De Nierstichting organiseert samen met een verschillende restaurants in het land de ‘Nierstichting Restaurant Driedaagse’. Deelnemende restaurants worden uitgedaagd om in deze periode gerechten te serveren die zonder of met weinig zout zijn bereid.
Op jaarbasis eten we in Nederland een kilo zout te veel per persoon. En dat brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Met name nierproblemen kunnen optreden bij een te hoge zoutinname.
Verse kruiden
De Paalkoepel in Haren is een restaurant dat aan de driedaagse mee doet. ”Wij bereiden ons eten sowieso hier met weinig zout, maar deze dagen werken we echt volledig zonder zout”, zegt sous chef Erwin Kuipers. ”We willen graag aan mensen laten zien dat eten ook heel lekker kan zijn zonder toegevoegd zout. Door verse kruiden toe te voegen heb je eigenlijk helemaal geen zout nodig”.
Afbouwen
Diëtist Yvonne Hollander vindt het belangrijk dat mensen bewust zijn van de gevaren van te veel zout gebruiken. ”Omdat in veel producten al veel zout zit, zoals brood en kaas bijvoorbeeld, kom je al heel snel over je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout. Helemaal stoppen met zout eten hoeft ook weer niet, maar een bewust er mee omgaan en een beetje afbouwen is belangrijk”.
Tot en met donderdag kan er in diverse restaurants in Groningen (en in de rest van Nederland) gegeten worden. Op de website van de Nierstichting staan de deelnemende restaurants.
Vanaf deze vrijdag kunnen fietsers gebruikmaken van nieuwe stukken van de Doorfietsroute tussen Leek en…
Cora Ziengs, beter bekend als DJ Coco Coquelicot in Stad, draait komende zaterdag niet op…
De Fietsersbond en het Platform Gerrit Krolbrug bieden komende de petitie met 18.000 aan in…
Het Gomarus College en ROC Menso Alting hebben donderdag twee nieuwe onderwijsruimtes geopend, die leerlingen…
Het Groninger Museum heeft geen duidelijk plan voor de toekomst, kampt met grote financiële zorgen…
Treinen tussen Groningen en Leeuwarden moeten nog jarenlang langzamer rijden bij Hardegarijp. Dat meldt spoorbeheerder…
Bekijk reacties
Voor mensen die veel zout gewend zijn zal het een straf zijn, de eerste weken zal alle eten bijzonder laf en smakeloos zijn. In de Nederlandse keuken is het gebruik van zout en kruiden altijd al zeer matig geweest, zuidelijke landen gebruiken veel meer zout in het eten.