Categorieën: Nieuws

Gemeentelijke basisbaan zit er aan te komen

De gemeente wil snel starten met de invoering van de eerste basisbanen. In de loop van 2020 moeten er vijftig basisbanen gerealiseerd zijn.

‘In onze gemeente hebben we nog steeds een grote groep mensen die niet deelneemt aan de arbeidsmarkt en niet in staat is om in een eigen inkomen te voorzien. Tegelijkertijd is er een grote hoeveelheid werk dat wel maatschappelijke waarde heeft, maar dat nu niet of niet volledig wordt uitgevoerd. In Groningen willen we van een deel van dat werk betaalde banen maken. Wij vinden dat we als overheid mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van extra werkgelegenheid voor inwoners van onze gemeente voor wie een betaalde baan niet haalbaar is’, schrijft het college.

De basisbanen kosten de gemeente € 250.000 in 2019 en € 700.000 in 2020, 2021 en 2022 zijn opgenomen in de concept gemeentebegroting 2019.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

    • Basisbanen zijn voor een andere doelgroep dan de WSW. Niet zo cynisch doen. Het is gewoon een vorm voor mensen om mee te doen en een uitkomst voor veel organisaties die van vrijwilligers afhankelijk zijn. Het is ook gen verplichting. De 50 plekken die er zijn zullen binnen no time gevuld worden met mensen die het graag doen.

      • Ding-dinge-dong

        De basisbaan van deze wethouder is een goedbedoelde druppel op een gloeiende plaat.

        Ding

        De Groningse uitkeringsgerechtigden zijn een speelbal van de gemeentepolitiek. Bij een rechts college met de VVD zal de tegenprestatie, zoals omschreven in de participatiewet, zeer waarschijnlijk niet meer vrijwillig zijn.

        Dinge

        Ook deze wethouder van een links college pakt de structurele problemen op de Groningse arbeidsmarkt niet aan. De wethouder kan uit Noorderlink stappen! De wethouder kan de CAO van de gemeenteambtenaren aanpakken! De wethouder kan het hoger onderwijs, dat niet aansluit op de arbeidsmarkt, aanpakken! Ligt dat politiek en electoraal soms te gevoelig?

        Dong

        In de gemeente Groningen wonen ongeveer tienduizend bijstandsgerechtigden. De lokale oplossing is, denk ik, de invoering van een basisinkomen. Dat scheelt de Groningse belastingbetaler in ieder geval veel kosten aan gemeentelijke ambtenaren. Eén van de grotere werkgevers in Noord-Nederland is de Dienst Sociale zaken en Werk van de gemeente Groningen.

        • Feiten zijn zo moeilijk.
          1. Het is een experiment. Als het goed werk kan het wellicht worden uitgebreid.
          2. De VVD heeft ruim 4 jaar in het college gezeten en er was geen sprake van een verplichtte tegenprestatie. Ze zitten er nu niet meer in.
          3. Een gemeentelijk wethouder kan niet zo veel en geen van die dingen die je noemt. Wethouders zijn geen dictators.
          4. Basisinkomen is iets wat landelijk geregeld moet worden.

      • Alles kan anders

        1: De echte oorzaak is de tweedeling op de Groningse arbeidsmarkt. 2: Een groep werkenden met een bevoorrechte CAO en vaste aanstellingen staat tegenover een grote groep werkenden met tijdelijke contracten en / of met een mindere CAO. 3: ZZP, en zo verder. 4: De bijstandsgerechtigden staan achteraan in de rij bij betaald werk. 5: Dit leidt tot allerlei persoonlijke maatschappelijke problemen. 6: Sociale uitsluiting, sociaal isolement, eenzaamheid, sociale tweedeling, depressies, burenruzies, echtscheidingen, zelfmoorden, armoede, schulden et cetera. 7: Vacaturestops, bezuinigingen, herintredende wachtgelders, gesloten interne vacaturecircuits, discriminatie, externe vacaturecircuits ( Noorderlink ), vriendjespolitiek, voorkeursbeleid, ‘ons kent ons’, stigmatisering, ‘old boys networks’ doen de rest. 8: Daarom is de basisbaan er. 9: Lekker goedkoop voor de werkgever. 10: De dienst Sociale Zaken en Werk doet hiervoor de eerste selectie. 11: En zo ontstaat er ook nog een tweedeling in de grote groep Groningse bijstandsgerechtigden. 12: Advies: doe niks met de gemeente Groningen als je in de uitkering zit, en doe het gewoon allemaal zelf! 13: Dat je noodgedwongen in de uitkering zit, komt door de problemen door de tweedeling op de Groningse arbeidsmarkt. 14: De beter gekwalificeerden voor werk zitten bijgevolg in Groningen in een bijstandsuitkering! 15: De Groningse bijstandsgerechtigden zijn de werkelijke toppers.16: Waarom hebben de bevoorrechte werkenden met een vaste aanstelling en prima CAO anders zoveel bescherming nodig? 17: De Groningse belastingbetaler is Groningen alles allang allemaal spuugzat. 18: Het gemak waarmee belastinggeld wordt uitgegeven is schokkend. 19: Dat zie je aan alles. 20: Alles kan anders! 21: De bijstandsgerechtigden in de gemeente Groningen zijn een goudmijn vol diamanten voor werkgevers die innoverend, efficiënt, ambitieus, effectief, duurzaam, toekomstgericht, rendabel en winstgevend willen werken. 22: De bijstandsgerechtigden van de gemeente Groningen staan erom bekend dat ze tot op het bot gemotiveerd zijn. 23: Werkgevers, laten we de muren openen. 24: Groningse bijstandsgerechtigden, wacht niet op die stigmatiserende gemeentelijke Groningse basisbaan. 25: Groningse bijstandsgerechtigden, doe het gewoon allemaal zelf. 26: Werkgevers, gewoon werken is gewoon betalen.

  • En gaan ze dan eindelijk stoppen met de uitbuiting van de participatiebanen bij commerciële bedrijven zoals Niemeijer? En wat doe ze met de onbetaalde dwangarbeid bij IKEA , Muelink & Grol, Burgerhout enz.? Ze zijn in Groningen de afgelopen jaren juist trots geweest op onbetaalde dwangarbeid. Zowel Mattias Gijsbertsen als Roeland van der Schaaf hebben de pers gehaald met dwangarbeid. Gijsbertsen met de Participatiebanen en van der Schaaf noemde het leerwerkplekken.

  • Er wordt genoemd dat mensen gewoon betaald krijgen, in ieder geval het minimumloon. Wat is het verschil van een "basisbaan" en gewoon werk?

    En als de basisbaan NIET betaald wordt met in ieder geval het minimumloon, dan hebben we weer een vorm van UITBUITING erbij.....

  • Leuk dat er weer op een andere manier gekeken wordt hoe mensen die willen toch weer op het goede spoor te zetten! Verder wil ik mensen vragen niet zo zuur te doen in hun comments, met gezeur komen we als mensheid ook niet verder dacht ik zo. Wees positief en als je een goed idee hebt laat het weten!

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

3 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

4 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

5 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

5 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

7 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

8 uur geleden