Categorieën: Nieuws

Groningen in top-5 inkomensongelijkheid

Ondanks een landelijke daling staat de gemeente Groningen nog steeds in de top-5 als het gaat om  inkomensongelijkheid in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste inkomens- en vermogensgegevens.

Alleen Vlieland en Delft hebben een hogere inkomensongelijkheid dan Groningen. Het deelt de derde plek met Amsterdam en Zeist. De gemeente Groningen deelt de top-10 qua vermogensongelijkheid (op een gedeelde vijfde plaats met Arnhem) met drie andere grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de kleinere gemeenten Laren en Vlieland.

Landelijk gezien is de inkomensongelijkheid aanzienlijk lager dan de vermogensongelijkheid en veranderde niet in de periode 2011–2017. De vermogensongelijkheid tussen huishoudens daalt vanaf 2015, wat samenhangt met de aantrekkende woningmarkt.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Wat kan je hier nu mee? Dus als we iedereen op een laag inkomen plaatsen, dan doen we het goed en vallen we buiten de top 5?

    • Wellicht is handig om te weten dat de arbeider al decennialang er relatief niets op vooruit gaan, daar in tegen verdienen de grootverdieners elk jaar meer. En hoe kunnen die meer verdienen?, door de arbeiders niet mee te laten profiteren van de groei.
      Als arbeiders massaal hun werk neer gooien voor betere voorwaarden bereik je iets, maar arbeiders durven en kunnen hedendaags hun werk niet meer neergooien omdat ze vast zitten aan hypotheken of andere leningen. Daardoor creëer je veel egoïsten en die zijn voor de overheid en werkgevers makkelijk te controleren.

      Met losse 'eenheden' zal je nooit verandering brengen.

      • Het is een opzettelijk gecreëerde situatie Doe. Of is het dommigheid, dat men niet weet, wat bepaalde beleidsstukken uithalen! Pandjesbazen die uitstekend speculeren, doordat de politiek moedwillig een krapte op de woningmarkt hebben veroorzaakt. Daarin de 'gewone' man meer OZB moet betalen, wegens de krapte en daarmee koopkrachtverlies. Bovendien ben ik opgegroeid met de problematiek van Groningen, wat nooit een hosanna geweest. En ik volg de lokale politiek behoorlijk nauwkeurig en niets en dan ook niets kan mij overtuigen, waarmee wij een economische voorspoed hebben verkregen. In Oost-Groningen is momenteel een economische krip van minus 3.7%. Ook de stad Groningen kent dergelijke cijfers. Maar er tegenwoordig gesjoemeld met de gaswinning om verwarring te stichten.

      • Politici van tegenwoordig maakt het geen bal uit wat een beleidsplan uithaalt, zodra de slechte vruchten zichtbaar worden zitten zij al weer elders op een andere plekje te falen.

        Ander voorbeeld, Jongerius staat als politica van de Partij van de Arbeid en vakbondsbestuurder bekent als voorvechter van rechten van de werknemer. In een uitzending van Zembla (6 juni 2018) kwam echter naar voren dat Agnes Jongerius als lid van de raad van commissarissen van PostNL niet optrad tegen een schijnconstructie waarbij pakketsorteerders in slechte omstandigheden tegen te laag salaris werkten door het ontbreken van een CAO.

        En die zit tegenwoordig in het EU parlement en in het comité van aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum(hahahha)

        En dan zijn er ook nog arbeiders die stemmen op de PVD(A), een partij die aantoonbaar vol zit met types zoals Jongerius.

      • Breek me de bek niet open. Beleidsplannen worden als een sjabloon op elke regio ingevoerd. Ongeacht de sociaal-economische status van een regio. En telkens moeten we daarbij het gekrakeel aanhoren, hoe goed ze het wel niet menen. Laten ze het eerlijke verhaal maar vertellen. De Nederlander heeft er recht op! De EU is niet populair. En veel beleidsstukken komen daaruit voort. Gisteren zag ik M (op het tijdstip van DWDD) met een Bas van GroenLinks en Neelie van de VVD. Hoe men dan de boel lopen te verdedigen aangaande de EU. Terwijl Arjan Noorlander (NOS) de sceptisch van de Nederlandse bevolking inzake de EU uitstekend heeft verwoord. Blijft men daarentegen stug volhouden alsof de EU het ideale beleid zou nastreven. Zolang men niet met een open vizier, de kwestie ter harte neemt, het volk niet serieus neemt, zal er niets veranderen. En holt de EU in Nederland alsmaar verder achteruit. Het blijkt ook nog een graaimachine te zijn ook. Pakken, wat je pakken kan, 'want alle Europarlementariërs doet zit en dus mag het'. Was getekend Sophie In 't Veld (D66). Over Agnes Jongerius idem. Een dubbele pet in haar functie bij de FNV om vervolgens de PvdA in de EU te bedienen.

