Categorieën: Nieuws

Advies informateur: Provinciale coalitie tussen zes partijen

Het nieuwe College van Gedeputeerden in de Provincie Groningen moet bestaan uit een coalitie tussen de partijen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66. Dat is het advies dat informateur Mario Post dinsdagmiddag heeft gepresenteerd aan zijn GroenLinks-opdrachtgever, Nienke Homan.

‘Onderhandelen op basis van vertrouwen en gunnen’
Deze zes partijen hebben gezamenlijk een meerderheid van 25 van de in totaal 43 zetels in Provinciale Staten. “Wij denken dat het goed mogelijk moet zijn om met zes partijen een college te gaan vormen dat gaat werken aan een groen, sociaal en progressief Groningen. Nadrukkelijk willen wij in de fase van onderhandelen op basis van vertrouwen en gunnen tot een breed gedragen coalitieakkoord komen,” aldus partijleider Nienke Homan. “Tijdens de verkiezingen zagen we een enorme versplintering. We hopen al die voorkeuren te verbinden met deze coalitie.”

‘Beoordeel voorstellen en moties op waarde’
“Ik vond het ontzettend leuk om deze informatieronde te leiden, maar ik ben blij dat het erop zit”, zo stelt informateur Post in een reactie, na de overhandiging van zijn advies. Daarin roept informateur Mario Post de samenwerkende partijen op om voorstellen en moties, ongeacht herkomst van coalitie- of oppositiepartij, nog vaker op inhoud en waarde te beoordelen: “Het breukvlak van oppositie en coalitie moet, waar mogelijk, worden vermeden. Biedt ruimte en vrijheid binnen de coalitie om de fracties in de Staten voluit hun kaderstellende en controlerende rol te laten vervullen.” Ook hoopt de informateur op een coalitieprogramma dat ruimte biedt voor flexibiliteit: “In een veranderende wereld weet je niet op voorhand wat er de komende 4 jaar op je af komt.”

Tom van der Lee wordt formateur
Informateur Post voerde vanaf 22 maart jl. gesprekken met alle gekozen partijen in de provinciale staten. Na deze informatieronde zal GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee de formatie gaan leiden. Homan: “Met Tom van der Lee hebben we een formateur die de nodige ervaring in huis heeft. Hij is de komende weken ruim beschikbaar en erg gemotiveerd om de onderhandelingen te leiden.” Van der Lee start donderdagavond met de eerste gesprekken.

 

Tom Veenstra

Bekijk reacties

 • Alle kleuren van de regenboog. Krijgen we nu ook eenhoorns? En de pot met goud wordt natuurlijk opgemaakt.

 • De SP valt er buiten want te ideologisch. De VVD is praktischer ingesteld. Kan de SP mooi in de oppositie de strijd aan gaan om de hartjes van de boze ontevreden kiezer met het FvD.

  • Dan moet je Nico Bakker op de plek van Fleur Graeper zetten want hij is de enigste met een vak opleiding op gebied van infra.

 • Dat advies had ik ook wel kunnen geven. De SP viel gelijk al af, deze partij is te direct en spreekt hardop uit wat haar achterban denkt en het FvD spreekt datgene hardop uit wat niet enkel haar stemmers doen, maar ook wat 80% van de zwijgende meerderheid in dit land denkt, maar niet hardop uit durft te spreken, laat staan dat deze op het FvD durven te stemmen

  • Jij denkt serieus dat 80% het met FvD eens is?? In welke werkelijkheid leef je dan, vraag ik me af....
   De Grote Charlatan doet alsof ie voor het volk is, maar in de praktijk zit ie gewoon, net als de overige rechtse partijen, op schoot bij de multinationals, de bankiers en de managers. En denkt ie gewoon mee over hoe het voetvolk nog makkelijker en goedkoper te onderdrukken en te kneden is.

   • Ik leef in het hier en nu, in de realiteit. De zwijgende meerderheid kent al jaren geen vertrouwen meer in opeenvolgende kabinetten, dus ja, die 80% die staat. Trouwens denk dat jij niet eens weet hoe er in de door velen "hogere" kringen wordt gesproken over niet Nederlanders. Denk dat je met het schaamrood op de kaken wakker wordt geschud, helemaal als je beseft wie dit zijn.

 • Een coalitie van allemaal linkse partijen, dus. Stem FVD op 23 mei en straks voor de tweede kamer!

  • Als je extreem rechts bent is iedere partij links. Dit is een middencoalitie met linkse en rechtse partijen en partijen die in het centrum zitten.

   • Pff, dat is maar hoe je het bekijkt. Frame meteen maar naar extreem rechts zodat de lezer allerlei negatieve associaties meekrijgt. FVD is een liberale, inclusieve partij, veel VVD-ers vinden er een nieuw thuis. Net zoals de vergeten kiezers op D66, CDA, PVV, PVDA en anderen. Het is tijd voor nieuwe politiek, het is tijd voor FVD.

