Categorieën: Nieuws

“Studenten scoren lager bij colleges in het Engels”

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich zorgen over een onderzoek onder psychologiestudenten, waaruit blijkt dat ze een halve punt lager scoren als zij colleges in het Engels krijgen.

Het is een onderzoek van cognitiewetenschapper Johanna de Vos van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Waardoor dat komt is nog niet bekend, zegt De Vos: “Het kan zijn dat Nederlandse studenten een tentamenvraag in het Engels minder goed kunnen beantwoorden, het kan ook zijn dat studenten de lesstof minder goed begrijpen of onthouden in een vreemde taal. Een andere mogelijke verklaring is dat college geven in een vreemde taal voor docenten moeilijker is. Om het te kunnen verklaren zou er verder onderzoek moeten worden gedaan”.

Met het onderzoek in de hand zegt het ISO dat er eerst zorgvuldig afgewogen moet worden of colleges wel in het Engels gegeven moeten worden. ”Het is een wettelijke verplichting dat taal de studielast niet mag verzwaren of de kwaliteit van het onderwijs mag aantasten”, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink. “Het is zorgelijk dat dat voor bepaalde studenten blijkbaar wel het geval is.”

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Dat is logisch. Als je wilt dat ze net zo goed scoren als bij colleges in het Nederlands moet je heel vroeg beginnen met Engels taalonderwijs, liefst vanaf de geboorte. Dat veel Nederlandse docenten het Engels niet bijster goed machtig zijn helpt uiteraard ook niet. Het zou veel beter zijn om colleges in het Nederlands te geven en tijdens de hele studie ook de Engelse taal te ontwikkelen. Je moet goed kunnen formuleren en denken in je moedertaal om ook een tweede taal goed te kunnen ontwikkelen. Je laat dan bijvoorbeeld studenten tijdens een tweede tentamen het in het Nederlands gemaakt tentamen in het Engels vertalen.

  • Het is goed denkbaar dat er sprake is van een andere variabele. Beide populaties moeten natuurlijk wel identiek op een variabele na. Het zou mij verbazen wanneer dat het geval is.

Recente berichten

Agenten met zware vesten naar Nieuwe Sint Jansstraat

In de Nieuwe Sint Jansstraat heeft een klein cordon politie vrijdagavond enige tijd onderzoek gedaan,…

1 uur geleden

Bewolking en waterig zonnetje op aangename zaterdag, daarna stuk kouder en meer kans op neerslag

Zaterdag vormt de piek in de temperatuurstijging van de afgelopen dagen. De eerste dag van…

3 uur geleden

NOM verdubbelt investeringen, maar lijdt wel verlies

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeerde vorig jaar dubbel zoveel als het de…

4 uur geleden

Maaltijdbezorger naar ziekenhuis na flinke botsing op Wilhelminakade

Op de Wilhelminakade heeft vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een maaltijdbezorger…

5 uur geleden

Honderden ronkende motoren rijden zaterdagochtend vanuit De Wijert richting Almelo

In De Wijert zou het vrijdagavond en zaterdagochtend wel eens wat lawaaiig kunnen zijn. Dan…

6 uur geleden

Uit Stad ontsnapte tbs’er (33) terug in Nederland na uitlevering door Tsjechië

Mouloud M., de tbs’er die begin februari ontsnapte tijdens een begeleid verlof in Groningen, is…

7 uur geleden