Categorieën: Nieuws

Drietrapsstrategie bij kamerverhuur

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over hoe de gemeente het vergunningstelsel  rond kamerverhuur wil gaan handhaven en wat de consequenties zijn. De Groninger Studentenbond weet al meer.

Sinds 1 januari 2019 is het vergunningstelsel ingevoerd in Groningen. Dit betekent dat verhuurders die kamers verhuren aan studenten een vergunning nodig hebben. Elke verhuurder krijgt in eerste instantie een vergunning. Op het moment dat de verhuurder zich niet aan de regels houdt, kan een huurder hier melding van doen bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag. Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn het vragen van te hoge huurprijzen, het niet verhelpen van gebreken aan de woning en het intimideren en bedreigen van huurders.

“Uit onze gesprekken met de gemeente blijkt dat zij gaan werken met een drietrapsstrategie”, begint Jolien Bruinewoud, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Dit houdt in dat, indien er een melding binnenkomt en uit onderzoek blijkt dat de melding terecht is, er eerst een waarschuwing gegeven zal worden. Als dit geen effect heeft zal de gemeente een boete of dwangsom opleggen. Pas in het uiterste geval trekt de gemeente een vergunning in”.

Een tweede punt waar veel zorgen over zijn, is waar huurders heen moeten als een vergunning wordt ingetrokken. “In eerste instantie is de verhuurder verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe woonruimte voor de huurders”, zegt Bruinewoud. “Mocht een verhuurder dit niet doen, dan helpt de gemeente de huurders bij het zoeken naar een nieuwe woonruimte”.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Tevens nog meer studenten flats creëren op het Zernike terrein, moet je eens opletten hoeveel kamer verhuurders er gaan omvallen en de prijzen voor panden naar beneden gaan in de binnenstad. Alles draait bij hen door zolang er studenten zijn voor deze huizen en een hoge bezetting graad hebben.
    De meesten van al deze verhuurders hebben torenhoge verplichtingen bij de bank.

Recente berichten

Concerthuis in Poelestraat uitgeroepen tot Nationaal Chemisch Erfgoed; ’s werelds eerste elektrische voertuig werd hier gepresenteerd’

Nu is het vooral een kroeg met een alom bekend terras in de Poelestraat. Wie…

35 minuten geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

46 minuten geleden

Deuren Kastanjehoeve in Glimmen per direct op slot: ‘Pandemie, personeelsproblemen en stijgende kosten’

Uitbater Jeroen Penninga van de Kastanjehoeve in Glimmen heeft besloten om de deuren van het…

59 minuten geleden

Ronald IJpma eerste wijkdichter van Lewenborg

Lewenborg heeft een wijkdichter gekregen: Ronald IJpma. De 39-jarige buschauffeur is hiermee de eerste dichter…

1 uur geleden

Europaweg vrijdag anderhalf uur dicht voor corteo FC-supporters (update)

De Europaweg is aan het eind van vrijdagmiddag en het begin van vrijdagavond dicht. De…

2 uur geleden

FC Groningen krijgt voorwaardelijke straf voor vuurwerk tijdens wedstrijd in Dordrecht

FC Groningen krijgt slechts een voorwaardelijke straf van de KNVB vanwege het afsteken van vuurwerk…

2 uur geleden