    • Als je de VVD links noemt frame je je zelf als extreem rechts. Daar heb je mij helemaal niet voor nodig. Het beeld wat je schets van FvD is ook volledig incorrect. Je gebruikt de termen liberaal en inclusief. Maar dat zijn geen termen waarmee ik de dogmatische en naar binnen gekeerde partij die het FvD is zou omschrijven. Past totaal niet.

 • De SP heeft ZELF aangegeven GEEN plaats te willen nemen in het college (daar is uitgebreide berichtgeving over geweest).

  Ze hebben zichzelf dus buitenspel gezet.

 • Een trits VVD ministers namen Groningen niet serieus tot het absoluut onvermijdbaar was het wel te gaan doen, nou mag die partij van de laakbare integriteit hier haar zegje blijven doen? Valt er weer wat af te gniffelen in hun achterkamertjes. Hardleers Groningen!

  • Juist goed. Met de VVD in de coalitie is er een betere communicatie met het 'verre' den haag mogelijk. Dan hoeven ze daar niet met linkse rakkers te praten. Bovendien snappen VVD'ers beter hoe andere VVD'ers rollen. Als je iedere partij een beetje op zijn eigen interessesfeer zit kan er een prima zakelijke coalitie uit komen. Voor een orgaan als de Provincie is dat veel beter dan een ideologische premissen gebaseerde leiding.

 • De elite (partijen) luisteren weer niet naar de bevolking. Is de waarschuwing nog niet genoeg geweest.
  Het is onbegrijpelijk dat de Groningers toch steeds weer op de elite stemt..
  Wanneer begrijpen jullie eens om op te komen voor de provincie cq bevolking .
  Geen windmolens geen grote zonnepanelen weides.Maar elk huis isoleren en voorzien van zonnepanelen.
  Fietspaden hebben we geen werk gelegenheid door.
  Maar nuchter na te denken investeren waar werkgelegenheid uit voorkomt.
  Daarmede houd je de bevolking hier en geen leegloop.

  • Pieter, de inwoners van Groningen hebben zelf op deze partijen gestemd. Met deze coalitie wordt gehoor gegeven aan het grootste deel van de bevolking van Groningen (de coalitie vertegenwoordigt nou eenmaal de meerderheid van de stemmen) , dus jouw stelling dat er met deze coalitie niet naar de bevolking wordt gehouden is niet steekhoudend. Want nee, de stemmers op fvd en sp vormen niet 'de gehele bevolking van Groningen' maar slechts een smaldeel. Er wordt nu niet naar dit smaldeel van de Groninger bevolking geluisterd (een minderheid) maar dat is nou eenmaal hoe onze democratie werkt. En deze partij hebben altijd nog de vrijheid om oppositie te voeren.

 • Dat de FvD geen deel uit kan maken van een coalitie met GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, CDA en D66, is vanzelfsprekend. Deze partijen staan programmatisch echt te ver van elkaar af. Dat heeft niets met niet luisteren naar "de" bevolking of cordon sanitair te maken. Wat ik minder begrijpelijk vind, is het buiten beschouwing laten van (een eventueel gecombineerde lijst van) Groninger Belang en/of Partij van het Noorden. Zij hebben (procentueel) gewonnen, terwijl de VVD procentueel verloren heeft. Bovendien is het volgens mij politieke zelfmoord van de VVD om deel te nemen in een linkse coalitie. Ik bespeur bij de landelijke partijen een huiverigheid voor samenwerking met lokale/regionale partijen. In Friesland laten ze zien dat dat niet nodig is.

Recente berichten

Visserbrug is kapot en zeker tot half augustus niet te gebruiken

De Visserbrug over de A in Stad is tot halverwege augustus gestremd. Dat betekent dat…

53 minuten geleden

Huis de B wint landelijke finale Speelruimte Award

Kinderopvangorganisatie Huis de B aan de Adriaan van Ostadestraat heeft de landelijke finale van de…

1 uur geleden

Hekken en toegangscontroles bij Kermissen in binnenstad niet te doen

Hekken en toegangscontroles rond de twee jaarlijkse kermissen in de Groninger binnenstad, zoals de raadsfractie…

3 uur geleden

Honderden meters waterleiding worden vrijdagnacht onder het Eemskanaal door getrokken

Waterbedrijf Groningen is druk bezig met de aanleg van een nieuwe transportleiding voor drinkwater bij…

4 uur geleden

‘We kunnen niet doen wat we moeten doen’

'We kunnen niet doen wat we moeten doen.' Het rijk kort op het gemeentefonds, voor…

4 uur geleden

Vrije trap Laros Duarte doelpunt van het seizoen in KKD

Het doelpunt van Laros Duarte van FC Groningen tegen Jong FC Utrecht in december is…

4 uur geleden