Categorieën: Nieuws

Onderzoek naar kamerverhuur door mensen in de bijstand

Het College van B&W gaat onderzoek doen of een experiment over kamerverhuur aan studenten door bijstandsgerechtigden mogelijk is.

Het gaat om een idee van de raadsfractie van de PvdA. Zij wijzen op een proef in Leiden, waar bijstandsgerechtigden voor maximaal 237 euro per maand een kamer verhuren. Het geld wordt niet in mindering gebracht op de uitkering. Volgens de PvdA snijdt het mes aan twee kanten: de krappe woningmarkt voor studenten wordt deels opgelast en bijstandsgerechtigden krijgen het wat ruimer.

De gemeente denkt aan een experiment voor internationale studenten tijdens de piekperiode. Het gebrak aan kamers zorgde de afgelopen jaren voor het tijdelijk onderbrengen van internationals in tenten. Het gemeentebestuur ziet de proef niet als een alternatief voor de reguliere kamerverhuurmarkt.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Verdere marginalisering van de bijstandsgerechtigde. Ik zal eens met een voorstel komen om elke villa een asielzoeker te plaatsen. Moet je eens zien hoe gauw de villabewoners een advocaat in de arm hebben genomen. Maar bijstandsgerechtigden zijn al gewend om underdog te zijn in het kapitalisme.

  • 1. We kunnen aannemen dat bijstandsontvangers met een gezinswoning waar hun kinderen het ouderlijke huis hebben verlaten, allemaal huursubsidie ontvangen. Dit betekend dat hun inkomen na de onderhuur inkomsten ten aanzien van het recht op huursubsidie moet worden herberekend, met vermoedelijke uitkomst gedeeltelijke terugbetaling wegens teveel ontvangen huursubsidie. 12 x 237 euro per maand is €2824 per jaar extra inkomen.
    2. Om een woning te mogen onderverhuren dient de huisbaas c.q. woningbouwvereniging hiervoor expliciet (schriftelijk) toestemming voor te geven.
    3. Het PvdA plan begint als een vrijwillig experiment zogenaamd om de bijstandsontvanger enig extra te laten bijverdienen, maar het gaat natuurlijk een verplichting worden, wanneer de PvdA in de toekomst het alleen of met een partner bewonen van een gezinswoning als een verwijtbaar begrip in de bijstand zal invoeren.

  • Wel een beetje slim zijn bijstandsgerechtigden; 237 euro en gewoon 250 euro servicekosten rekenen..

    • Lijkt mij niet dat het van die servicekosten op gaat, maar goed ik heb de wet en regelgeving daarover dan ook niet gelezen als die er al is bij dit experiment. Dus ik zou dat zo op voorhand niet aan gaan raden. Doe dan onderhandse afspraken en contant als jij de illegale kant op wilt.

  • Ik zie er geen probleem in zolang het op vrijwillige basis gaat. Ik bedoel langdurig bijstandsgerechtigden zijn meestal mensen die (net) niet in aanmerking kwamen voor wao/wia of wajong. En misschien komt er als voordeel nog bij dat de uitkeringsgerechtigden uit hun sociale isolement komen en meer actief gaan worden richting de arbeidsmarkt. Kortom meer zelfrespect en zelfvertrouwen gaan krijgen door (jonge) mensen om hun heen.

    Los hiervan. Vooral voor de twee groepen wao'ers en wajongers moeten ze eens strenger gaan worden. Dezelfde regels wat betreft bijverdienen als de bijstand en ze moeten die mensen vaker en strenger (her)keuren. Een frisse nieuwe herkeuring zonder de zieligheidsdossiers uit het verleden erbij te betrekken waar vaak problemen in staan die allang niet meer van toepassing zijn maar toch misbruikt worden om die uitkering te krijgen. En dan ieder jaar weer, het is tenslotte gemeenschapsgeld en daar mag je net als bij een werkgever best moeite voor doen en verantwoording voor afleggen.

    Ik bedoel sommigen krijgen al een Wajong omdat ze constant agressief gedrag tonen en niet handelbaar zijn. Die moet je een schop onder de kont geven, een behandelplan om aan dat gedrag te werken binnen een gestelde tijd en hup aan het werk. Anders geen uitkering of de bijstand in. Zal de gemeentes hopelijk ook stimuleren om deze mensen actief te helpen omdat het anders bijstand kost.

  • Toch beetje vreemd: Hanzehogeschool en Universiteit lijken in buitenlandse studenten een verdienmodel te hebben gevonden, ten kost van de inwoners van onze stad als het aankomt op beschikbaarheid van woningen en kamers.
    Dit idee is dus feitelijk overheidssteun aan genoemde instellingen, die effectief als commercieel bedrijf lijken te functioneren. En dat wordt dan aangekleed als douceurtje voor bijstandsgerechtigden, die daar dan wel hun privacy voor moeten inleveren.

  • als mensen nu eens eerst argumenten goed gaan uitzoeken zullen ze inzien dat de huursubsidie niet gevaar loopt en ook hun inkomsten belasting niet het persoon hoeven mee te rekenen die de kamer huurt, als ze onder hospita verhuur wetgeving netjes met een verhuurcontract een kamer onderverhuren. ( mits toestemming verhuurorganisatie en gemeente vanwege uitkeringen.) is er niks aan de hand. er zijn alleen wel regels waar ze zich aan moeten houden die zijn te vinden op de site van rijksoverheid. dus ga niet roepen je gekort wordt op subsidies enzo want dan heb je niks uitgezocht en heel verkeerd aangepakt en is het weer een verhaal een uitgesproken mening te hebben zonder moeite gedaan te hebben iets maar dan ook iets aan informatie op te zoeken

  • aanvulling van mij vorige reactie: als iemand een kamer wil onderverhuren is het nog steeds iemand zijn eigen keus geen 1 wet in dit land zal je kunnen verplichten een kamer te verhuren aan vreemden/derden. ieder met een huurwoning heeft een contract op zijn/haar naam dit is een overeenkomst voor onbepaalde tijd met een verhuurder de gemeente kan hier niets in veranderen of tussenkomen. dus zal dit een keus van de bijstandgerechtige zelf zijn of deze dit wilt of niet.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

6 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

7 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

8 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

11 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

12 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

14 uur geleden