagegaan door gemeenten of zorgverzekeraars dat declaraties terecht ingediend worden. GL en CU willen weten of dat in Groningen ook het geval is.