Categorieën: Nieuws

GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA vormen coalitie in Groningen

Volgens informateur Ineke van Gent moet de nieuwe coalitie in de Gemeente Groningen bestaan uit GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA. De partijen vinden elkaar op een socialer en groener programma. Ze kunnen er snel uit komen volgens Van Gent en dat is van belang vanwege de korte periode dat dit college er zit. Het college wordt ook groter, de informateur stelt voor zeven wethouders te benoemen.

Dat betekent dat ook de SP niet meer meedoet met de coalitiebesprekingen. Maandag liet VVD-lijsttrekker Joost van Keulen al weten dat de VVD geen deel zal uitmaken van een nieuw college van B&W. Glimina Chakor , lijsttrekker van GroenLinks liet na de verkiezingen weten een college over links te willen maar met de SP lijkt het verschil nu te groot te zijn. “GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie vormen een goede inhoudelijke en persoonlijke basis voor een werkbaar en voortvarend college. Een links en groen college die samen aan de slag willen voor een duurzame en sociale gemeente waar het goed toeven is voor dorpelingen en stadjers,” schrift Van Gent in haar rapport.

De SP viel af omdat de partij veel kritiek had op de huidige partijen en er was twijfel of deze oppositiepartij de bestuurlijke verantwoordelijkheden wel aankon. De VVD viel af omdat de partij niet progressief en duurzaam genoeg zou zijn.

De VVD en de Partij voor de Dieren komen eventueel toch in aanmerking  mochten de huidige partijen er niet uitkomen.

Met deze formatie heeft het college een meerderheid van 25 zetels in handen.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

 • Dat wordt dus schieten vanaf rechts en links op het college. Logisch dat de SP er niet bij zit, die hebben zich de laatste jaren wel erg op de conservatief linkse flank geparkeerd. PvdD is te radicaal en wil waarschijnlijk ook niet in het college omdat ze dan compromissen moeten sluiten. Dat past slecht bij hun populistische stijl.

   • Nee hoor. Zolang ze zich zelf zo marginaal houden hebben ze geen invloed. Als ze wel gaan samenwerking worden ze vanzelf minder radicaal. Iemand die de term kartelpolitiek bezigt is gewoon iemand die democratie maar lastig vindt.

 • Niet te geloven!, hiermee bewijst dat Groen Links dat het niet groen en ook niet links is. D'66 en de PVDA hebben een gigantische puinhoop van onze stad gemaakt.
  Vele stemmen die Groen Links kreeg hadden ze niet gekregen als de mensen wisten dat dit de uitkomst zou worden, wat een stelletje fake socialisten en groen beschermers.

  • De CU is anders wel een stukje linkser dan de VVD. Je hebt zeker ook het woord 'progressief' gemist bij de wens voor een links college van GL. Dan moet je sowieso niet bij de VVD zijn. Op sociaal vlak kan de CU zeker een grotere bijdrage leveren.

   • Waar staat dat ik VVD bij de coalitie wil hebben, ik heb liever dat de kistgraaiers van de VVD in z'n geheel van het toneel verdwijnt tezamen met de fake democraten met 66 in haar naam.

    • Mensen stemmen er op, dat moet je accepteren in een democratie. En waar staat dat ik zeg dat jij de VVD bij de coalitie wil hebben? Ze zaten in de vorige coalitie en worden nu waarschijnlijk ingewisseld voor de CU. Als de vier partijen er uit komen uiteraard. :p

 • Het failliet van Groningen wordt hiermee ingeluid, het (niet aanwezige) geld zal de komende jaren weer tegen de plinten omhoog klotsen met dit toekomstige college, enkel zal dat geld eerst ergens weggehaald moeten gaan worden Ik ben nu al benieuwd hoeveel extra heffingen en/of belastingen wij als inwoners aan en voor deze linkse hobbyclub extra gaan betalen.
  De energierekening zal omhoog gaan, de onroerendzaakbelasting zal zeker gaan stijgen, evenals de nota van Hefpunt. De autobezitter wordt nog verder leeg gemolken en de vervuiler zelf, zij met de meeste kleine kinderen, worden ontzien, sterker nog, die krijgen straks allemaal een gratis bakfiets aangeboden.

  • Tot zoverre een kijkje in de wereld van Middenweg. Met de realiteit heeft dat weinig te maken. Hij is vooral bang voor zijn eigen centjes en zijn verwarmde broembroem die straks niet meer in de binnenstad mag.

   • Doordat mensen als Middenweg de hele week het hele land doorcrossen met hun bedrijfswagens, kan de belastingdienst geld innen voor allerlei door GroenLinkser/PvdA-ers/D66'ers/VVD'ers beklede bullshit baantjes.

