Categorieën: Nieuws

Burgemeester dreigt met sluiting Vindicat na nieuw geweldsincident

Burgemeester Den Oudsten van Groningen heeft studentenvereniging Vindicat in juli vorig jaar een ‘bestuurlijke waarschuwing’ gegeven, nadat het bestuur van de vereniging het politieonderzoek naar een tot nu toe onbekend geweldsincident heeft gefrustreerd.

Dat maakte Sikkom dinsdagmiddag bekend. Uit het WOB-verzoek dat het stadsblog indiende blijkt dat het geweldsincident vorig jaar mei plaatsvond tijdens het Vindicat-feest ‘Buitenspelen’. Het verenigingsbestuur wilde de naam van een verdachte niet prijsgeven aan de politie. In de brief die de burgemeester in juli van dit jaar aan de studentenvereniging stuurde valt dan ook te lezen: “Een lid van uw vereniging is toen ernstig mishandeld door twee andere leden en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. De mishandeling was dermate ernstig dat het slachtoffer zich onder medische behandeling heeft moeten stellen.” Naar verluidt brak het slachtoffer een arm bij deze mishandeling.

Burgemeester Den Oudsten liet Vindicat weten dat hij de vergunning van de vereniging in kan trekken als er zich binnen een jaar na de waarschuwing nog een incident voordoet: “Dat betekent dat indien er zich de komende 12 maanden in of rond uw horecabedrijf, of tijdens door uw vereniging georganiseerde buitenevenementen, weer incidenten voordoen, ik zal overwegen over te gaan tot tijdelijke sluiting van uw bedrijf, tijdelijke sluitingstijden op te leggen en/of uw exploitatievergunning in te trekken.”

Volgens Vindicat is de vereniging niet verplicht om informatie te verstrekken aan de politie zonder een aangifte en dat het de privacy van de leden wilde beschermen. Maar Vindicat heeft volgens de gedragscode voor studentenverenigingen in Groningen de plicht om dergelijke incidenten te melden. Wel blijkt uit de briefwisseling tussen de gemeente en de vereniging dat Vindicat schrok van de burgemeester: “U begrijpt dat het intrekken van de exploitatievergunning vergaande gevolgen heeft voor de leden en mogelijk het voortbestaan van Vindicat.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • waarom al die hand erboven houden! sluiten die hap. het moet toch nu wel duidelijk zijn dat er geen verandering komt bij Vindicat.

    • Er moet ook een rechtsgrond voor zijn. Een pand sluiten voor iets wat er niet gebeurt kan alleen bij criminele organisaties. Vindicat is geen motorbende. Maar daar zul je het wel niet mee eens zijn zoals meer lui op internet graag de rechtsstaat overboord zouden gooien om hun rancuneuze gevoelen bot te kunnen vieren.

  • Als ik het slachtoffer zou zijn, dan was ik Vindicat binnengestapt en had de voorzitter met een honkbalknuppel bewerkt. Kijken of ze mij dan ook blijven beschermen en mijn naam niet noemen...

    Maar ik lees het volgende:

    "Het verenigingsbestuur wilde de naam van een verdachte niet prijsgeven aan de politie. "

    "Volgens Vindicat is de vereniging niet verplicht om informatie te verstrekken aan de politie zonder een aangifte en dat het de privacy van de leden wilde beschermen."

    "Een lid van uw vereniging is toen ernstig mishandeld door twee andere leden en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. "

    Heeft diegene nu aangifte gedaan, of niet?

  • Ik vind het een vaag verhaal. Is er nu wel of geen aangifte gedaan? Het slachtoffer had bij aangifte ook zelf wel de namen kunnen verstrekken. Geweldsplegers dienen natuurlijk direct te worden geschorst en tenzij er erg verzachtende omstandigheden waren (want we weten niet wat er precies gebeurd is, de gene die een armbreuk oploopt kan net zo goed zelf begonnen zijn) geroyeerd.

    Sikkom wil kennelijk heel erg graag dat Vindicat verdwijnt. De rol van de pers is het niet om hetzes aan te jagen.

  • Denk dat de aangever/het slachtoffer tot in lengte van dagen door benadeelden/dader achtervolgd zal gaan worden op het moment dat deze aangifte gaat doen.
    Deze zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan een maatschappelijke carrière in plaat van genoegdoening.

  • Misschien hebben ze hem wel een dikke schadevergoeding betaald om strafblad te voorkomen.. ik zou het dan ook zo regelen (met een extra klap van mij op hun bek). Want wat heb je aan een rechtzaak met een nihiele vergoeding en een hoop gedoe en publiciteit. Anders gaat het meeste geld in de vorm van boete naar de overheid.

    Zijn dus genoeg redenen om naam niet naar politie te gaan, die voor beide partijen beter uitpakken.

  • Deze man heeft banden het het corps. Hij zal naast woorden niet komen met daden. Een typische PvdA draaikont !

Recente berichten

Agressieve man bedreigt omstanders met kapotte fles

Agenten hebben zaterdagavond op de Beren in de Korrewegwijk een agressieve man aangehouden die omstanders…

51 minuten geleden

Dorpstoneel Westerbroek zoekt het door spelerstekort nu in de wijde omgeving: “kom erbij”

Al zo'n honderd jaar bestaat in Westerbroek, vlak over de gemeentelijke grens de toneelgroep Violeria,…

1 uur geleden

Zonnescherm dreigt van vier hoog naar beneden te vallen

In de Nieuwe Ebbingestraat dreigde zaterdag in het begin van de avond een zonnescherm naar…

1 uur geleden

Gorecht en Lewenborg verspelen dure punten in de slotfase, Gruno pakt periode

In de tweede klasse verspeelden zowel Gorecht (bovenin) als FC Lewenborg (onderin) een beter perspectief…

2 uur geleden

Overzicht 3C: Helpman zet grote stap op weg naar de titel, Groen Geel verliest

Zo opwindend als de titelstrijd in 3C werd de topper tussen koploper Helpman en nummer…

4 uur geleden

Brand op dak Helper Weststraat: “Mensen hebben zelf bluspoging ondernomen”

Bij werkzaamheden op een dak van een portiekflat aan de Helper Weststraat in de wijk…

5 uur geleden