“Sport en Bewegen kun je onmogelijk zien als een pretopleiding”

De opleiding Sport en Bewegen kan onmogelijk gezien worden als een pretopleiding. Dat zegt het Alfa-college die de opleiding aan de Kardingerweg aanbiedt.

“Er wordt wel eens gezegd dat we een pretstudie zijn”, zegt regiodirecteur Karin Kienhuis van het Alfa-college. “Maar uit de resultaten blijkt dat het gewoon ontzettend goed gaat en daar zijn we erg trots op.” Kienhuis doelt hiermee op de Arbeidsmonitor Sport die dinsdag gepubliceerd wordt. Voor deze monitor zijn 1.500 werkgevers en ruim 850 studenten geïnterviewd. “95 Procent van onze afgestudeerden vindt binnen twee jaar werk. En op zich is dat ook helemaal niet gek voor een samenleving waarin steeds meer is gaan draaien om vitaliteit en gezond ouder worden.”

In 2013 merkte de toenmalig minister van Onderwijs nog op dat er in het land verschillende opleidingen zijn die eigenlijk geen enkele baangarantie hebben, de zogenaamde pretstudies. Volgens de minister zou het beter zijn om deze opleidingen te sluiten, waarbij ook Sport en Bewegen werd genoemd. “Ik ben in 2015 afgestudeerd en ik kon direct aan het werk”, vertelt Bibian Simons die in een sportcentrum aan de Melisseweg werkt. “Ik vind ook dat de term pretstudie helemaal niet past. De opleiding Sport en Bewegen is zo breed, waardoor je zoveel kanten op kunt.” Kienhuis hoopt dat met de resultaten van het onderzoek eindelijk eens een punt gezet kan worden achter deze discussie.