Categorieën: Nieuws

Raadsfracties uiten zorgen over lachgasgebruik tijdens Koningsnacht

Het CDA, de ChristenUnie, 100% Groningen en de SP stellen dinsdagmiddag schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het gebruik van lachgas rondom Koningsdag.

Om het gebruik terug te dringen wordt het college onder meer gevraagd naar de voor- en nadelen van het verbieden van lachgas in de openbare ruimte. De fracties vinden de toename in het gebruik van lachgas verontrustend, aangezien de gezondheidseffecten nog steeds niet volledig duidelijk zijn. Ook het zwerfafval dat ontstaat na het gebruik en de sterke broeikaswerking van lachgas zijn voor de fracties reden om het gebruik van lachgas ter discussie te stellen.

Fractievoorzitter van het CDA, René Bolle: “In de gemeente Oosterhout is het sinds maart verboden om lachgas te gebruiken in de openbare ruimte. Andere gemeenten, zoals Alkmaar, hebben een verbod op verkoop tijdens Koningsdag ingesteld. We zien risico’s voor de openbare orde en gezondheid en denken het gebruik te kunnen verminderen door het verbieden van verkoop en gebruik van lachgas in de openbare ruimte.”

Ook op de Vismarkt tijdens Koningsdag werden openlijk ballonnen en ampullen lachgas verkocht. Ook kreeg een meisje een epileptische aanval na het gebruik van het verdovende middel.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Ah, het zorgencircus komt ook weer langs.

    Hoe zou zo'n reeks vergaderingen gaan?
    partij: "Jongens, we moeten iets met die lachgas-problemen" - "Ja, schriftelijke vragen?" - "Ja goed idee"
    gemeente: "We delen de zorgen en gaan een commissie instellen"
    commissie: "APV'tje voorstellen?" - "Ik zeg doen. en een voorlichtingscampagne, mijn zus kan de pamfletten drukken en mijn oom heeft een bende uitdeelmiepen" - "Wanneer is de volgende Sinterklaasintocht eigenlijk?"

    En het circus pakt weer in en gaat naar de volgende crisis. En net als met een echt circus, als de schoonmaker is geweest, merk je er niks meer van dat er ooit een circus was.

    • Idd. Crisis tussen aanhalingstekens.
      De eerste neiging van politici: Wat men niet kent, kan op een verbod rekenen. Wel zo makkelijk. Dat je er dan als burger niets meer van merkt is helaas niet helemaal waar: de wetgeving is door al deze paniekvoetbal zo extreem complex en omvangrijk geworden, dat niemand meer kan overzien wat eigenlijk nog wél mag, en wanneer, hoe en waarom. Uiteindelijk mogen we blij zijn als we nog op een stoel in onze kamer mogen zitten, en het toegestaan is om af en naar het toilet te gaan, op vastgestelde tijden. Niet dat ik iets met lachgas heb trouwens. Nog nooit gebruikt. Maar ik heb ook niks met politici die beslissingen nemen over zaken waar ze geen verstand van hebben. En die erop uit zijn burgers te beknotten in hun laatste beetje vrijheid.

  • En 1 epilepsie geval aanhalen. Had die persoon, terwijl die weet dat die aan epilepsie lijdt, misschien nog wat gedronken, geblowt, gesnoven? Als we nu rekening houden met alles wat schadelijk heeft en iemand niet tegen kan blijven we bezig. Alcohol misschien helemaal verbieden omdat er leverpatienten zijn en mensen zonder rem? Stroboscopen verbieden? Verplicht 8 uur slapen door middel van een enkelband? Verplichte griep/koorts prik?

    Bekende uitlokkers van aanvallen kunnen zijn:
    - overmatig alcoholgebruik;
    - bepaalde vormen van drugs;
    - slaaptekort;
    - de periode voor of na spanningen/emoties/stress;
    - de periode voor en tijdens de menstruatie (hormonale veranderingen);
    - lichtflitsen (bij 3-5% van de mensen met epilepsie);
    - temperatuurswisseling zoals bij koorts;
    - het niet innemen van de medicatie.

  • Ik lach er maar om. Straks wordt het nog 0,000000000000000001 graad warmer doordat de jongeren lachgas gebruiken. En 0,0000000000000000001 graad als ze ook nog roken en extra co2 uitstoten.

  • Darwinawards in actie...

    Onvoorstelbaar domme mensen zijn het die lachgas inademen. Ik ben zeker niet preuts of zo, maar zelfs het inademen van een inert gas als helium heb ik slechts 1 keer gedaan. Je weet gewoon nooit wat lachgas met de ontwikkeling van je hersenen en andere organen totdat het te laat is. Of hoe er met die patronen mogelijk door kwaadwillenden gerotzooid is.

    En dan maar klagen dat de zorg zo duur is, en "ze hadden mij hiervoor moeten waarschuwen".

  • Lachgas is niet zo onschuldig als het lijkt. Je longen kunnen zelfs bevriezen. Dit met alle gevolgen van dien.

  • Epilepsie, bevroren longen;

    `Wanneer de lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Daarom worden ballonnen gebruikt om het gas in op te vangen.`

    Een beetje onderzoek wat de gevolgen zijn op lange termijn kan nooit kwaad. Ze zijn wel helemaal gek van die balonnen tegenwoordig. Je kan het verbieden, maar in het buitenland is het populair en legaal. Ik heb het nog niet geprobeerd.

    https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/lachgas/basisinfo-over-lachgas/risicos/

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Meppel door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Meppel moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

9 minuten geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

51 minuten geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

4 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

5 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

7 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

9 uur geleden