Categorieën: Nieuws

Vrachtwagens vol bagger uit vijvers Noorderplantsoen

Vanaf februari tot eind april worden de vijvers in het Noorderplantsoen uitgebaggerd. Op bepaalde momenten zullen verkeersregelaars de vrachtwagens met bagger door het park en de buurt begeleiden.

Het slib wordt uit de vijvers gehaald met een boot en een kraan. De kraan laadt de bagger in vrachtwagens. Dat betekent dat vanaf half februari tot eind april op werkdagen vrachtwagens door het plantsoen en door de buurt rijden. Op drukke momenten en plekken zet de aannemer verkeersregelaars in om deze transporten veilig te laten verlopen.

Bladeren en takjes die in de vijvers terechtkomen vormen slib. Dit onttrekt zuurstof aan het water. Door het slib weg te halen verbetert de waterkwaliteit in de vijvers en daar profiteren waterdieren en -planten van. Ook zijn de vijvers belangrijk bij het afvoeren van regenwater, daarom moeten ze steeds diep genoeg zijn.

Donderdag 24 januari is er in Het Kasteel, Melkweg 1, een informatiebijeenkomst over deze werkzaamheden. Belangstellenden kunnen van 17.00 uur tot 20.00 uur langskomen. Medewerkers van de gemeente Groningen en van baggerbedrijf Ippel Dredging vertellen over de werkzaamheden en beantwoorden vragen.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Ik hoop dat ze bij eventuele vorst rekening houden met hun werkzaamheden. Anders gaat het ten koste van 1 van de meest favoriete schaatsplekjes van de stad

  • Waarom juist nu baggeren, midden in de periode dat er dieren onderwater/onder de bagger hun winterslaap houden, welke nooit tijdig weg kunnen komen en als deze dat al kunnen hun reserves aan moeten gaan spreken om in leven te kunnen blijven. Hierbij kun je denken aan kikkers, watersalamanders en waterschildpadden. Waarom niet na de broeperiode in de zomermaanden?

    Van GL hoef je ook in deze gemeente niets te verwachten waar het om behoud van natuur en milieu gaat, maar Partij voor de Dieren waar blijven jullie?

    • Ik snap je reactie.
      Bij baggerwerkzaamheden is de gedragscode Flora en Faunawet van toepassing. Er wordt daarbij rekening gehouden met de natuurwaarden die mogelijk in het geding zouden kunnen komen.
      Er is trouwens geen seizoen te bedenken of er zijn wel wat nadelen aan verbonden. Of er schade optreedt is vooral afhankelijk van de wijze van uitvoeren. En daarbij kan de gedragscode van belang zijn.
      Niet baggeren kan ook niet, waterlopen verliezen dan uiteindelijk hun functie.

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

10 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

11 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

15 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

16 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

17 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

18 uur geleden