Categorieën: Nieuws

RuG geeft advies bij burenoverlast

De Rijksuniversiteit Groningen, RuG, heeft vanaf maandag een website online staan waar mensen gratis juridisch advies kunnen ontvangen wanneer ze te maken hebben met overlast door buurtbewoners.

Overlast door buren is een hardnekkig probleem in ons land. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 29 procent van de huurders en woningeigenaren wel eens te maken heeft met deze vorm van overlast. Als het onderwerp wordt uitgesplitst dan gaat het met name om geluidsoverlast en vervuiling. Maar ook wordt overlast door dieren en intimidatie genoemd.

“Ik werd steeds vaker om advies gevraagd”
De website waar mensen juridisch advies kunnen krijgen is opgezet door Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht. Hij is onder andere gespecialiseerd in burenruzies en wordt de laatste tijd steeds vaker om advies gevraagd. “Het is voor mij helaas niet mogelijk om al die individuele vragen te beantwoorden”, zegt Vols. “Het geven van individuele adviezen over overlast is niet goed te combineren met onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Wel proberen ik, en mijn collega’s aan de Rijksuniversiteit Groningen, te zoeken naar mogelijkheden om onze kennis te vertalen naar instrumenten waar de maatschappij echt wat aan heeft. De website is daar een heel concreet en mooi voorbeeld van”.

Zeshonderd adviezen mogelijk
De website is ontwikkeld samen met Laurent Jensma, docent en onderzoeker IT-Recht bij de RuG. “Op basis van de verschillende situaties en kenmerken die de gebruiker invoert, wordt er een passend juridisch advies gegenereerd”, vertelt Jensma. “Het is echt geavanceerd en kwalitatief hoogstaand: er zijn meer dan zeshonderd variaties mogelijk”.

De website is te bezoeken op overlastadvies.nl.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Mensen die aantoonbaar overlast veroorzaken onmiddellijk uit het huis zetten en als er geen psychische problemen zijn zonder vangnet. Zijn er kinderen in het spel, direct bij een pleeggezin onderbrengen zodat ze nog gered kunnen worden van een kansloos leven.
    Klinkt wellicht hard maar de realiteit leert dat de zachte handschoen die al 50 jaar word gebruikt niet werkt.

  • Julli moeten die studenten menieren leren..
    Want het is allemaal uit schot ..want ik heb ook studenten naast me wonen. Die un hoop over last geven deuren gooien op muren bonken...mein tv geluit harder zeten of het bild stil zeten .met mein intermet gegeven lopen te kloten. Dat ik elkekeer moet in logen of ik moet ziggo bellen voor un nieuw wacht woord ....dit heb ik allemaal aan de buren te danken.....studenten die geen menieren hebben moeten julli naar huis sturen....want in groningen zijn studenten un hoop over last ..komt dat ze te lang bij mama weg zijn ..dan vergeten ze hoe ze op gevoet zijn. ..neemen ze aso gedrag aan ... Zo is jet .en niet anders

Recente berichten

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

5 minuten geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

20 minuten geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

3 uur geleden

CDA en Stadspartij willen voetbalkraker op groot scherm: “Dit wordt een legendarische dag”

De wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC komende vrijdag moet te zien zijn op een…

3 uur geleden

Oekraïners bakken tientallen taarten voor Bevrijdingsfestival: “Geld inzamelen voor schoolspullen in Oekraïne”

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark hebben zondag de mogelijkheid om taart te kopen.…

4 uur geleden

Handhavers waarschuwen bezoekers Noorderplantsoen voor alcoholverbod: “Boete is zonde”

Handhavers van de gemeente Groningen waarschuwen via sociale media dat er in delen van het…

5 uur geleden