  • Klopt, wordt gelukkig steeds groter dat verschil in inkomsten. Ik zie niet in wat daar ongelijk aan is. Ik werk keihard en neem volop risico met eigen kapitaal en werk wel meer dan de gemiddelde werknemer. Ik zag dat je als arbeider waarschijnlijk tot 62 zou moeten werken (nu 67), 4 weken vakantie per jaar, schulden voor een huis en een leven wat alleen zou bestaan uit kagen over te weinig geld dankzij de baas en onbetrouwbare politici.

    Toch kiezen 95% van de mensen voor dat leven. En dan jarenlang klagen en hopen op die minieme 1% kans dat het zal veranderen en het communisme alsnog overwint.

    • Er is een limiet aan wat je kunt verdienen met keihard werken. Wil je daarboven komen, dan zul je dat over de ruggen van anderen moeten doen, dat kan goedschiks of kwaadschiks. De kwaadschikse wijze noemen we uitbuiting. Ik durf te stellen dat iedereen die boven een inkomen van - pak hem beet - een paar ton zit, door de arbeid van anderen aan zijn geld komt. Dat hoeft niet fout te zijn, zolang zaken in evenwicht zijn. De basis voor dat evenwicht is onder de neoliberale kabinetten van de afgelopen decennia helaas flink aangetast.
      Mensen die jij noemt die voor 'dit leven' kiezen, hebben misschien niet allemaal de mogelijkheid of de kennis om succesvol een eigen bedrijf te starten. Dat praat nog niet goed dat ze uitgebuit worden door managers met enorme salarissen en een 'ik eerst en na mij de zondvloed' mentaliteit.

    • Appie, het klopt wel dat als je een paar ton per jaar pakt dat dat wel iets lastiger is alleen. Maar dan moet je ook voor freelancers gaan en automatiseren.

      Ik begrijp dat er mensen buiten hun schuld met een laag inkomen zitten. Maar ja, er komen nu zoveel mensen elk jaar binnen die nooit zullen werken. Daar kan ik ook niet meer tegenop met belastingbetalen.

      Iedereen kan een bedrijf starten. Dan moet je daar wel in willen investeren en geen 9-5 mentaliteit hebben. En anders weet je hoe je toekomst eruit ziet.

      • Stel, dan een ieder een bedrijf start, dan ontstaat er dezelfde uitholling als de arbeidsmarkt. En een uniek concept, zal de tijd ook weer inhalen.

      • Veranderingen zullen er altijd blijven als je onderneemt Sjoerd. Het is niet zoals bij een baas dat je kunt afwachten wat de baas doet en aan zijn lijntje kan blijven lopen. En ik huur bewust ook alleen freelancers in, indien nodig.

Recente berichten

Kwart leerlingen in Groningen voelt zich onveilig op school

Een kwart van de jongeren op scholen in Groningen en Drenthe voelt zich niet veilig…

40 minuten geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

9 uur geleden

“Maandag opklaringen en wolkenvelden, komende dagen droog met op Hemelvaartsdag zonnige perioden”

De komende dagen gaan droog en wisselend bewolkt verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn er…

10 uur geleden

Blikschade bij verkeersongeluk op Europaweg

Bij een verkeersongeluk op de kruising Europaweg met de Sontweg zijn zondagavond de automobilisten van…

10 uur geleden

Bevrijdingsfestival kijkt terug op geslaagde editie (foto’s)

Bevrijdingsdag 2024 zit erop. Op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark was Froukje de laatste artiest…

11 uur geleden

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

12 uur geleden