   • Ik ben niet bang voor mijn eigen centjes, wij redden ons goed, maar meer bang voor hen welke tegen het minimumloon of net daarboven werken en nu al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Een auto, dat zit je wel dwars is het niet. Komt dat wellicht omdat je zelf nooit een rijbewijs hebt kunnen halen? Ik kom enkel nog in de binnenstad tijdens venstertijden, tenminste als ik dan in de buurt ben. De meeste boodschappen doen wij nog altijd (per fiets) in Haren, voor ons het dichtste bij, of bij AH aan het Helperplein. En internet is voor veel zaken een uitkomst gebleken. Waarom en waardoor denk je dat de binnenstedelijke middenstand het overal in het land telkens zwaarder krijgt?

    Ik gun iedere echte stadjer een college wat rekening met hen durft te houden, echter ook nu, of beter gezegd vooral nu, zal dit zoch beperken tot het selecte gezelschap van student en hen welke ter linker zijde hun stem hebben uitgebracht.

    Jammer dat mijn partij niet deel uit gaat maken van dit college.

 • Idioot. Ik had beter van GroenLinks verwacht. Ik had op een coalitie van GL, PvdA, SP en PvdD gehoopt. Maar helaas. Wat nou "zo progressief en links mogelijk"?

 • Het azijn klotst tegen m'n browserranden op. :o)

  Verder zal het deze regeerperiode wel loslopen met de grote plannen. Dat nieuwe verkeerscirculatieplan, dat je met de auto naar de Ring moet als je ergens anders in de Stad moet zijn, werkt alleen als de binnenstad bereikbaar wordt gemaakt met een alternatief vervoermiddel. Dat moet een tram of metro zijn (iets anders werkt niet goed genoeg) en daarvoor is stomweg geen geld. Tenminste, dat kan ik me niet voorstellen. Stel, je projecteert één simpele stadstramlijn van P+R Hoogkerk via het Station en de binnenstad naar Zernike, voor zo'n 180 miljoen Euro. De gemeente kan dat bedrag niet alleen opbrengen. De provincie steekt z'n middelvinger op. :o)
  Den Haag wijst afwezig naar de RSP-gelden en dus naar de provincie Groningen, die daarop z'n tweede middelvinger opsteekt. :o)

  En ik verwacht niet dat ze het nieuwe VCP gaan implementeren zonder een alternatief te bieden.

  Dus nee, ik denk niet dat er wereldschokkende zaken gaan gebeuren de komende vier jaar.

 • Koekoek. GroenLinks laat zich hier wel erg kennen zeg. "Zo links en progressief mogelijk" en "verandering begint hier" blijkt dus gewoon een pot nat en doorgaan met de liberalen van D66..

 • Ben benieuwd hoeveel er met deze coalitie nog in het forum gepompt wordt. Of wordt de geldkraan dichtgedraaid vanwege prestige objecten van gl

 • Ik ben zeer benieuwd over het punt van orde of de PvdA-fractie tegen de invoering van DIFTAR zal zijn. Ik vrees dat de fractie van GroenLinks hiervan een fors onderhandelingspunt zal gaan maken. In maart 2017 was de PvdA-fractie in de stad Groningen tegen de invoering van DIFTAR.

  Wordt het grofvuil in de toekomst weer vier keren per jaar GRATIS opgehaald? Gaat het BORG-niveau in de buitenwijken omhoog? Ik wens Jan Pieter Loopstra van de PvdA-fractie veel wijsheid en overtuigingskracht toe.

  Gesteld dat DIFTAR wordt ingevoerd en het grofvuil niet gratis wordt opgehaald, dan zal de gemeente Groot Groningen verloederen en verrommelen.

 • De druiven zijn wel heel zuur op dit forum. De teleurstelling dat de partij van eigen voorkeur er niet veel van terecht bracht is wel erg groot.
  Een beetje sportiever gedrag en wat minder gezeur zou menigeen sieren.

Recente berichten

Zomer blijft tot na het weekend ‘ontspoord’, wisselvallig weer houdt aan tot na het weekend

Het blijft kwakkelen met het weer in Groningen. Zonneschijn wordt afgewisseld met wolkenvelden, waar af…

52 minuten geleden

Politiek roept Veiligheidsregio op om in te zetten op voorkomen stalbranden

De gemeenteraad heeft de Veiligheidsregio Groningen, VRG, woensdagavond opgeroepen om in te zetten op het…

54 minuten geleden

Scotch & Soda weer failliet, lot vestigingen in Stad onduidelijk

Voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd is de verkooptak van modemerk Scotch &…

2 uur geleden

Raad roept gemeente op om te bemiddelen tussen demonstranten en RUG: “Dit is niet een taak van de gemeente”

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond het College opgeroepen om te bemiddelen tussen pro-Palestijnse…

2 uur geleden

Einde aan Pro-Palestijns tentenkamp op Harmonieplein na ontruiming; agenten en gemeente ruimen puin

De bezetting en de daaropvolgende ontruiming van een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat betekende woensdagavond…

3 uur geleden

Woningen De Suikerzijde krijgen platte daken: “We doen architecten hier tekort mee”

Woningen in de nog te realiseren wijk De Suikerzijde Noordzijde krijgen hoofdzakelijk platte daken. Dat…

3 uur geleden