Categorieën: Nieuws

“Sport en Bewegen kun je onmogelijk zien als een pretopleiding”

De opleiding Sport en Bewegen kan onmogelijk gezien worden als een pretopleiding. Dat zegt het Alfa-college die de opleiding aan de Kardingerweg aanbiedt.

“Er wordt wel eens gezegd dat we een pretstudie zijn”, zegt regiodirecteur Karin Kienhuis van het Alfa-college. “Maar uit de resultaten blijkt dat het gewoon ontzettend goed gaat en daar zijn we erg trots op.” Kienhuis doelt hiermee op de Arbeidsmonitor Sport die dinsdag gepubliceerd wordt. Voor deze monitor zijn 1.500 werkgevers en ruim 850 studenten geïnterviewd. “95 Procent van onze afgestudeerden vindt binnen twee jaar werk. En op zich is dat ook helemaal niet gek voor een samenleving waarin steeds meer is gaan draaien om vitaliteit en gezond ouder worden.”

In 2013 merkte de toenmalig minister van Onderwijs nog op dat er in het land verschillende opleidingen zijn die eigenlijk geen enkele baangarantie hebben, de zogenaamde pretstudies. Volgens de minister zou het beter zijn om deze opleidingen te sluiten, waarbij ook Sport en Bewegen werd genoemd. “Ik ben in 2015 afgestudeerd en ik kon direct aan het werk”, vertelt Bibian Simons die in een sportcentrum aan de Melisseweg werkt. “Ik vind ook dat de term pretstudie helemaal niet past. De opleiding Sport en Bewegen is zo breed, waardoor je zoveel kanten op kunt.” Kienhuis hoopt dat met de resultaten van het onderzoek eindelijk eens een punt gezet kan worden achter deze discussie.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • “95 Procent van onze afgestudeerden vindt binnen twee jaar werk. En op zich is dat ook helemaal niet gek voor een samenleving waarin steeds meer is gaan draaien om vitaliteit en gezond ouder worden.” Er wordt hier niet gesproken of het ook op niveau is of überhaupt in dezelfde branche nog niet te spreken over het feit dat 2 jaar wel heel erg lang is. En dan nog met een voorbeeld van een persoon (statistisch incidenteel te noemen) komen om dat statistisch zwakke argument bij te staan. Volgens mij probeert de directrice hier gewoon het er beter uit te laten zien dan dat het is, omdat de school daar profijt van heeft (in meer leerlingen) en zij ook in baanzekerheid.

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

1 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

1 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

4 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

4 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

5 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

7 uur geleden