Categorieën: Nieuws

Scheepvaartmuseum wordt een historisch museum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt een historische ontmoetingsplek met een algemenere collectie. Het museum wil in samenwerking met het Groninger Museum en de Groninger Archieven een museum worden dat gericht is op de hele Groninger geschiedenis.

Vandaag was de kick-off in het Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat, waarbij de verschillende partijen een toelichting gaven over het belang van dit project.

“Scheepvaart maakt uit van de rijke Groninger geschiedenis, maar het maakt ook uit van de algemene geschiedenis, dus het geeft ook heel veel kansen om de scheepvaart te plaatsen in een breder kader,” zegt Jan Wiebe van Veen, directeur van het Scheepvaartmuseum.

“Groningen is een stad waar heel veel mensen komen en gaan, en dan is het ook juist heel mooi dat je kan stilstaan bij de geschiedenis van deze stad,” zegt wethouder Paul de Rook. “Het Scheepvaartmuseum doet al heel veel met historie, maar ik denk dat het goed is dat er ook een plek is waar je al die facetten van de Groninger geschiedenis aan het publiek kan laten zien.”

Begin volgend jaar moet het plan ongeveer af zijn.

Danja de Jonckheere

Bekijk reacties

  • Mooi initiatief, maar eigenlijk te zot voor woorden dat er voordien nergens een museum in Groningen viel te vinden waar dit alles ruim opgezet en gezamenlijk gepresenteerd werd.

    • Dat was er wel degelijk, Middenweg. Tot het Groninger Museum verhuisde naar de Zwaaikom was het óók een museum van oudheden. Het was alleen dat Frans Haks het museum een meer op louter kunst gerichte invulling wilde geven dat de oudheden na verloop van tijd ook uit het nieuwe museum grotendeels naar de opslag verdwenen.
      Maar ik ben het met je eens dat het een betere invulling is voor het Scheepvaartmuseum, ik denk dat het museum met de Groninger geschiedenis aan boord een veel breder aanbod kan leveren voor bezoekers.

      • Dat was al wel bekend, ik doel op een enkel museum waarin de volledige collectie van de Groninger geschiedenis uit stad en provincie samen met de collectie van het Scheepvaartmuseum tot een geheel zijn verwerkt en permanent tentoongesteld worden.

        Het depot van het Groninger museum aan de Aduarderdoepsterweg bevat een grote hoeveelheid stukken uit de Groninger geschiedenis welke gewoon liggen te verstoffen. Samen met de collectie uit het Scheepvaartmuseum kun je er de Martinihal wel mee vullen.

        Gaat een mooie expositieruimte in het centrum vrijkomen welke nu nog in gebruik is bij de voorloper van Het Huis van Niets, de voormalige Cinema bioscoop aan het Hereplein. Maak daar een volledige verdieping en om te gaan gebruiken als permanent Museum van de Groninger geschiedenis en scheepvaart.

Recente berichten

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt er zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende…

3 minuten geleden

CDA en Stadspartij willen voetbalkraker op groot scherm: “Dit wordt een legendarische dag”

De wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC komende vrijdag moet te zien zijn op een…

17 minuten geleden

Oekraïners bakken tientallen taarten voor Bevrijdingsfestival: “Geld inzamelen voor schoolspullen in Oekraïne”

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark hebben zondag de mogelijkheid om taart te kopen.…

51 minuten geleden

Handhavers waarschuwen bezoekers Noorderplantsoen voor alcoholverbod: “Boete is zonde”

Handhavers van de gemeente Groningen waarschuwen via sociale media dat er in delen van het…

2 uur geleden

Nieuwe zoektocht naar lichamen vijftien geëxecuteerde stakers Appèlbergen

Dit voorjaar is er een nieuw onderzoek gestart naar de vijftien vermiste lichaam van geëxecuteerde…

4 uur geleden

Honderden euro’s geboden voor kaartjes voetbalkraker Groningen tegen Roda JC

Op Marktplaats wordt er fanatiek geboden op kaartjes voor de voetbalwedstrijd FC Groningen tegen Roda…

4 uur geleden